Ți se aburesc geamurile la mașină și miroase urât? „Suferă” de umezeală. Cum scapi de problemă

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.04.2025 - 08:48
Ți se aburesc geamurile la mașină și miroase urât? „Suferă” de umezeală. Cum scapi de problemă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ți se aburesc geamurile la mașină și miroase urât? „Suferă” de umezeală. Cum scapi de problemă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ți se aburesc geamurile la mașină și miroase urât? „Suferă” de umezeală. Specialiștii au câteva sfaturi care te pot ajuta să scapi repede de problemă.

SHARE

Mai ales în anotimpurile reci și ploioase, umiditatea din mașină este o problemă importantă. Nu numai că provoacă aburirea geamurilor, dar generează și mirosuri neplăcute și favorizează și dezvoltarea mucegaiului. 

Cu o îngrijire adecvată a vehiculului și un comportament corect, însă, puteți preveni și combate apariția umezelii în mașină.

Citește și: Încalți mașina cu anvelope de vară? Cum depozitezi cauciucurile de iarnă ca să nu se strice

Ți se aburesc geamurile la mașină și miroase urât? „Suferă” de umezeală. Cum scapi de problemă

Dacă ți se aburesc geamurile la mașină și miroase urât, cel mai probabil, pe undeva, se infiltrează apă în habitaclu, iar capitonajul de îmbibă ca un burete, sau ai lăsat autovehiculul parcat mult timp într-un mediu foarte umed. 

Iată câteva sfaturi de la specialiști care te pot ajuta să scapi de problema umidității excesive:

- Canalele de drenaj: Curățați canalele de drenaj în mod regulat, nu numai toamna, deoarece frunzele și murdăria se acumulează adesea acolo. Acest lucru poate cauza blocarea rapidă a conductelor, acumularea de apă și, potențial, infiltrarea de apă în sistemul ventilație și în zona picioarelor.

Canalele de drenaj se află, în general, în zona dintre capotă și parbriz și în zona dintre lunetă și capota portbagajului. Iar dacă mașina are trapă, și aceasta are canale de drenaj. 

- Filtrul de habitaclu (polen): Filtrul de polen sau pentru habitaclu al sistemului de aer condiționat al mașinii este adesea responsabil pentru apariția umezelii în interior.

Dacă îl schimbi o dată pe an, vei fi în siguranță. Acest lucru previne înfundarea filtrului și permite aerului din mașină să circule din nou optim.

Puteți cumpăra un filtru de habitaclu de la un magazin de piese auto, mai ieftin decât la reprezentanță, și îl puteți instala destul de ușor și singur.

Citește și: Ai plastice decolarate pe mașină? Iată două trucuri prin care le poți reda look-ul de nou

- Sistemul de ventilație: Dacă este posibil, conduceți cu ventilația pornită (nu pe recirculare), astfel încât aerul uzat să poată ieși. Pe vreme rece, poate fi util să dați drumul mai tare la încălzire, astfel încât aerul să poată absorbi mai multă umiditate. 

Aerisiți ocazional mașina pentru a reîmprospăta aerul din interior.

- Aer condiționat: Utilizați regulat, chiar și pe vreme rece, sistemul de aer condiționat. Usucă aerul și dezaburește mai eficient geamurile și e sănătos și pentru sistem, pentru a lubrifia garniturile și pentru a preveni acumularea de bacterii.

- Cheder: Garniturile pentru portiere și hayon ale mașinilor sunt realizate din cauciuc, care necesită îngrijire regulată pentru a rămâne moi și etanșe. Mai ales la temperaturi extreme, atât negative, cât și pozitive, acestea trebuie date cu produse speciale de îngrijire sau glicerină boraxată.

Citește și: Ușile mașinii se pot „lipi” de la ger, ploaie înghețată ori ninsoare. Cum scapi cu 3,5 lei

- Îmbrăcăminte, încălțăminte și umbrele:  Pe lângă cauzele menționate mai sus, îmbrăcămintea/încălțămintea umedă și umbrelele sunt principalele surse de umiditate din mașină. Prin urmare, asigurați-vă că intrați în mașină cât mai uscat posibil și puneți articolele umede într-o cutie separată sau uscați-le în prealabil.

Încercați să păstrați tapițeria cât mai uscată - puteți îndepărta covorașele umede din mașină după călătorie și le puteți lăsa să se usuce afară.

- Garaj: Dacă parchezi mașina în garaj, acest loc de parcare ar trebui să fie și el cât mai uscat posibil, mai ales iarna, pentru ca mașina să nu tragă umezeală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te