Urs lovit de mașină, lăsat să agonizeze pe marginea drumului. Prefectul va fi demis

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.11.2019 - 23:06

Un urs a fost lovit, sâmbătă seara, de un autoturism în care se aflau trei persoane, la ieşirea din localitatea Praid. După mai mult de 12 ore de la incident, animalul grav rănit, probabil cu membrele fracturate, era tot la fața locului, autoritățile nereușind să ia o decizie.

SHARE

UPDATE: Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a demarat procedura de demitere a prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

„Având în vedere modul în care autorităţile judeţene au gestionat situaţia ursului lovit seara trecută de o maşină, între localităţile Praid şi Sovata, astăzi a fost luată prima măsură administrativă dispusă de către ministrul Ion Marcel Vela”, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, precizează sursa citată, a fost începută procedura de demitere din funcţie a prefectului judeţului Harghita “pentru că, în calitatea sa de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient şi operativ această problemă, deşi a fost înştiinţat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment şi suferinţele animalului rănit”.

De asemenea, potrivit MAI, „vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă sunt şi alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile şi responsabilităţile clare de intervenţie, conform prevederilor legale”.

_______________

În cele din urmă, ursul rănit sâmbătă seara în accidentul rutier de la Praid a fost tranchilizat duminică şi apoi împuşcat.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat, pentru Agerpres, că animalul avea trei picioare facturate şi ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure. Ursul a fost împuşcat de vânători şi a fost îndepărtat de pe carosabil.

Potrivit unor imagini publicate pe Facebook, duminică dimineață animalul rănit încă era pe marginea drumului. „Țara în care ne uităm la un animal în chinuri pe marginea unui drum european de aproape 12 ore, pentru că cineva probabil nu răspunde la telefon”, acuză Sándor Bereczky, un utilizator Facebook care a distribuit imaginile, citat de DigiFM.

„În urma impactului, atât ursul, cât şi autoturismul au părăsit partea carosabilă. Din accident nu au rezultat victime omeneşti, însă ursul a fost grav rănit, se pare că are membrele fracturate", a spus Gheorghe Filip.

Ministrul Mediului a intervenit, la Antena 3, în cazul ursului care agonizează de zeci de ore în Harghita. Costel Alexe susține că e inuman ce s-a întmplat, iar birocrația și nepăsarea au adus la această situație.

”Din păcate nu e prima situație, am avut încă un caz asemănător la Târnăveni. E o situație total nefericită, se încadrează în prevederile unei hotărâri de guvern din 2010 de răniri, capturi și ucideri accidentale. Legislația e una foarte clară. Atribuția e a jandarmeriei și a medicilor veterinari arondați. 

Din păcate, din cauza biocrației și a neasumării medicul veterinar nu a venit, substanța tranchilizatoare nu a venit și medicul nu și-a asumat să ajungă la fața locului. Noi suntem în teren cu toate instituțiile care țin de mediu și monitorizăm situația. În această situație, nu e nevoie de o derogare de la minister. Cred că e inuman să lași un animal să agonizeze atât timp cât nimic din lege nu te oprește să te opui”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului, la Antena 3.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te