VIDEO Dacia a prezentat conceptul electric Manifesto: fără uși, fără geamuri, lanternă în loc de far

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 16.09.2022 - 11:51

Dacia a dezvăluit un prototip exotic botezat Manifesto. Buggy-ul electric, cu caroserie din plastic, fără uși sau geamuri, are tracțiune 4x4, roți cu anvelope fără aer și numeroase alte dotări destinate aventurii. Evident, nu va ajunge în producție, este un laborator de idei.

SHARE

La aproape doi ani de la prezentarea planului strategic Renaulution, Dacia deschide un nou capitol al istoriei sale și își reafirmă valorile care vor ghida acțiunile mărcii și designul modelelor sale în următorii ani.

Cu buggy-ul off-road Manifesto, Dacia își reafirmă viziunea sa asupra automobilului ca vehicul esențial, cool, robust, accesibil și ecologic. Conceptul Dacia Manifesto este un laborator de idei care prezintă un vehicul conectat cu natura și prietenos cu mediul. Chiar dacă nu anticipează un viitor model, unele dintre inovațiile pe care le aduce se vor regăsi pe viitoarele modele din gama Dacia.

Citește și: VIDEO Noul Ford Mustang aduce un ultim tribut motorului V8 aspirat. Are și cutie manuală

„Nouă, celor de la Dacia, ne plac lucrurile concrete. Atunci când dezvoltăm și explorăm noi idei, simțim nevoia de a merge dincolo de simulările 3D pentru a vedea cum arată lucrurile în realitate.

Astfel, înainte de a fi un obiect de design, conceptul Manifesto materializează viziunea noastră și reunește numeroase inovații, a căror integrare este uneori dusă la extrem, dar care sunt accesibile pentru client. Unele dintre acestea se vor regăsi pe viitoarele modele Dacia”, a declarat David Durand, director de design Dacia. 

Citește și: BMW și MINI pregătesc modele cu interioare vegane. Renunțarea la piele reduce emisiile de CO2e

„Dorim să construim o gamă de modele care să consolideze promisiunea mărcii Dacia, concentrându-ne asupra a ceea ce este esențial și adaptând vehiculele noastre pentru activitățile outdoor. Dincolo de dezvoltarea modelelor, lucrăm la inovații care ne vor permite să răspundem mai bine nevoilor clienților.

Conceptul Manifesto joacă rolul unui laborator pentru explorarea și testarea unor noi idei. Versiunea pe care o vedeți azi va continua să evolueze pe măsura  ce continuăm să explorăm noi idei! Viitoarele noastre modele vor fi tot mai ingenioase, tot mai adaptate activităților în aer liber, exprimând tot mai bine spiritul mărcii Dacia !”, a explicat Lionel Jaillet, director performanță produs Dacia.

Caroserie din plastic, fără uși sau geamuri

Caroseria conceptului Dacia Manifesto este făcută din Starkle, un plastic reciclat ce ar urma să fie regăsit la nivelul spoilerelor modelelor de serie. 

Între pasageri și mediul înconjurător nu există nicio barieră: nici uși, nici geamuri, nici parbriz și nici lunetă. Ocupanții au pe deplin senzația de a fi înconjurați de natură. În locul hayon-ului, partea din spate a vehiculului este ocupată de o suprafață perfect plată, adaptată ca spațiu de lucru numeroaselor activități care se pot desfășura în aer liber.  

Disponibil deja pe mai multe modele ale mărcii, sistemul « Bring your Own Device » permite integrarea unui smartphone în planșa de bord, oferindu-le astfel ocupanților o soluție de conectare simplă, performantă și economică.

Manifesto dezvăluie și o altă inovație care se va regăsi pe viitoarele modele Dacia. Este vorba de YouClip, un sistem care permite fixarea cu ușurință a unor accesorii utile și modulabile.

Far-lanternă, interior impermeabil, ce poate fi spălat cu furtunul, și huse de scaune care se transformă în saci de dormit

Dacia Manifesto nu are faruri, ci un singur far. Iar acesta poate fi scos și folosit și ca lanternă sau ca sursă de lumină fixă pentru locul de camping atunci când vehiculul staționează pe timp de noapte. 

Interiorul buggy-ului poate fi spălat fără cea mai mică problemă cu un simplu furtun cu apă. Iar husele scaunelor sunt amovibile și se pot transforma în saci de dormit în numai câteva secunde.

Tracțiune integrală, baterie extractibilă și anvelope fără aer

Dacia Manifesto dispune de tracțiune integrală, de o gardă la sol generoasă, susținută de anvelope de mari dimensiuni, fără aer, ce nu pot face pană și pot fi păstrate pe toată durata de utilizare a vehiculului, precum și de o caroserie adaptată pentru incursiunile pe traseele cele mai dificile.

Mașina are o baterie dedicată extractibilă, ce poate furniza electricitate prin intermediul unei prize casnice, asigurând astfel, în caz de nevoie, energia necesară pentru diferitele activități în aer liber. 

Compact și ușor, Manifesto are un consum redus de energie. Preocuparea pentru eficiență energetică nu este o noutate pentru Dacia. Jogger, spre exemplu, este cu 300 kg mai ușor decât modelele concurente.    

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te