Cum lăudau Dorneanu, Iliescu, Isărescu, Meleșcanu, Daea comunismul și pe Ceaușescu

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.01.2024 - 17:01
Cum lăudau Dorneanu, Iliescu, Isărescu, Meleșcanu, Daea comunismul și pe Ceaușescu - Foto: Colaj

Valer Dorneanu, Ion Iliescu, Mugur Isărescu, Teodor Meleșcanu, Petre Daea au lăudat comunismul și pe Nicolae Ceaușescu în cărți scrise înainte de 1989. Unii, pentru a promova în carieră, alții pentru că „așa erau vremurile”. Toți au ajuns să conducă România în capitalism.

SHARE

Azi ar fi fost ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu, născut pe 26 ianuarie 1918. Chiar dacă ne-am „despărțit” de el în 1989, „fantoma” lui ne-a însoțit în cei 35 de ani de după căderea comunismului. Nu a existat doar o nostalgie după Ceaușescu, cel care „dădea locuri de muncă” și după comunismul în care „nu se murea de foame”.

Au existat oameni care și-au construit cariere, înainte de 1989, lăudând comunimsul și pe dictator. Și care ne-au condus zeci de ani după căderea comunismului.

Cum lăudau Dorneanu, Iliescu, Isărescu, Meleșcanu, Daea comunismul și pe Ceaușescu

Am scris, de-a lungul timpului, despre oamenii care au condus România după 1989 și care au făcut Pactul cu Diavolul de Ceaușescu înainte ca dictatorul să fie împușcat. Mă voi referi, aici, doar la 5: unul a condus România, altul Banca națională, unul Curtea Constituțională, iar altul a fost șef al SIE și ministru de externe.

Petre Daea este caz de manual: și-a luat doctoratul la Școala de Partid Ștefan Gheorghiu, unde a învățat nu doar despre cât de strălucită e agricultura comunistă, dar și propagandă. A fost ministru al Agriculturii după 1989.

La finalul articolului, am lăsat un link cu alți miniștri ai României de după 1989 care i-au adus ode lui Ceaușescu.

Ion Iliescu a fost președintele României timp de 10 ani

Iliescu a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, între anii 1971 - 1974, şi preşedinte al Consiliului judeţean Iaşi, între anii 1974 - 1979. De asemenea, din 29 noiembrie 1974, este ales membru supleant (permanent din 30 martie 1979) al Consiliului de Stat.

El susține că, ulterior, a intrat în dizgrația lui Ceaușescu. A ajuns director la Editura Tehnică.

În timpul în care pretinde că era „pedepsit” de Ceaușescu, în 1982, la Editura Politică apărea volumul „Problemele globale și viitorul omenirii“ în seria „Idei contemporane“, scris de Ion Iliescu. Fostul președinte cita din Ceaușescu și din alți corifei ai comunismului.

Zece ani mai târziu, la republicare în capitalis, Iliescu a șters citatele din Ceaușescu, Engels și din Marx, care apăreau în prima ediție din 1982. 

Valer Dorneanu credea că muncitorii conduc România în comunism

Unul dintre cele mai controversate personaje ale ultimilor ani a fost Valer Dorneanu. Consilier al lui Iliescu și deputat PSD, a ajuns președinte al Curții Constituționale.

Dorneanu a scris o carte de propagandă care abundă în citate din Nicolae Ceaușescu și documente elaborate de Partidul Comunist Român.

„Participarea sindicatelor la elaborarea și aplicarea legislației muncii“, apărută în 1981, fusese elaborată „în sprijinul activității organizațiilor de partid, de masă, obștești și a consiliilor oamenilor muncii“, scrie Dorneanu. Evident, o minciună.

Era o carte de propagandă comunistă, care i-a adus și o sumă de bani importantă autorului.

Dorneanu prezenta o realitate mincinoasă a anilor 70, în care curgea lapte și miere, iar oamenii muncii erau foarte fericiți în România.

„Partidul nostru a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste, considerând-o ca o latură esențială a construcției socialiste”…

“În lumina orientărilor și indicațiilor secretarului general al partidului, sub directa sa îndrumare, în țara noastră s-a dezvoltat un adevărat sistem de conducere democratică a țării de către popor”,… „în jurul Partidului Comunist Român se realizează unirea și coordonarea întregului popor în procesul de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate”, scria actualul șef al CCR.  

Când am vorbit cu el, Dorneanu a spus că vedea altfel viața atunci. Am scris despre Dorneanu AICI și AICI

Meleșcanu a justificat crimele comuniștilor ca să avanseze în carieră

Teodor Meleșcanu a fost senator, ministru de externe și șef la SIE. Lucrarea sa de licență justifică naționalizarea pământurilor pe care comuniștii au făcut-o în anii 40 - 50.

Unii țărani - care s-au opus - au plătit cu viața.

Meleșcanu a scris o lucrare de diplomă intitulată “Probleme juridice privind naţionalizările efectuate în ţările socialiste” în care argumenta necesitatea și legalitatea confiscării de către comunism a “proprietăţii capitaliste”.

