VIDEO Cum ne protejează de ruși sistemul de rachete sol-aer Mamba adus de francezi în România

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 20.05.2022 - 21:30

MAMBA este un sistem antirachetă conceput pentru a proteja câmpul de luptă și locurile tactice sensibile, cum ar fi aeroporturile și porturile maritime, împotriva tuturor amenințărilor aeriene actuale, inclusiv rachete de croazieră, balistice, avioane și drone.

SHARE

Sistemul MAMBA va putea să intercepteze orice fel de rachetă care vine din Rusia. Componentele cheie sunt interceptorul Aster 30 și radarul multifuncțional Arabel.

Citește și: VIDEO Supremație americană totală pe apă: SUA - 11 portavioane, Rusia, doar unul

SAMP/T a fost proiectat pentru a funcționa în medii extreme de dezordine și contramăsuri electronice. Interoperabilitatea cu alte sisteme de apărare aeriană NATO este o altă cheie pentru programul SAMP/T.

Citește și: Vulnerabilitățile Armatei Române: nave învechite, rezerviști puțini

Întregul sistem ar putea fi transportat cu avionul de cele mai recente avioane de transport tactice NATO, cum ar fi Airbus A400M și Lockheed-Martin C-130J Super Hercules, care le desfășoară oriunde pe tot globul. Forțele aeriene franceze, după exercițiul Volfa din februarie 2011, au desfășurat o unitate MAMBA (SAMP/T) pentru a oferi acoperire de apărare aeriană pentru summitul G8 de la Deauville.

Vehiculul de lansare este echipat cu opt baterii de rachete gata de tragere montate în partea din spate a șasiului camionului Renault Kerax cu tracțiune 8x4.

Sitemul folosește rachete Aster 30 ghidate de la centrul de control de la sol. Viteza maximă este de 1,4 km/sec. Aster 30 are capacitatea de a intercepta ținte la altitudini de la 50 m până la 20 km. Raza maximă de acțiune este de 50 km la ținte care se află la o altitudine de sub 3.000 de metri și 120 de km la ținte care se află la o altitudine de peste 3.000 de metri.

Sistemul MAMBA are o unitate proprie de control a focului bazată pe radarul electronic de multifuncțional ARABEL și poate urmări 100 de traiectorii și poate angaja simultan 10 dintre ele, are până la 48 de rachete gata de tragere. Este singurul sistem european conceput pentru a contracara rachetele balistice. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.