VIDEO Coșmarul șoferilor! Cum se merge în cel mai complicat sens giratoriu? Include 5 mini-giratorii

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 02.10.2024 - 17:34

Coșmarul șoferilor! Cum se merge în cel mai complicat sens giratoriu? Include 5 mini-giratorii și, pentru fiecare în parte, conducătorii auto trebuie să se asigure că respectă regulile.

SHARE

Cel mai complicat sens giratoriu din lume este considerat a fi unul din orașul Swindon, Marea Britanie, și este supranumit „Magic Roundabout”, după serialul pentru copii „The Magic Roundabout”, difuzat în UK între anii 1965 și 1977.

Citește și: Mulți șoferi habar nu au cum să semnalizeze în giratoriu. Stânga sau dreapta? Ce zice Codul Rutier

Coșmarul șoferilor! Cum se merge în cel mai complicat sens giratoriu? Include 5 mini-giratorii

„Magic Roundabout” a fost construit în 1972 și include 5 mini-giratorii, aranjate în cerc. 

Atenție, cum în Marea Britanie se circulă pe stânga și nu pe dreapta ca în restul Europei continentale, explicațiile trebuie privite în oglindă.

Circulația în jurul cercului interior al „Magic Roundabout” se desfășoară în sens invers acelor de ceasornic, iar traficul se desfășoară în sensul obișnuit al acelor de ceasornic în jurul celor 5 mini-giratorii de pe bucla exterioară. 

Mai explicit, cercul exterior transportă traficul în sensul acelor de ceasornic, ca un sens giratoriu normal (în locurile în care traficul se desfășoară pe partea stângă a drumului), iar șoferii mai puțin experimentați pot alege să utilizeze doar cercul exterior al giratoriului.

Cercul interior transportă traficul în sens invers acelor de ceasornic, iar șoferii mai experimentați pot alege să se aventureze în „caruselul” celor 5 mini-giratorii, respectând regulile pentru fiecare în parte. 

Citește și: VIDEO Greu, pentru unii șoferi români, în giratoriu. Marcajul e clar, dar „șmecheria” mare

Regulile de circulație în giratoriul „complex”, cu mai multe benzi

Regulile de circulație în giratoriul „complex”, cu mai multe benzi, sunt peste tot la fel, cel puțin în Europa, cu mențiunea că, având în vedere că în Marea Britanie se circulă pe stânga și nu pe dreapta, acestea trebuie respectate în oglindă. Adică, dacă în general în Europa vorbim despre prioritate de dreapta, în UK e prioritate de stânga. 

Citește și: VIDEO Un șofer începător cu BMW a „rescris” legea în giratoriu. A luat-o pe contrasens

Regulile de circulație în giratoriul „complex”, cu mai multe benzi, pentru țările în care se merge pe dreapta

Principala regulă clară în orice sens giratoriu cu 2 sau mai multe benzi este cea a priorității de dreapta. 

Concret, conform Art. 107, punctul 1.1, din Codul Rutier, în giratorii, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi și să semnalizeze schimbarea direcției precum și ieșirea din intersecție, asigurându-se că pot face manevra fără a perturba traficul sau a pune în pericol alți participanți.

„Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Vechea practică nu mai este valabilă”, explică Poliția Română, pe pagina sa de Facebook

În intersecțiile cu sens giratoriu, banda 1, respectiv cea care este cea mai apropiată de partea dreaptă a drumului, are mereu prioritate, indiferent de ieșirea aleasă de șofer. Banda 1 are prioritate și în fața vehiculelor care vin din afara giratoriului, și în fața celor care vor să iasă din giratoriu.

Șoferii aflați pe banda 2 au prioritate față de toți cei care circulă pe banda 3 și trebuie să dea prioritate celor de pe banda 1.

Regula este valabilă și pentru următoarele benzi de circulație: ai prioritate față de cei de pe banda superioară și obligativitatea de a da prioritate vehiculelor de pe benzile inferioare. 

Cum se semnalizează la intrare și ieșirea din giratoriu în țările în care se merge pe dreapta

Conform Codului Rutier privind semnalizarea la intrarea în intersecții și schimbării direcției de mers, regulile din giratoriu sunt: 

- șoferii care merg pe prima arteră la dreapta vor semnaliza intenția „la dreapta” de la intrarea în giratoriu, până la părăsirea intersecției

- șoferii care merg înainte nu semnalizează, dat fiind faptul că nu-și schimbă direcția de mers, dar vor semnaliza la ieșire din giratoriu „la dreapta”, pentru a avertiza ceilalți participanți că părăsesc intersecția

- șoferii care fac stânga semnalizează „la stânga” la intrarea în giratoriu și „la dreapta” la ieșirea din giratoriu, pentru a avertiza ceilalți participanți că părăsesc intersecția

- șoferii care întorc vor semnaliza „la stânga”, iar la părăsirea intersecției „la dreapta”, pentru a informa asupra intenției de părăsire a giratoriului

- la ieșirea din giratoriu, șoferii, indiferent de direcția din care vin sau banda pe care se află, vor semnaliza „la dreapta”, pentru a avertiza ceilalți participanți la trafic despre intenția de părăsire a intersecției.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te