Corespondență de la Bruxelles - Utilitara de familie, premiul cel mare și mașinile vorbitoare

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 15.02.2019 - 10:26

Opel Combo Life și frații săi din Grupul PSA, Citroen Berlingo și Peugeot Rifter, au câștigat titlul „Cea mai bună achiziție din Europa 2019“ pentru că părinții lor au jucat pe cartea autovehiculului multifuncțional, reinventând monovolumul sau MPV-ul (Multi Purpose Vehicle).

SHARE

Industria auto se află în plină fierbere și schimbare. Unele modele dispar, altele sunt reinventate, apar noi nișe, iar mașinilor din segmentele clasice li se conturează personalități multimple, în încercarea de a răspunde noilor nevoi de mobilitate, confort, siguranță și flexibilitate. În premieră absolută, în 2019, prestigiosul titlu „The Best Buy Car of Europe“ a fost acordat de juriul Autobest noului Opel Combo Life, o utilitară care, la cea de-a cincea generație, a fost transformată într-un monovolum de familie gata în orice moment să fie pus la muncă.

Surpriză totală. Până și exponatele cu patru roți ale Muzeului Autoworld, un loc special dedicat istoriei automobilului aflat chiar în inima Europei, la Bruxelles, care au văzut multe la viața lor și despre care paznicii spun că noaptea își dezmorțesc pistoanele și bucșele depănând amintiri și ținându-se la curent cu noutățile din industrie, s-au trezit și au început să vorbească.

Nu au mai ținut cont de lumina reflectoarelor și nici de participanții la gala premiilor Autobest 2019, printre care nume grele din industria auto precum Ratan Tata, președintele de onoare al Tata Group, Xavier Peugeot, directorul de produs Peugeot și Citroen, Linda Jackson, președintele Citroen, Michael Lohscheller, CEO Opel, Ralf Speth, CEO Jaguar și Land Rover, Alain Visser, CEO Lynk&Co, sau Yves Bonnefont, CEO DS Automobiles.

AUTOWORLD - Michael Lohscheller, CEO Opel, și Xavier Duchemin, Director Sales, Aftersales și Marketing Opel, au primit premiul „Best Buy Car Europe 2019“.

Faptul că în istoria de peste 50 de ani a premiilor din lumea automobilului, fie că vorbim de COTY (Car of The Year), WCOTY (World Car of The Year) sau Autobest, nicio o utilitară ușoară de persoane nu a urcat pe podium, iar acum, în plină eră a SUV-urilor și crossover-elor, titlul de „Cea mai bună achiziție din Europa 2019“ a revenit unui autovehicul multifuncțional, l-a făcut pe „Albert“ să rupă tăcerea fiarelor.

Spectaculosul Excelsior Albert 1 Sport Chassis Court Cabriolet din 1927

Apoi, spectaculosului model Excelsior Albert 1 Sport Chassis Court Cabriolet din 1927 i s-a alăturat în discuție un Bugatti Type 23 (1920 – 1926), un Studebaker President 8 Model FA (1928), un Opel Rekord A Caravan (1963 – 1965) și un Lexus RC (2014 – prezent). Cele cinci mașini au făcut echipă cu Amanda Stretton (prezentatoare TV, jurnalist auto și pilot de curse), MC-ul evenimentului la care revista Newsweek România a fost prezentă, până la final.

Rețeta câștigătoare

„Am dotat modelul Combo Life cu un nivel ridicat de flexibilitate, confort și tehnologii inovatoare fără egal în acest segment. Astfel, Combo Life joacă un rol esențial în ofensiva noastră de produse în plină desfășurare, care va continua anul acesta și anul următor. Iar acest lucru este demonstrat de primirea titlului de Cea mai bună achiziție din Europa“, a declarat Michael Lohscheller, CEO-ul Opel, în cadrul galei Autobest 2019 de la Bruxelles.

Astfel, dacă primele patru generații Combo au fost dezvoltate în primul rând ca vehicule utilitare, cea de-a cincea a fost concepută ca autoturism și, apoi, ca mașină de marfă, pentru a răspunde nevoilor familiilor active și/sau numeroase care au nevoie de un vehicul agreabil, confortabil și polivalent, pregătit în orice clipă atât pentru o escapadă, cât și pentru a fi pus la treabă și a căra, de exemplu, scule, materiale sau diferite obiecte voluminoase. Mai mult, Opel a plusat și a dotat în premieră Combo cu tehnologii și opțiuni disponibile până acum doar pe autoturisme.

Noul Opel Combo Life este disponibil în două versiuni de ampatament: scurt, cu lungime de 4,4 metri, sau lung, de 4,75 metri. Ambele variante au o înălțime de 1,8 metri și pot fi configurate cu cinci sau șapte locuri. Iar o atenție deosebită a fost acordată și copiilor, mașina putând fi echipată cu trei scaune centrale individuale în locul bachetei centrale fracționabile 60/40, toate cu sistem ISOFIX.

Bagaje, echipamente sportive sau marfă? Nicio problemă. Combo-ul Life scurt oferă un volum minim de 597 de litri, iar cel lung, de 850 de litri. Insuficient? Cu scaunele spate pliate, volumul portbagajului ajunge până la 2.126 de litri și, respectiv, la 2.693 de litri, în cazul versiunii cu ampatament lung. De asemenea, designerii s-au asigurat și că spațiul lăsat între bagaje și hayon poate fi utilizat, prin oferirea unei lunete cu deschidere, ca la unele SUV-uri sau break-uri premium.

În ceea ce privește confortul, tehnologia și siguranța, Combo Life nu este cu nimic mai prejos decât turismele cu pretenții. Este prima utilitară de segment B care oferă volan încălzit și cutie de viteze automată cu opt trepte. Totodată, mașina poate fi echipată cu parbriz încălzit, plafon panoramic, Head-Up Display, sistem avansat de asistență la parcare cu cameră video panoramică de 180°, sistem de detectare a somnolonței șoferului, pilot automat adaptiv și sistem de avertizare privind o coliziune frontală cu detectarea pietonilor și frânare automată de urgență. Iar, pentru ca polivalența șă fie completă, în curând, va fi disponibilă și o versiune cu tracțiune integrală.

Premiile Autobest 2019

Format din 31 de jurnaliști de specialitate din 31 de țări din Europa, inclusiv Turcia, Rusia și Ucraina, juriul Autobest are cea mai mare reprezentativitate pe „bătrânul continent“, cu o arie de acoperire estimată la circa 680 de milioane de consumatori. Pe lângă premiul cel mare, „Cea mai bună achiziție din Europa în 2019“, câștigat de tripleta PSA, care, apropo, a obținut și titlul „Van of the Year 2019“ de la juriul IVOTY, anul trecut, acesta a mai acordat încă zece premii în cadrul celei de-a 18-a ediții.

Titlul „Ecobest“ a fost obținut de Jaguar i-Pace, „Companybest“, de Aston Martin Lagonda, „Safetybest“, de Hyundai, „Smartbest“, de asistentul personal inteligent BMW IPA, „Manbest“, de Linda Jackson, CEO Citroen, „Designbest“, de Peter Horbury, designer-ul șef al Geely Automotive Group, „Technobest“, de brand-ul DS, „Sportbest“, de Toyota Motor Company, „A Star is Born“, de Lynk&Co, iar titlul „Hall of Fame“ i-a revenit președintelui de onoare al Tata, Ratan Tata.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te