Renault a prezentat recent Boreal, un SUV compact derivat din Dacia Bigster și destinat piețelor din afara Europei, care va fi lansat la sfârșitul anului 2025 în America Latină înainte de a ajunge în Europa de Est, Orientul Mijlociu și țările mediteraneene până în 2026.
Renault Boreal va fi produs în Curitiba, Brazilia, și apoi în Bursa, Turcia.
Cum arată Dacia Bigster pentru piețele din afara Europei. Se numește Renault Boreal
În 2024, Renault a vândut 560 000 de vehicule pe piețele din afara Europei, reprezentând aproape 40% din vânzările sale internaționale. Denumită „Renault International Gameplan 2024-2027”, strategia sa în afara Europei, prezentată în Brazilia în octombrie 2023, este așadar o componentă-cheie a planului Renaulution anunțat în ianuarie 2021. Acest plan ambițios implică investiții de până la 3 miliarde de euro în vederea lansării a opt noi modele, dintre care cinci în segmentele C și D, precum și a două noi platforme pentru a dubla profitabilitatea per vehicul până în 2027.
Citește și: VIDEO Mașină electrică Dacia Spring? Nu trage de volan la peste 70 km/h! Pericol de răsturnare!
După lansarea modelelor Kardian, Duster și Grand Koleos, acum este rândul modelului Boreal. Acest SUV compact, văr cu Dacia Bigster, va fi pus în vânzare în 71 de țări din afara Europei de la sfârșitul anului 2025.
Renault nu a început cu o foaie albă atunci când a proiectat noul său SUV de segment C Boreal. Bigster, cel mai recent membru al gamei Dacia, a fost ales ca bază atât pentru stil, cât și pentru aspectele tehnice.
Cu 4,56 m lungime, 1,84 m lățime și 1,65 m înălțime, Boreal este poziționat deasupra lui Kardian (4,11 m lungime) și are dimensiuni foarte asemănătoare cu cele ale modelului românesc.
Deși are același aspect și aceleași proporții, a moștenit un stil în acord cu cerințele piețelor cheie pentru marca Tricolor - America Latină, Turcia, Orientul Mijlociu și bazinul mediteranean.
Citește și: VIDEO Modelele Dacia, primele mașini din lume cu sistem audio 3D fără boxe? Cum funcționează Ac2ated
Partea frontală și cea posterioară au fost retușate pentru a-i conferi un aspect care să fie deopotrivă de statut și de familie.
Partea frontală prezintă o grilă completă a radiatorului cu finisaj în culoarea caroseriei. Aceasta prezintă logo-ul „Nouvel'R” în centru și o semnătură luminoasă în două etape moștenită de la conceptul de pick-up Niagara, prezentat în octombrie 2023.
Silueta lui Boreal este foarte asemănătoare cu cea a lui Bigster, de la care preia proeminențele reduse, parbrizul, portierele și geamurile laterale decupate, precum și livrea în două culori, biton, cu acoperiș negru.
Cu toate acestea, pentru a ieși în evidență, Renault Boreal are o serie de caracteristici speciale, cum ar fi liniile mai geometrice puse în valoare de inserții în stil aluminiu, o capotă mai plată cu centrul bombat, pasaje ale roților mai ridicate și mai puțin angulare, un montant D mai înclinat și geamuri mai mici ale sfertului spate.
Citește și: „Bombă”, de la Dacia! SUV-ul Duster va avea versiune 100% electrică și 4x4. Când vine și la ce preț?
Boreal primește, de asemenea, un plafon panoramic și bare de acoperiș gri aluminiu.
Boreal utilizează aceeași configurație interioară ca Bigster, dar are propriul său tablou de bord distinctiv. La fel ca R5 și R4 E-Tech, acesta dispune de două ecrane dispuse orizontal: un panou de bord digital de 10 inchi orientat către șofer și un ecran tactil central de 10,1 inchi.
Modelul este echipat și cu sistemul multimedia openR link, fiind primul vehicul din afara Europei care oferă ecosistemul Google Automotive Services.
Pe de altă parte, portbagajul lui Boreal este mai puțin spațios decât cel al SUV-ului marca Dacia, cu 586 de litri sub raftul portbagajului (față de 667 de litri) și 1.770 de litri (față de 1.977 de litri) cu bancheta rabatată.
Motor 1.3 Turbo de până la 156 CP, pentru început
Boreal a fost proiectat pe platforma modulară RGMP, o versiune modificată a CMF-B de la Bigster, utilizată deja de SUV-ul urban Kardian.
Pentru lansarea sa, acesta va fi propulsat de un singur motor cu combustie internă: 1.3 TCe turbo cu injecție directă, disponibil în versiuni pe benzină sau Flexfuel în funcție de țară, în special în Brazilia.
Cu 163 CP în varianta Flexfuel compatibilă cu superethanol E85, SUV-ul oferă diferite niveluri de putere pe benzină în funcție de piață: 156 CP/270 Nm de cuplu în America Latină și 138 CP/240 Nm în Turcia. Acest motor este cuplat la cutia de viteze automată EDC cu dublu ambreiaj și șase trepte (cod DW23), introdusă pe Kardian.
Cu toate acestea, Renault a anunțat că, în afara Americii Latine, modelul „poate fi oferit cu alte combinații motor/cutie de viteze pentru a completa gama inițială”.
De asemenea, vor exista versiuni hibride și 4 x 4. Aceasta din urmă va avea probabil un propulsor mild hybrid de 48V în față și un motor electric pe puntea spate. O configurație deja observată pe conceptul Niagara.