VIDEO Caterpillar prezintă prima super-basculantă electrică pentru minerit. „Seamănă” cu DAC 120 DE

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.11.2022 - 09:32

În încercarea de a face operațiunile din minerit mai sustenabile, Caterpillar a prezentat prototipul primei sale super-basculante 100% electrice. Are 2.650 de cai putere și seamănă cu DAC 120 DE, basculanta monstruoasă făcută în România pe vremea lui Ceaușescu, dar nu răsare.

SHARE

Super-basculanta Caterpillar 793 Electric are un aspect impunător și proporții gargantuane. Producătorul nu a comunicat încă datele sale tehnice, dar mașinăria a fost încărcată la capacitate maximă și testată pe „circuitul” special de probe Caterpillar Tucson, în Green Valley, Arizona, unde a fost construit. Greutatea totală a vehiculului a ajuns la circa 265 de tone americane, adică 240,4 tone „normale” (1 tonă americană = 907.18 kg), și a parcurs un traseu de 7 km pe terenul de probă, relatează newatlas.com.

Citește și: VIDEO DAC 120 DE, super-basculanta electrică a lui Ceaușescu: 1.040 de cai și înălțime cât 2 etaje

Caterpillar 793 Electric a rulat cu o viteză maximă de 60 km/h (37,3 mph), a abordat un gradient de 10% pe o distanță de un kilometru, cu la 12 km/h, și, apoi, a coborât o pantă de 10% recuperând energie la frânare și încărcându-și bateria gigantică, cu o capacitate încă nespeficicată.

La sfârșitul testului, Caterpillar a raportat super-basculanta 100% electrică Caterpillar 793 Electric a rămas cu suficientă energie în baterie pentru mai multe cicluri similare, fără a da alte detalii.

Caterpillar 793 Electric seamănă cu DAC 120 DE, super-basculanta diesel electrică a lui Ceaușescu, dar nu răsare

Caterpillar 793 Electric seamănă cu DAC 120 DE, dar atât. În anii 1980, Institutul ICPAT a proiectat și Întreprinderea de Autocamioane Brașov a construit una dintre cele mai mari basculante din lume. Super-basculanta lui Ceaușescu putea duce 120 de tone și era pusă în mișcare de motoare electrice alimentate de un mega-generator diesel.

Dar Basculanta DAC 120 DE nu a fost inventată, evident, de dictatorul Nicolae Ceaușescu și nici nu a fost creație românească.

Citește și: VIDEO Începând din anii 1960, în România s-au făcut Maybach-uri. Aveau până la 950 de cai putere

Izvor de inspirație a fost o basculantă americană Lectra Haul, care a fost achiziționată de statul român în timpul lucrărilor la Canalul Dunăre – Marea Neagră sub pretextul de a o utiliza la transportul pământului. În realitate, „monstrul” Lectra Haul a ajuns la Întreprinderea de Autocamioane Brașov, unde mecanicii au demontat-o piesă cu piesă, pentru ca specialiștii de la ICPAT să poate replica cât mai bine design-ul fiecărui element. 

DAC 120 DE a fost prezentat, apoi, la TIB și producția a început în 1988. O versiune mai mică, DAC 100 DE, a fost făcută începând din 1982, la Întreprinderea mecanică Mârșa de lângă Sibiu. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te