VIDEO Povestea celui mai puternic campionat al mașinilor cu modificări „minime”. DTM face 40 de ani

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 11.03.2024 - 17:26
Povestea celui mai puternic campionat al mașinilor cu modificări „minime”. DTM face 40 de ani - Foto: BMW
Povestea celui mai puternic campionat al mașinilor cu modificări „minime”. DTM face 40 de ani - Foto: BMW

Povestea celui mai puternic campionat al mașinilor cu modificări „minime”, astăzi cunoscut drept DTM, a început pe 11 martie 1984, când a avut loc prima etapă din istorie a Campionatului German pentru Autoturisme de Producție pe circuitul de la Zolder (Belgia).

SHARE

Acum 40 de ani, pe 11 martie 1984, în Germania a început un nou campionat în lumea motorsportului - Campionatul German pentru Autoturisme de Producţie, campionat ce a fost rebotezat DTM - "Deutsche Tourenwagen Meisterschaft" și avea să devină cel mai puternic și mai spectaculos din lume pentru mașinile de serie cu modificări „minime”. 

Povestea celui mai puternic campionat al mașinilor cu modificări „minime”. DTM face 40 de ani

Povestea DTM-ului actual a început în 1984 de la Comisia Naţională de Automobilism din Germania care urmărea să reorganizeze DRM (Campionatul de Curse German) pentru a se concentra pe automobile de curse cu modificări minime, mai accesibile.

Aşa a luat naştere Campionatul German pentru Autoturisme de Producţie. Iar la acea vreme competiţia era numită popular "Societatea fără clase", datorita lipsei claselor competiţionale. Astfel, un autoturism uşor, cu un motor cu capacitate cilindrică redusă, putea concura pentru acelaşi titlu cu un autoturism mult mai greu şi o capacitate cilindrică superioară.

Citește și: Mașinile electrificate, prea grele și complicate pentru performanță. WRC revine la benzină specială

Primul sezon din „DTM”, câștigat de un pilot care nu s-a impus în nicio cursă

Astăzi, pe 11 martie 2024, se împlinesc 40 de ani de la prima cursă din ceea ce astăzi numim „DTM”, care s-a desfășurat pe circuitul Zolder din Belgia.

La linia de start s-au prezentat un total de 27 de autoturisme de la opt producători diferiţi. BMW era cel mai bine reprezentat, cu 11 maşini. În spiritul "Societăţii fără clase", la start erau trei modele BMW diferite - trei BMW 323i, un BMW 528i şi șapte BMW 635CSi.

Primele patru autoturisme care au încheiat cu succes etapa inaugurală, desfăşurată pe distanţa a 24 de tururi și 102,288 km, au fost BMW 635 CSi. În frunte a fost Harald Grohs, care a intrat astfel în cărțile de istorie ale motorsportului ca primul câștigător al unei curse „DTM”.

Citește și: O echipă românească dezvoltă prima mașină electrică de curse BMW i4. Va lua startul la Pikes Peak

Din nefericire, însă, din cauza unei probleme tehnice, punctele nu i-au fost acordate lui Harald Grohs.

"Trebuie să spun că am fost foarte fericit să obţin victoria împotriva celei mai dure concurenţe. Dar apoi, la o oră și jumătate după cursă, am primit o veste ce mi-a spulberat bucuria: am fost descalificat din cauza unei chestiuni tehnice minore. Mi-am păstrat victoria, dar mi-au fost luate punctele din campionat. Și tocmai de aceea am pierdut, din păcate, titlul de campion în fața lui Volker Strycek la sfârșitul sezonului", declarat Harald Grohs, într-un interviu acordat în 2014.

Volker Strycek, aflat la începuturile carierei, avea să aleagă o abordare strategică în acel an. Pe parcursul sezonului, a urmărit mereu clasări sigure în puncte, nu a riscat lupta pentru primul loc. Aşa că, la final, după 11 etape, fără a câştiga vreo cursă, dar cu cinci podiumuri, Strycek era încoronat primul campion din istoria DTM. BMW a obţinut în acel an prima victorie din istoria competiţiei, dar și primul titlu la piloţi.

Au urmat ani frumoşi pentru BMW în DTM. Lansările modelului BMW M3 (E30) şi ulterior a versiunii EVO au fost un răspuns perfect pentru DTM.

