Bursa de Valori București a mers mai bine, în ultimele trei luni, decât bursa din Germania

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.10.2021 - 15:58
Ovidiu Petru, expert în piața de capital din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Bursa de Valori București (BVB) va fi descoperită de tot mai mulți pe măsură ce românii vor vedea rezultatele bune ale celor care investesc. Și astfel că vor veni spre piață, crede Ovidiu Petru, expert în piața de capital din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

SHARE

 

„Clienții și antreprenorii români caută în permanență instrumente financiare și piețe care să răspundă cel mai bine nevoilor și mai ales cunoștințelor lor în domeniu. Dar aceste piețe au avantaje și dezavantaje.

În cazul pieței de capital din România, ca avantaj pentru investitorii și antreprenorii, remarcăm în acest an o piață atractivă, cu dividente ridicate constant și creșteri bune ale indicilor.

În ultimele trei luni, indicele BET a crescut cu 8%, în timp ce DAX-ul din Germania a avut o scădere de 1,4%”, a declarat Ovidiu Petru, în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România.

Antreprenorii care vin spre BVB remarcă o piață în creștere. Listările de noi companii au crescut.

„Posibil să avem două listări pe lună și foarte multe listări de obligațiuni în acest an”, a menționat expertul în piața de capital din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

„În ceea ce privește rolul nostru, al ASF, de a asigurare a funcționării corecte și optime a celor trei piețe supravegheate, cu scop principal creșterea încrederii investitorilor în piețele financiar nebancare, dar și protecția acestora, precum și îmbunătățirea calității activităților și serviciilor din cadrul piețelor financiar nebancare, avem în vedere în permanență actualizarea legislației pieței de capital, în vederea racordării la legislația europeană, aflată și ea într-o continuă schimbare, precum și adaptarea la noile instrumente financiare.

Citește și: VIDEO Vicepreședintele ASF: Trebuie desființat mitul că numai oamenii bogați investesc la bursă

Procesul de perfecționare a cadrului legal are în vedere și un dialog permanent cu entitățile reprezentative din industrie, astfel încât să fie identificate problemele ce pot apărea din aplicarea în practică a cadrului legal.

Organizăm întâlniri periodice cu reprezentanții operatorului de piață, ai BVB, ai brokerilor, ai asociațiilor reprezentantive, context în care am decis formarea unui grup de lucru cu obiectiv îmbunătățirea cadrului de reglementare”, a precizat Ovidiu Petru, în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România.

Piața de capital din România este în creștere, tot mai dinamică

Bursa de Valori București are într-un stadiu avansat proiectului contra părții centrale naționale, un proiect demarat în urmă cu câțiva ani, care va reactiva piața de derivate din România.

„Pe piața românească, unul dintre riscuri este educația financiară redusă, care are efecte negative din punct de vedere al înțelegerii, al gradului de accesare al produselor cât și al comportamentelor investitorilor în perioade turbulente, transpuse în panică și amplitudini majore ale pieței.

Noi am organizat cursuri de la învățământul primar la cel universitar, până la companii. Din 2015, au participat 160.000 de elevi, 3.500 de cadre didactice, 14.000 de studenți și 10.000 de salariați din companii.

La ASF, în ultimii cinci ani, am avut peste 10.000 de persoane din companii care au participat la cursurile noastre de educație financiară.

Citește și: VIDEO Unde e mai bine să ții banii: la bancă sau pe bursă. Avantaje și dezavantaje

Institutul de Studii Financiare organizează, la rândul său, cel puțin un eveniment de educație financiară lunar. Anul acesta, am avut 35 de evenimente cu studenții și 2.500 de participanți”, Ovidiu Petru, expert în piața de capital din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te