Mișcarea anului în lumea mașinilor electrice? VW bagă 5.000.000.000 $ în Rivian. Acțiunile, în picaj

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.06.2024 - 12:33
Mișcarea anului în lumea mașinilor electrice? VW bagă 5.000.000.000 $ în Rivian. Acțiunile, în picaj - Foto: insideevs.com - Imagine cu rol ilustrativ

Mișcarea anului în lumea mașinilor electrice? VW a anunțat un joint-venture cu producătorul american de mașini electrice Rivian în urma căruia va investi 5.000.000.000 $. Acțiunile constructorului german au scăzut, însă, imediat cu 1,4%.

SHARE

Volkswagen, cel mai mare producător auto european, a anunțat că va investi până la 5 miliarde de dolari ca parte a societăţii mixte pe care a creat-o împreună cu firma americană Rivian Automotive Inc. 

Având în vedere dificultățile înregistrate pe piața mașinilor electrice în ultima perioadă, însă, bursele au reacționat negativ. 

Citește și: FOTO Așa arată o mașină electrică Tesla Cybertruck declarată daună totală. De ce nu se poate repara

Mișcarea anului în lumea mașinilor electrice? VW bagă 5.000.000.000 $ în Rivian. Acțiunile, în picaj

La Bursa de la Frankfurt acţiunile VW înregistrau un declin de 1,4%. Anunţul indică valoarea activelor Rivian în software, un domeniu în care Volkswagen este în urmă, în condiţiile în care subsidiara sa de software, Cariad, înregistrează de ani de zile pierderi, relatează Agerpres, citând DPA şi Reuters.

Totuşi, analiştii de la Bernstein susţin că investitorii sunt îngrijoraţi de valoarea investiţiei, în urma reducerii cheltuielilor de capital ale Volkswagen.

"Deşi tranzacţia are sens din punct de vedere strategic, credem că investitorii ar fi preferat ca VW să vândă active, nu să le cumpere," apreciază analiştii.

Citește și: Nissan, în „faliment” în China? Constructorul auto oprește producţia la uzina sa din Changzhou

În urma înfiinţării societăţii mixte, Volkswagen va avea acces direct la tehnologia Rivian pentru vehicule electrice (EV), pe care o va implementa la maşinile sale electrice.

Iniţial, grupul Volkswagen va investi în Rivian un miliard de dolari, urmând să majoreze investiţia cu până la patru miliarde de dolari.

VW a promis o mașină electrică low-cost, de circa 20.000 euro

Luna trecută, Volkswagen a anunţat că va dezvolta un vehicul electric low-cost, în valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru a concura cu rivalii din China.

Obiectivul grupului german este de a produce vehicule electrice (EV) la un preţ de aproximativ 20.000 euro (21.746 dolari), premiera mondială fiind planificată în 2027, a informat VW.

"Este vorba despre mobilitatea electrică entry-level din Europa pentru Europa. În acest scop, combinăm un angajament clar faţă de Europa ca locaţie industrială, o politică industrială europeană şi, în cele din urmă, acţionăm în interesul clienţilor europeni", a afirmat directorul general al Volkswagen, Oliver Blume.

Citește și: Constructorul de mașini electrice Fisker a dat faliment. A făcut 10.000 în 2023, a vândut doar 4.700

În pofida preţului scăzut, modelul planificat va stabili standarde în ceea ce priveşte tehnologia, designul şi calitatea, a declarat şeful mărcii Volkswagen, Thomas Schaefer.

Vehiculele electrice şi hibride sunt mai scumpe decât cele alimentate cu motoare cu combustie internă, iar producătorii auto europeni vor să lanseze modele mai ieftine, pentru a contracara concurenţa din China.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te