HARTĂ Top-ul calității drumurilor în Europa. În România, sunt cele mai proaste. Nota „3”!

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.12.2023 - 20:13
Top-ul calității drumurilor în Europa. În România, sunt cele mai proaste. Nota „3”! - Foto: DRDP Cluj
Top-ul calității drumurilor în Europa – În România, sunt cele mai proaste și periculoase - Foto: Facebook/Simboli e curiosità del mondo

Top-ul calității drumurilor în Europa arată că în România sunt cele mai proaste și periculoase din UE. Avem nota „3”. Și Bulgaria ne depășește. Are nota „3,4”. Cea mai proastă notă la infrastructură de pe „Bătrânul continent” o are, însă, Belarus - „1,9”.

SHARE

Cu o infrastructură rutieră veche și subdezvoltată (abia în vara 2023, România a atins pragul psihologic de 1.000 km de autostradă și drum expres, n. red.), România este țara UE aflată pe ultimul loc în „Top-ul calității drumurilor în Europa”. 

Și cum calitatea drumurile este un factor esențial în ceea ce privește siguranța acestora, România e pe primul loc în Europa și la numărul de accidente rutiere. În 2022, au avut loc, în medie, zilnic, 76 de accidente rutiere, ceea ce înseamnă peste 28.000 de accidente în toată țara, într-un singur an. În urma acestor accidente, în fiecare zi, au decedat, în medie, patru oameni. 

Citește și: România, în Top 3 țări de coșmar pentru șoferi, alături de Columbia și Argentina

Top-ul calității drumurilor în Europa: În România, sunt cele mai proaste și periculoase. Nota „3”!

România are nota „3” la calitatea infrastructurii rutiere. Cea mai mică dintre țările Uniunii Europene!

Dintre vecinii UE direcți, Bulgaria are nota „3,4”, iar Ungaria, nota „4”. Altfel, în ceea ce îi privește pe vecini, România se poate „lăuda” că are drumuri mai bune decât în Republica Moldova (nota „2,6”) și că este la egalitate cu Ucraina (nota „3”). 

Citește și: Minune! România va avea încă 51 km de autostradă și 50 km de „expres” în 2023. În 2022, doar 13 km

Drumurile din Serbia au nota „3,5”. Iar infrastructura rutieră e mai proastă decât în țara noastră în Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Kosovo, Albania și Macedonia de Nord, conform unui raport al Forumului Economic Mondial și a unui sondaj la care au participat 13.000 de oameni de afaceri din întreaga lume care au evaluat infrastructura rutieră din țările lor. 

Cea mai bună infrastructură rutieră din Europa, în Elveția, Olanda, Austria și Portugalia

Cele mai bune drumuri din Europa sunt în Elveția. Au nota „6,7”. Apoi, urmează cele din Olanda, cu nota „6,5”. Iar podiumul este completat de Austria și Portugalia, fiecare cu nota „6”. 

Citește și: FOTO CNAIR transformă DN1 în bulevard, în loc să construiască pasarele sau pasaje pentru pietoni

Foarte bine stau și Franța, și Spania, cu nota „5,7”, Finlanda (nota „5,6”), Suedia (nota „5,3”) și Germania (nota „5,3”). 

Drumuri foarte bune are și Croația (nota „5,6”), dar și Turcia (nota „5”). 

România, pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere

România se află în fruntea clasamentului în Europa în ceea ce privește numărul de accidente rutiere produse zilnic.

În 2022, au avut loc, în medie, zilnic, 76 de accidente, ceea ce înseamnă peste 28.000 de accidente în toată țara, într-un singur an.

În urma acestor accidente rutiere, în fiecare zi, în România, au decedat, în medie, patru oameni.

Cele mai multe accidente rutiere s-au produs în București, apoi în județele Iași, Cluj, Constanța, Suceava și Mures, potrivit datelor INS.

Cele mai multe persoane decedate în accidente rutiere, în România, s-au înregistrat pe raza județelor Bacău, Dolj și Prahova.

Cele mai mult accidente rutiere produse în Romania au avut loc pe timpul zilei, 73% dintre ele, și 87% din totalul lor, pe carosabil uscat. Acest lucru demonstrează că România mai stă prost la încă două capitole, la infrastructură și educație rutieră.

România este, astfel, pe primul loc în două clasamente în Europa, cele mai multe accidente produse zilnic și cele mai proaste drumuri, care contribuie direct la numărul ridicat de accidente.

Cele mai sigure drumuri din Europa sunt în Suedia, unde în urma accidentelor rutiere se înregistrează 18 decese la un milion de locuitori, iar în Romania, comparativ cu Suedia, vorbim de un număr mult mai mare, 93 de decese la un milion de locuitori.

Suedia este urmată în clasamentul celor mai bune drumuri de Danemarca, Germania și Irlanda.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te