VIDEO Cum arată Dacia Sandrider, prototipul pentru Dakar 2025. 360 CP și merge pe benzină sintetică

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 30.01.2024 - 14:09
Cum arată Dacia Sandrider, prototipul pentru Dakar 2025. 360 CP și merge pe benzină sintetică - Foto: Dacia
Cum arată Dacia Sandrider, prototipul pentru Dakar 2025. 360 CP și merge pe benzină sintetică - Foto: Dacia
Cum arată Dacia Sandrider, prototipul pentru Dakar 2025. 360 CP și merge pe benzină sintetică - Foto: Dacia

Dacia a prezentat Dacia Sandrider, prototipul de Dakar ce va fi pilotat în ediția 2025 de Nasser Al-Attiyah, Sébastien Loeb și Cristina Herrero, în încercarea de a scrie istorie în cartea celui mai dificil raliu din lume. „Mașina” are 360 CP și merge pe benzină sintetică.

SHARE

Prototipul cu care piloții Dacia,Nasser Al-Attiyah, Sébastien Loeb și Cristina Herrero, vor lua startul în ediția 2025 a Raliului Dakar și în Campionatul Mondial de Rally-Raid (W2RC) se numește Sandrider („Călărețul nisipurilor”, în traducere liberă) și, ca orice prototip de Dakar, nu are nicio legătură cu vreun model de serie.

Doar design-ul aduce cu Manifesto, conceptul electric exotic, tip buggy, fără uși, fără geamuri și lanternă în loc de far, dezvăluit de Dacia în toamna anului 2022. 

Citește și: Dacia vrea să scrie istorie în Raliul Dakar: Nasser Al-Attiyah, Sébastien Loeb, Cristina Herrero

Cum arată Dacia Sandrider, prototipul pentru Dakar 2025. 360 CP și merge pe benzină sintetică

Dacia Sandrider este dezvoltată de specialiștii Prodrive, cu ajutorul Renault. Prototipul are șasiu tubular, caroserie din fibră de carbon, motor de 3.0 litri V6 bi-turbo, alimentat cu benzină sintetică, e-Fuel, care dezvoltă 359 cai putere și un cuplu de 539 Nm, și suspensii față/spate cu braț dublu și cursă de 350 de milimetri. 

Prototipul Dacia Sandrider are 4,140 metri lungime, 2,29 metri lățime, 1,810 metri lățime și un ampatament de 3.000 de milimetri. Consolele față/spate au 590 milimetri și, respectiv, 550 milimetri. 

Citește și: Ce sunt e-fuels, combustibilii care salvează mașinile pe benzină și motorină din 2035. Litrul e 54 €

Un sistem electric inovator de înaltă tensiune permite menținerea tuturor accesoriilor de la bord la o putere optimă, chiar în condițiile cele mai dificile. Astfel, răcirea perfectă a motorului va fi asigurată chiar și când acesta funcționează la regim maxim dar viteza mașinii este mică, așa cum se întâmplă, spre exemplu, la trecerea peste o dună de nisip.

Sandrider va fi omologat în categoria Ultimate T1+ pentru Dakar 2025.

Citește și: VIDEO Dacia a prezentat conceptul electric Manifesto: fără uși, fără geamuri, lanternă în loc de far

Inspirat din conceptul Manifesto, „laboratorul” de idei al Dacia prezentat în 2022, Sandrider este un vehicul creat special pentru rally-raid, bazat pe competențele Renault Group și pe experiența recunoscută a companiei britanice Prodrive, specializată în sportul auto.

Fidel abordării Dacia, Sandrider exploatează într-o manieră inteligentă toate posibilitățile oferite de reglementările categoriei Ultimate T1+, mizând pe agilitate și greutate redusă și răspunzând totodată nevoilor esențiale ale piloților și copiloților.

Echipajele au fost, dealtfel, implicate în mod activ în faza de concepție a vehiculului. Piloții au împărtășit experiența lor echipelor de design în cadrul unor ședințe de lucru derulate în realitate virtuală. 

