VIDEO România, deszăpezită cu utilaje vechi de 70 de ani, făcute în URSS. Au motor de tanc

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 31.01.2023 - 19:38
Autofreza de zăpadă ZIS 151 D-262. / Foto: Facebook
Troiene pe DN2 / Foto: Directia Regionala de Drumuri si Poduri Buzau
Autofreză Unimog / Foto: DRDP Iasi Oficial

În 2023, în România, deszăpezirea se mai face încă cu utilaje sovietice „High-Tech” de acum 70 de ani. Și ne mai mirăm iarna ia mereu autoritățile prin surprindere. Este vorba despre autofrezele de zăpadă ZIS 151 D-262 cu jumătate de motor de tanc T-34.

SHARE

La fiecare ninsoare mai puternică, autoritățile sunt luate prin surprindere de iarnă și zeci de drumuri naționale și județene, mai ales din Bărăgan, Muntenia și zona Moldovei, sunt troienite de zăpadă și mii de oameni rămân blocați, fiind solicitat ajutorul armatei, să intervină cu tanchete, camioane grele și sute de soldați la lopată. 

Explicații curg de fiecare dată, din toate părțile. Iar unele ar fi plauzibile, dacă, de exemplu, ar da zăpadă de un metru în câteva ore, drumurile ar fi protejate cu parazăpezi și perdele de pădure, și utilajele de deszăpezire ar trece non-stop, la intervale regulate, de să spunem o oră, și, cu toate acestea, n-ar face față. 

Citește și: Ai cauciucuri de iarnă, dar n-ai nisip și lopată, 2.900 lei amendă. Geamuri murdare, 1.160 lei

Dar, nu, nu este deloc așa. Acum, de exemplu, în imaginile postate de CNAIR cu operațiunile de deszăpezire de pe sectoarele 24D, Băleni – Tulucești și Grivița – Băleni de pe raza județului Galați, se observă că drumurile nu sunt protejate cu parazăpezi, nu există nici perdea de pădure și deszăpezirea se face cu un tractoraș. 

”Plantațiile” de parazăpezi și perdelele de pădure lipsesc și pe DN 2 (E85), între Buzău și Râmnicu Sărat, unde s-a intervenit cu freze și pluguri grele, e adevărat, dar târziu. Pentru ca viscolul să facă suluri de zăpadă pe drum și de peste jumătate de metru, înseamnă că vehiculele de deszăpezire nu au trecut cel puțin câteva ore bune prin zonă.

Citește și: VIDEO Cauciucuri de iarnă sau „All-Seasons”? Grosimea zăpezii și stilul de condus motivează alegerea

De asemenea, în lipsa parazăpezilor montați pe câmp și a perdelelor de pădure, separatoarele de sens din beton de pe DN2, de pildă, s-au transformat ele în „parazăpezi” și... au oprit zăpada pe drum. 

Deszăpezire cu freză ZIS 151, „Made in URSS”, animată de jumătate de motor de tanc T-34 din al II-lea Război Mondial

În România, deszăpezirea drumurilor e „fizică cuantică” pentru autorități și din cauza utilajelor insuficiente, și din cauza utilajelor inadecvate. Sigur, există și utilaje noi și performante, dar pe multe drumuri se intervine și cu tractorașe, tractoare sau diferite tipuri de „Wole”, de exemplu, care merg foarte încet. 

Mai mult, drumarii încă folosesc freze de zăpadă ZIS 151 D-262, importate din URSS în anii 1950. Și autoritățile chiar se laudă cu acest lucru. 

„𝐍𝐮𝐦𝐚̆𝐫 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐚𝐣𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞𝐬𝐳𝐚̆𝐩𝐞𝐳𝐢𝐫𝐞 𝐩𝐞 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐧𝐞!

❗ Administrația județeană, în colaborare cu alte instituții ale statului, a acționat și acționează pentru a diminua efectele viscolului și ale căderii de zăpadă din ultimele 24 de ore. Astfel, s-a suplimentat numărul de utilaje, s-a acționat inclusiv cu freze, iar echipele Salvamont au intervenit și ele.
❗ În condițiile meteo extrem de dificile, facem tot ceea ce este omenește posibil pentru a veni în sprjinul celor rămași în trafic.
❗ Rugăm șoferii ca, de la caz la caz, să evite deplasările neesențiale, să conducă cu prudență și să respecte indicațiile polițiștilor, acolo unde s-au instituit restricții în baza stării de alertă în care ne aflăm prin decizia Guvernului.
Imediat ce vremea va permite, vom interveni și în zonele în care munca de astăzi a fost, parțial, în zadar, din cauza viscolului!
Vă mulțumim pentru înțelegere!”, este mesajul postat pe Facebook de Consiliul Județean Vrancea pe 28 ianuarie 2023, alături de un filmuleț în care apare la lucru o freză ZIS 151 D-262. 

Autofreza de zăpadă ZIS 151 D-262 are la bază camionul militar sovietic ZIL-157, copiat de ruși după un model american. Primele unități au fost produse în 1951, iar primele ZIS-uri 151 D-262 au ajuns în România în iarna deosebit de grea din 1954. 
 
ZIS 151 D-262 nu are motorul față, de 5,5 litri, pe benzină, al camionului din care e derivat, ci este pus în mișcare de un propusor diesel (cod У2Д6-С2) cu o capacitate de peste 19 litri, obținut de inginerii sovietici prin „tăierea” în jumătate a unui motor V12 de tanc T-34, care dezvoltă circa 175 de cai putere, dar un cuplu uriaș. Acest motor antrenează atât roțile mastodontului cu tracțiune 6x6, cât și freza de zăpadă. Echipat complet, ZIS 151 D-262 are o greutate de circa 10 tone. 

 
Pe lângă cele câteva autofreze de zăpadă ZIS 151 D-262 care încă mai funcționează, drumarii din România mai folosesc și autofreze rusești mai noi, precum ZIL 157 D-470 sau Ural-375 D-902, dar și utilaje contemporane performante, precum autofreza de zăpadă Unimog de mai jos.
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te