VIDEO În București sunt doar 5 parcări subterane. Cea mai mare deschisă de Ceaușescu cu un Cadillac

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 02.02.2024 - 20:20
În București există doar 5 parcări subterane. Care a fost deschisă de Ceaușescu cu un Cadillac - Foto: captură video cineclic.ro
În București există doar 5 parcări subterane. Care a fost deschisă de Ceaușescu cu un Cadillac - Foto: captură video cineclic.ro

În București, există doar 5 parcări publice subterane, din care 3 făcute după Revoluție, deși, de-a lungul anilor, mulți primari s-au lăudat cu proiecte mărețe. Una dintre ele, cea mai mare, a fost deschisă de Nicolae Ceaușescu, în 1971, cu o limuzină Cadillac Fleetwood 75.

SHARE

Deși în majoritatea orașelor și metropolelor din Europa, cel puțin, există zeci de parcări subterane publice, sub parcuri, sub lacuri, sub piețe, etc., soluția fiind implementată cu succes de zeci de ani de autoritățile locale și continuând să fie dezvoltată, în București, la ora actuală, există doar 5 astfel de parking-uri. 

2 dintre parcările subterane publice din București au fost construite înainte de Revoluție, cea de la Teatrul Național/Piața Universității (1971) și cea de la Pasajul Bucur Obor (1979).

Iar în ultimii 34 de ani edilii Capitalei au reușit să mai facă 3: încă un parking subteran la Universitate (2012), sub statuia lui Mihai Viteazul, o parcare subterană în zona Decebal - Alba Iulia (2021) și o parcare subterană la Piața Obor (2010).

Pe hârtie, au mai existat proiecte de parcări subterane publice în locații precum Piaţa Charles de Gaulle, Sala Palatului sau Piaţa Dorobanţilor.

Citește și: Cum lăudau Dorneanu, Iliescu, Isărescu, Meleșcanu, Daea comunismul și pe Ceaușescu

În București există doar 5 parcări subterane. Care a fost deschisă de Ceaușescu cu un Cadillac

Lucrările la prima parcare subterană publică din București, cea de la Teatrul Național București - Hotel Intercontinental - Piața Universității, care și până astăzi a rămas cea mai mare, au început în 1969 și au fost gata în 1971, aproape în același timp cu cele la Hotelul Intercontinental. 

Parcarea de la Intercontinental, actuala Parcare TNB, a fost inaugurată în 1971 chiar de Nicolae Ceaușescu. 

În imaginile de arhivă publicate de Cineclic.ro, fostul dictator este surprins în momentul în care, în aplauzele mai multor tovarăși, taie panglica Parcării de la Intercontinental. Interesant, Ceaușescu a venit eveniment la bordul unui limuzine Cadillac Fleetwood 75, care nu prea apare în multe filmări. 

Citește și: 10 lucruri mai puțin știute despre Nicolae Ceaușescu. Ce record mondial a deținut?

Cadillac-ul Fleetwood 75 cu care se plimba Ceaușescu pare un model din 1966, una dintre cele mai apreciate limuzine în acei ani. 

Mașina avea 6,2 metri lungime, suspensie auto-nivelantă, geam despărțitor pentru șofer, sistem dublu de aer condiționat.

Citește și: Sondaj îngrijorător. Peste 46% dintre români cred că se trăia mai bine pe vremea lui Ceaușescu

Cadillac Fleetwood 75 era pus în mișcare de un motor pe benzină monstruos, de 7.0 litri, cu arhitectură V8, care dezvolta 313 cai putere. Transmisia era automată, cu 3 trepte, iar rezervorul de carburant avea o capacitate de 98 de litri. 

Limuzina Cadillac Fleetwood 75 a lui Ceaușescu accelera de la 0 la 100 km/h în 10,6 secunde. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te