Cea mai veche toaletă din Japonia, din sec. XIV, distrusă. În România, 5 licee au încă WC în curte

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.10.2022 - 12:02
Cea mai veche toaletă din Japonia, din sec. XIV, distrusă. / Foto: Twitter
Liceu cu toaletă în curte - FOTO: ARHIVA

Un șofer a distrus cea mai veche toaletă din Japonia. Aceasta a fost construită în spatele unui templu din actualul oraș Kyoto, în secolul al XIV-lea, între anii 1333 și 1568. Pare greu de crezut, dar în 2022, în România, elevii de liceu își fac încă nevoile în fundul curții.

SHARE

Un șofer neatent a distrus cea mai veche toaletă din Japonia. Aflat la volanului unei Toyota WiLL Vi, un model comercializat exclusiv pe piața japoneză, un angajat al Kyoto Heritage Preservation Association a încurcat, probabil comenzile, a intrat prin zidurile unui templu din centrul orașului Kyoto și a distrus toaleta din spatele acestuia.

Citește și: Tarife RCA: creștere și de 40% într-un an. Ai sub 30 de ani? Plătești 1.500 lei chiar pentru 65 cai

Toaleta respectivă era una istorică, însă, fiind considerată de specialiști cea mai veche din Japonia. A fost construită în secolul al XIV-lea, undeva între anii 1333 și 1568. 

Cinci licee din România unde elevii merg încă la toaleta din fundul curții

Pare greu de crezut, dar în România, în 2022, elevii de liceu își fac încă nevoile în toalete aflate în afara instituției de învățământ, potrivit unor documente consultate de Newsweek România.

În acest moment, există în România puțin peste 300 de școli cu toalete în curte. Guvernul a alocat sume de bani, în luna mai, pentru remedierea acestei probleme, dar - potrivit surselor Newsweek România - marea majoritate a școlilor respective nu au finalizat sau nici nu au început lucrările de modernizare la grupurile sanitare.

Citește și: FOTO Dubița „low-cost”, cu care Dacia ar putea umili concurența, concepută de studenții din Iași

Potrivit unei hotărâri de guvern din 11 mai 2022, „Se aprobă repartizarea sumei de 10.078 mii lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației pe anul 2022, pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate în anul 2021 conform Hotărârii Guvernului nr. 1.188/2021 privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației, pentru finanțarea în anul 2021 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat și ale căror lucrări nu au fost realizate sau finalizate la 31.12.2021, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.

Pe lista unităților de învățământ care au primit bani în 2022 pentru că aveau toalete în afara clădirii se află 5 licee:

Liceul Teoretic „Dr. Victor Gomoiu“, orașul Vânju Mare

Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey“, orașul Buftea

Liceul Tehnologic Berzovia, comuna Berzovia

Liceul Tehnologic „Sf. Mucenic Sava“, comuna Berca

Liceul Tehnologic Plopenii Mari - corp A, comuna Ungureni.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te