Citește și: FOTO Top Secret - Proiect C-Néo: Dacia lucrează la o mașină compactă mai mare decât Sandero

Design-ul lui Sandrider, semnat de specialiștii Dacia

Conceput de către designerii Dacia, stilul exterior al Sandrider urmărește ceea ce este esențial, evitând orice element inutil. Au fost păstrate doar panourile de caroserie absolut necesare, fără orice element decorativ. 

Tot în aceeași abordare, concentrată asupra nevoilor esențiale ale pilotului și copilotului, o atenție specială a fost acordată asigurării unei vizibilități optime. Astfel, capota față este scurtă și puternic înclinată iar partea superioară a planșei de bord este vopsită cu un material anti-reflectorizant. 

La interior, designerii și inginerii Dacia s-au concentrat asupra nevoilor echipajului pilot-copilot. Sandrider se distinge printr-un tablou de bord modulabil care permite fiecărui echipaj să își adapteze ergonomia și dispunerea anumitor elemente în funcție de preferințe.

Dincolo de elementele fundamentale de concepție, abordarea „robust și outdoor” vizează și unele elemente care pot părea simple detalii, dar care ușurează mult viața echipajelor. 

Astfel, scaunele Sabelt sunt îmbrăcate într-un material special, anti-bacterian și care reglează umiditatea. Roțile de rezervă sunt fixate în locașuri laterale, în spatele ușilor de acces, și pot fi astfel extrase și manipulate mai ușor. 

În aceeași logică, echipajul beneficiază de un acces ușor și rapid la uneltele necesare în caz de nevoie, acestea nefiind închise într-o cutie voluminoasă. 

Alt exemplu, prezoanele de fixare a roților sunt magnetice, astfel încât se pot pune pe o placă metalică, evitându-se pierderea lor în nisip în cazul în care o anvelopă trebuie înlocuită. Această soluție a fost inspirată direct din experiența piloților echipei iar aplicarea ei este un nou exemplu de ingeniozitate specifică mărcii Dacia.

Sandrider este echipat cu anvelope BF Goodrich de nouă generație, care oferă o aderență optimă pe toate tipurile de teren, cu rezistență maximă la loviri și perforații.

Primul test real pentru Dacia Sandrider, Raliul Marocului 2024

Sandrider va fi supus în perioada următoare unei lungi serii de teste în diferite țări.

Iar prima start într-o competiție va avea loc în Raliul Marocului 2024, una din probele Campionatului mondial de Rally-Raid (W2RC) care va avea loc între 5 și 11 octombrie.

Echipa oficială a mărcii Dacia în W2RC, „The Dacia Sandriders”, va participa la primul raliu Dakar și la toate etapele Campionatului mondial de Rally-Raid în 2025.

„The Dacia Sandriders” îi are ca piloți pe Nasser Al-Attiyah, Sébastien Loeb și Cristina Herrero. 

Sébastien Loeb (50 de ani) a câștigat Campionatul mondial de Raliuri de 9 ori consecutiv între 2004 și 2012. El este pilotul cel mai titrat din sportul auto și este considerat drept cel mai mare pilot de raliu din toate timpurile. Sébastien Loeb participă la raliul Dakar din 2016. El îl va avea drept copilot pe Fabian Lurquin.

Cristina Gutiérrez Herrero este prima femeie pilot de raliu din Spania care a terminat raliul Dakar la categoria auto, în 2017. În vârstă de 32 de ani, ea are deja la activ 8 participări la raliul Dakar, între 2017 și 2024. Cristina a câștigat Cupa Mondială de Raliuri Cross-Country, categoria T3, în 2021. În ianuarie 2024, a devenit a doua femeie care a câștigat la o categorie (Challenger) a Dakar, după Jutta Kleinschmidt care a ajuns pe primul loc la general. 

Cristina îl va avea drept copilot pe Pablo Moreno Huete.

Nasser al-Attiyah este cvintuplu câștigător al Cupei mondiale de Raliu off-road și dublu câștigător al Campionatului mondial de Rally-Raid. Veritabilă legendă a raliului Dakar, Nasser a câștigat de cinci ori această probă mitică. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te