VIDEO În ciuda electrificării, Mazda propune un diesel „monstruos” de 3.3 litri. Consum sub 5 litri

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 13.07.2022 - 20:16
Mazda propune un diesel „monstruos” de 3.3 litri. Consum sub 5 litri. / Foto: Mazda

În ciuda electrificării forțate și a lobby-ului privind nocivitatea motoarelor pe motorină, diesel-urile moderne sunt adesea mai „curate” decât benzinarele și încă nu prea au alternativă în cazul mașinilor mari. Mazda propune un diesel de 3.3 litri care consumă 4,9 l/100 km.

SHARE

Japonezii de la Mazda sunt printre puținii care merg împotriva curentului. Când a fost vorba despre downsizing, de exemplu, au pariat pe motoare de 2.0 litri aspirate și, chiar, au dezvoltat un 2.5 aspirat, demonstrând că, prin tehnologie, un motor mare poate consuma similar sau chiar mai puțin decât un agregat turbo mic. Iar acum, când electrificarea totală bate la ușă și mulți producători au renunțat deja de tot la motoarele pe motorină, Mazda a dezvoltat un diesel „monstruos”, de 3.3 litri, pentru SUV-ul CX-60, care, grație tehnologiei de ultimă oră, are un randament de peste 40% și, oficial, poate scoate un consum și de 4,9 litri/100 km.

Citește și: VIDEO Gloriile agriculturii „Epocii de Aur”, C12 și C14, concurează încă cele mai moderne combine

După lansarea modelului plug-in hybrid Mazda CX-60 PHEV, japonezii au anunțat că va fi disponibil și un motor e-Skyactiv D puternic, curat și eficient. Este o altă demonstrație a „Multi-Solution Approach” de la Mazda, în acest caz răspunzând nevoilor clienților care doresc o mașină eficientă, pentru distanțe lungi, cu capacitate mare de remorcare.

„Monstruosul” diesel de 3.3 litri are șase cilindri în linie, două variante de putere, 200 de cai putere sau 254 de cai putere, și un cuplu de până la 550 Nm. Noua tehnologie DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) asigură o combustie cu o eficientă de peste 40% și emisii foarte scăzute, respectiv 127g CO2/km.

Citește și: VIDEO Tractorul Universal 650, făcut la Brașov, a scris istorie în Zambia. Se făcea unul la 9 minute

Sigur, electrificarea nu lipsește, dar este la nivel minim, mild-hybrid. Motorul dispune de sistemul Mazda M Hybrid Boost de 48 volți. 

Motorul e-Skyactiv D de 254 de cai oferă SUV-ului CX-60 o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 7,4 secunde și o viteză maximă de 219 km/h, asigură un consum mediu WLTP de doar 5,3 l/100 km și emisii de CO2 de doar 137 g/km, în timp ce varianta de 200 de cai asigură un consum mediu WLTP de doar 4,9 l/100 km și emisii de CO2 de doar 127 g/km. Iar mașina are o capacitate maximă de remorcare de 2.500 de kilograme.

Singura „problemă” a diesel-ului de 3.3 litri este, cel puțin în România, impozitul, care nu ține cont de nivelul de poluare, ci doar de cilindree: 5.573 de lei/an în București, de exemplu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te