„Sub conducerea clasei muncitoare, în frunte cu Partidul Comunist Român, masele muncitoare din țara noastră au trecut la înfăptuirea revoluției socialiste din țara noastră. Printre cele mai importante măsuri ale revoluției socialiste la noi în țară s-a situat și naționalizarea, efectuată la 11 iunie 1948 prin legea 119 votată de Marea Adunare Națională, urmată la un timp relativ scurt de o serie de legi și decrete ce adânceau procesul început prin legea sus menționată“, scria fostul ministru de Externe în 1966.

Meleșcanu a recidivat și a publicat lucrarea „Organizația Internațională a Muncii (OIM). Cartea urmează indicațiile prețioase ale PCR.

La acea vreme, Meleșcanu mi-a precizat că “lucrarea se referă la chestiuni legate de procesul de naționalizare și face o evaluare a problemelor de natură juridică ridicate de acesta”.

Pe larg, mai jos:

Citește și: Meleșcanu credea că Ceaușescu duce România pe drumul construirii societății socialiste multilaterale

Mugur Isărescu: Așa erau vremurile

Mugur Isărescu conduce BNR de 33 de ani. Isărescu a fost unul dintre specialiștii care au redactat lucrarea „10 teme actuale în dezbaterea specialiștilor români“, apărută la Editura Politică în 1984.

Cartea are citate din Ceaușescu.

„Concepția tovarășului Nicolae Ceaușescu cu privire la noua ordine mondială a fost îmbogățită cu teze noi, originale, izvorâte din însăși realitatea vieții internaționale. Astfel, în Raportul la Conferința Națională a Partidului Comunist Român, din decembrie 1982, tovarășul Nicolae Ceaușescu, referindu-se la evoluțiile din ultima vreme din economia mondială, subliniază necesitatea adoptării unor măsuri ferme pentru sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare și crearea condițiilor dezvoltării progresului lor economic-social, prin realizarea unor înțelegeri corespunzătoare între țările sărace și cele bogate“, scria Isărescu.

Mai jos, pe larg:

Citește și: BNR sunt eu - Specialistul lui Ceaușescu

Petre Daea: Propagandistul comunist absolut

Petre Daea a fost parlamentar și ministru al Agriculturii în mai multe rînduri. El era, de fapt, specialist în agricultura socialistă și în propagandă comunistă.

În perioada 1976 – 1979, Petre Daea a urmat „cursurile universității politice și de partid“ (Ștefan Gheorghiu - n.red.), după cum singur menționează într-un document obținut de Newsweek România.

Între 1982 – 1983, Petre Daea s-a întors la Academia de Partid „Ștefan Gheorghiu“, urmând Institutul Central de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economia și Administrația de Stat.

I-am citit dosarul de partid și de acolo am aflat că Petre Daea a fost cursant la secția „Agricultură/CAP“ și a luat 10 la „Materialismul dialectic și istoric, concepția revoluționară despre lume și viață a PCR, fundament teoretic al conștiinței socialiste“ sau „Atributele conducerii unității agricole socialiste“.

Întregul dosar de partid a lui Petre Daea, mai jos:

Citește și: Dosarul lui Petre Daea - Activistul de nota 10 al lui Ceaușescu

Ce spunea Daea într-o notă din Dosarul său: „Congresul al XII-al al PCR, Congresul al doilea al țărănimii, Plenara CC al PCR din 22-23 martie 1978 sunt de o inestimabilă valoare teoretică și practică care pun în centrul dezvoltării socialiste a României înfăptuirea unei noi revoluții agrare.

La Congresul al doilea al țărănimii, tovarășul Nicolae Ceaușescu, referindu-se la noua revoluție agrară spunea «ne-am propus realizarea unei noi revoluții în ceea ce privește producția, productivitatea, eficiența, ridicarea vieții sociale de la sate»“.

Potrivit documentelor, Daea se angaja la „înfăptuirea unei adevărate revoluții în gândirea tuturor oamenilor muncii care își desfășoară activitatea în agricultură“.

În anii ’80, cei mai negri ai regimului Ceaușescu, acest lucru însemna îndoctrinarea muncitorilor și țăranilor cu ideologia comunistă. La asta s-a angajat Petre Daea cu mare avânt. 

Cele cinci personaje mai sus menționate nu sunt singurele care, după ce au citat cu sfințenie din Ceaușescu înainte de 1989, ne-au condus în capitalism.

O serie de pioni i-au ajutat. Unul dintre ei a fost fostul europarlamentar PSD, Ioan Mircea Pașcu, care lăuda comunismul și pe Ceaușescu. (vezi facsimil mai jos)

Pe o parte dintre propagandiștii lui Ceaușescu din eșalonul 2 și care au condus România în capitalism, îi regăsiți în linkul de mai jos:

Citește și: Omagii întrerupte - Scriitori în comunism, miniștri în capitalism

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te