Plahotniuc, acuzat principal în dosarul „Furtul miliardului”. Va fi cerută extrădarea din SUA

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.05.2020 - 14:20
Vlad Plahotniuc Foto: Facebook

„Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Ilan Șor, iar în privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare și solicitată extrădarea imediată din SUA, pentru a fi tras la răspundere în Moldova.”

SHARE
Declarația a fost făcută luni de Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, care a precizat, citat de Unimedia.md, că banii au fost folosiți pentru procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădiri, Companiei de asigurări ASITO, Casei Modei, Hotelului Național, dar și în alte scopuri.

„Din 2015, beneficiarii furtului miliardului erau divizați în trei grupuri de interese: grupul Platon, grupul Șor și grupul Filat. Platon și Filat au fost condamnați, dosarul Șor fiind încă pe rol în instanța de judecată. O lungă perioadă de timp nu au fost publicate cele două rapoarte Kroll, acest lucru nu a fost întâmplător. S-a stabilit că în raportul Kroll se face trimitere la încă un grup de influență, grupul Plahotniuc, despre care oficial nicăieri nu se menționa. Analizând materialele dosarelor în privința figuranților amintiți mai sus, dar și alte materiale relevante, care intenționat au fost ignorate și lăsate fără apreciere juridică, s-a conturat procurorul general.

Potrivit lui Stoianoglo, unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc: „Dispunem de probe incontestabile, care indică faptul că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor, obținuți sub formă de credit de la BEM, prin intermediul grupului Șor, acoperit în consecință de mijloacele financiare ale Băncii Naționale, în total, peste 100 de milioane de dolari americani”, a precizat acesta.

Procurorul general a făcut public și modul în care au fost cheltuiți banii publici sustrași: „Suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădiri, Compania de asigurări ASITO, Casa Modei, Hotelul Național. De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia, pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia”.

„În privința lui Plahotniuc va fi înaintată o nouă ordonanță de punere sub învinuire, urmând ca acuzarea lui să fie completată astfel, ca să i se incrimineze trei capete de acuzare: crearea unei organizazții criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Imediat actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză și expediate autorităților competente ale SUA, pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova”, a punctat Alexandr Stoianoglo.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te