Prima cursă a noului model BMW M3 DTM, în deschiderea sezonului 1987, la Hockenheim, avea să fie câştigată încă o dată de acealaşi Harald Grohs. Modelul avea să obţină multe victorii şi două titluri de campion cu Eric van der Pole în 1987, sezonul de debut al modelului, şi cu Roberto Ravaglia, în 1989.

Ultima participare a M3 E30 în campionat a fost marcată tot de o victorie, cu Roberto Ravaglia la Hockenheim, la numai câteva zecimi de secundă în faţa lui Kurt Thiim (Mercedes), un ultim capitol dintr-o înfruntare legendară a două modele de curse ce au făcut istorie - BMW M3 (E30) și Mercedes E190.

BMW M3 (E30) avea să devină cel mai de succes turism din istoria motorsportului, cu numeroase victorii pe circuit şi chiar și o victorie în Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), cu Bernard Béguin și Marc Duez , una dintre cele două din istoria mărcii. Un alt exemplu al popularităţii BMW M3 (E30): în 1988, în DTM, 16 dintre cele 34 de autoturisme aflate la linia de start au fost BMW M3.

DTM în anii 2000: Mulți ani au alergat doar doi constructori, BMW a revenit din 2012

DTM-ul a suferit mai multe schimbări la sfârșitul anior 1990 și începutul anilor 2000, mai ales din cauza costurilor. Iar pe lista câștigătorilor s-au rotit Opel, Mercedes, Audi. Iar în perioada 2007 - 2012 au alergat doar doi constructori, Audi și Mercedes, edițiile 2007-2009 fiind dominate autoritar de „stăpânul inelelor”.

BMW a revenit în DTM în 2012, după o pauză de 20 de ani, cu BMW M3 DTM (E92). După o confruntare dramatică decisă în ultima cursă a sezonului, BMW și-a adjudecat toate titlurile puse în joc - la piloți prin Bruno Spengler, la echipe datorită Schnitzer, la constructori, dar și prin Augusto Farfus încoronat cel mai bun debutant. 

În 2024, bavarezii aniversează și 10 ani de la câştigarea DTM în 2014 cu un nou model, M4 DTM. Marco Wittmann a fost cel ce a îmbogăţit palmaresul mărcii cu două titluri de campion în DTM, cu M4 DTM, în 2014 şi 2016, fiind primul şi singurul pilot ce a câştigat de două ori acest titlu cu BMW.

De asemenea, de la revenirea din 2012, până în 2016, BMW a câştigat cel puţin un titlu în fiecare an. După tripla din 2012, a urmat titlul constructorilor în 2013, 2014 s-a impus la echipe şi piloţi, iar în 2015 a obţinut un nou titlu al constructorilor.

Au urmat ani în care modelele BMW au reuşit să adune puncte valoroase pentru echipe în DTM, întâi cu M4 DTM Turbo, apoi, pentru un sezon, cu M6 GT3 într-o nouă eră a competiției.

BMW M4 GT3 este prezentat în sezonul 2022, iar Sheldon van der Linde readuce în prim-plan tradiția titlurilor obținute la debutul modelului de curse în campionat și reuşeşte titlul de campion la piloți.

Sezonul DTM 2024, gata de start. Concurează 7 constructori

Pentru noul sezon, în 2024, BMW aduce la start trei mașini. René Rast, Sheldon van der Linde şi Marco Wittmann vor lua startul cu cele trei BMW M4 GT3 ale echipei Schubert Motorsport. Cei trei piloţi vin cu o experiență foarte valoroasă în DTM, unde deţin împreună şase titluri.

În DTM 2024 se pregătesc de start mașinile a 7 constructori. Pentru prima dată în istoria DTM, care își sărbătorește a 40-a aniversare, constructorul cult McLaren va lua startul în toate cursele DTM din acest sezon, cu două McLaren 720S GT3 Evo. 

Mai sunt prezenți Audi, Ferrari, Lamborghini și Mercedes-AMG, iar Porsche își va apăra titlul câștigat anul trecut. 

În 2024, campionatul va găzdui opt etape în Germania, Olanda și Austria, cu debutul programat pentru 26-28 aprilie la Oschersleben (Germania). 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te