Românii dau buzna la mașini electrificate. Bugetul Rabla Plus, suplimentat a doua oară în patru luni

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 12.07.2021 - 13:17
Bugetul Rabla Plus, suplimentat a doua oară în patru luni. / Foto: economictimes.indiatimes.com

Rabla Plus 2021 a luat startul pe 26 aprilie și, în nici patru luni, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat cea de-a doua suplimentare a bugetului destinat încurajării achizițiilor de mașini electrificate, deși acesta a fost dublu față de cel din 2020.

SHARE

"Bugetul alocat iniţial pentru persoanele fizice, în valoare de 200 milioane de lei, a fost rezervat integral în mai puţin de 2 luni de la lansarea programului. De asemenea, prima suplimentare din acest an, în valoare de 20 milioane lei, a fost epuizată, demonstrând interesul cetăţenilor faţă de autovehiculele electrice, mai prietenoase cu mediul înconjurător", a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, AFM.

Citește și: AFP: Comisia Europeană pregăteşte sfârşitul maşinilor diesel şi pe benzină. Interzise, din 2035

Cea de-a doua suplimentare a bugetului Rabla Plus 2021 are o valoare de 40 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că, suma alocată până acum încurajării achizițiilor de mașini electrificate urcă la 260 de milioane de lei. Iar în acest ritm, dacă „visteria” va mai avea resurse, bugetul Rabla Plus 2021 ar putea ajunge spre 400 de milioane de lei. 

Citește și: A 17-a ediție a programului Rabla. Totul despre mașini și prețurile lor

4.842 de persoane fizice, înscrise în Rabla Plus la începutul lui iulie 2021

Un număr de 35.638 de persoane fizice s-au înscris la producători sau dealeri auto pentru achiziţia unui autovehicu nou prin Rabla, dintre care 4.842 prin Rabla Plus, arată datele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) de la începutul lunii iulie.

Conform centralizării, în cadrul Rabla Clasic 2021 s-au înscris 30.796 de persoane fizice, iar până în prezent au fost achiziţionate 19.033 de autovehicule şi 130 de motociclete.

Citește și: Reducere de până la 10.700 €, pentru un autoturism electric

În cadrul Rabla Plus 2021 s-au înscris la producători/dealeri auto, 4.842 de persoane fizice, până la începutul lunii iulie fiind achiziţionate 903 autovehicule noi (538 pur electrice, 365 electrice hibride) şi două motociclete electrice.

În cadrul Rabla Plus, se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru maşinile pur electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Cei care vor dori să renunţe la o maşină veche, poluantă şi să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te