Imaginile care arată că Arafat ar fi putut împiedica tragedia din Crevedia accesând „Google Earth”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.08.2023 - 19:45
Arafat ar fi putut împiedica tragedia din Crevedia accesând „Google Earth” - Foto: Facebook / Colaj
Raed Arafat recunoaște că stația GPL de la Crevedia nu avea avize sau autorizație de funcționare - Foto: Digi24 / imagine cu caracter ilustrativ

Raed Arafat spune că pompierii nu au făcut controale la stația GPL care a explodat deoarece ei știau că nu funcționează. Imagini publicate de comunitate locală arată că stația GPL funcționa de ani de zile. Arafat putea vedea că stația funcționa dacă intra pe „Google Earth”.

SHARE

Raed Arafat spune că pompierii nu au controlat stația GPL care a explodat deoarece știau că nu funcționează. Sursa AICI

Imagini publicate de comunitatea „Crevedia Visează” cu ajutorul aplicației „Google Earth” arată evoluția stației GPL din 2012.

Activitatea stației duduia încă de atunci. Astfel, o simplă verificare pe Internet putea opri tragedia. Arafat și oamenii din subordine ar fi aflat că, deși nu avea avize și autorizații, stația GPL funcționa.

Cele două explozii de la o stație GPL din Crevedia au provocat 1 deces și 57 de răniți, cea mai mare parte a victimelor fiind din rândul forțelor de intervenție. Mai multe persoane sunt în stare gravă, iar autoritățile au început să transfere răniți în străinătate.

În parcarea stației din Crevedia s-ar fi aflat, la momentul primei deflagrații, 6 cisterne de GPL, fiecare cu circa 10.000 de litri de gaz-petrol lichefiat. După cele trei explozii, Arafat a făcut și declarații, specificând că stația nu avea nici autorizație și nici avize.

Oamenii locului au încercat să explice singuri cum a avut loc tragedia.

Doar în 2018 apare stație de GPL. După ce a pierdut autorizația se pare că a fost doar parcare pt cisterne. Sau și doar pt parcarea lor e nevoie de autorizație ISU? Întreb pt că nu cunosc legislația din domeniu... cat timp se puteau parca acolo cisterne pline... logic ar fi sa fi fost necesara autorizarea. Doar ca, in fapt, nu era doar parcare.
 
aveau gaz stocat ,nu doar in cisterne .
 
Dacă Primăria știa de această bombă și nu au anunțat autoritățile să o închidă este vinovată ,dacă în ultimii 7ani sau dat autorizații de construcții case lângă acest depozit Primăria este vinovată așteptăm o reacție cum au fost protejați cetățenii.
 
Newsweek România a publicat, încă de aseară, imagini cu cisternele care alimentau la stația GPL care a sărit în aer. Imaginea era din aprilie 2023.
 

Arafat a recunoscut că stația nu avea avize și autorizație

"Noi știm că firma cel puțin nu mai funcționa, clar că nu mai avea avize sau autorizație. Ancheta e realizată de Parchetul General. Din punctul nostru de avere firma nu avea documente să funcționeze, firma nu avea activitate mai exact", a mai declarat Raed Arafat.

Pompierii vor trebui să facă controale la stații GPL din țară, se fac controale acolo unde funcționează. "Aici se știa că nu funcționează", a subliniat Arafat.

Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia.

Din declarațiile lui Arafat reiese că instituția pe care el o conduce credea că stația GPL nu funcționează și de aceea nu a făcut controale. Pe grupul de FB al comunității locale „Crevedia Visează” au fost postate imagini din care reiese că stația GPL funcționa la vedere de cel puițin 5 ani.   

Citește și: VIDEO PANICĂ la 30 km de București. A doua explozie la o stație GPL. Sunt 46 de răniți și un mort

Procurorii fac cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, infracțiune care se pedepsește cu mai mult de zece ani. Primarul din Crevedia susține că locul exploziei era "mai degrabă un depozit GPL", pentru că activitatea de vânzare de carburanți către oameni a fost suspendată.

Primarul din Crevedia susține că locul exploziei era "mai degrabă un depozit GPL", pentru că activitatea de vânzare de carburanți către oameni a fost suspendată.

"În urma catastrofei petrecute la o fostă stație GPL din Crevedia, autoritățile locale, sub coordonarea primarului Petre Florin, s-au alăturat echipelor de salvatori, într-un efort comun pentru a diminua pagubele și a limita numărul victimelor din cadrul populației. Primarul Petre Florin afirmă că locul unde a avut loc explozia urmată de incendiu era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU”, se arată într-un comunicat al Primăriei Crevedia.

Citește și: FOTO cu cisternele la stația GPL Crevedia. Primarul zice că funcționa ilegal. ISU controlase

"Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo", a declarat Petre Florin, primarul din Crevedia. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te