DOSAR SPECIAL Moartea pe care o respirăm

DE Mihai Duță | Actualizat: 31.03.2019 - 10:30

Ultimele studii făcute de către specialiștii Institutului Max Plank din Mainz și ai Centrului German de Cercetare Cardiovasculară arată că poluarea ucide anual circa 790.000 de oameni în Europa.

SHARE

„Era sănătos, nu fuma, nu consuma alcool, nu făcea excese, și uite că a făcut infarct. Nimeni nu înțelege de ce!“. Nu-i așa că ați auzit o astfel de discuție? În unele cazuri, singulare, poate fi o întâmplare sau o afecțiune nedepistată la timp. Ultimele cercetări arată însă că aerul poluat chiar este un ucigaș în serie.

Pentru România există și o cifră statistică sumbră, una dintre cele mai mari din Europa: 200 de decese la suta de mii de locuitori în fiecare an. La o populație de 18 milioane de oameni, asta înseamnă 36.000 de morți !

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și, totodată, unul dintre orașele cu cele mai puține stații de monitorizare a calității aerului. Cu cât te afli mai aproape de centru, cu atât ești mai mult în pericol. Dar nici dacă stai în localitățile din preajma orașului nu ești mai în siguranță. Acolo aerul este puternic viciat de așa-zisele gropi de gunoi ecologice sau de diversele combinate care funcționează la limita legii.

Ce face statul român prin Ministerul Mediului? Încearcă să acopere propria incompetență.

România a fost dată în judecată de către Comisia Europeană pentru poluarea peste limita admisă din Capitală. În cazul în care România va fi găsită vinovată, Primăria Capitalei riscă să plătească amenzi de peste milioane de euro.

Dar singura reacție a Ministerului Mediului și a Primăriei Capitalei a fost să nu dea niciun fel de detalii despre acest proces.

Acum doi ani, primarul general Gabriela Firea declara: „În curând, calitatea aerului în București va fi măsurată cu ajutorul a 25 de stații fixe și 9 mobile, în special în zonele foarte aglomerate, dar și în vecinătatea școlilor, liceelor, spitalelor și a parcurilor“. Suntem în 2019 și n-a fost amplasată niciuna dintre stațiile anunțate.

Newsweek România a cerut oficial Ministerul Mediului și Primăriei Capitalei să ne transmită date despre poluarea din țară și din București, măsurile pe care le-au luat, precum și modul în care funcționează sistemele de monitorizare.

Primăria Capitalei nu a dat niciun răspuns, iar Ministerul Mediului ne-a transmis vârfurile de poluare și metodologia de măsurare, însă, la capitolul măsuri și rezultate, am primit o înșiruire de acte normative care reglementează ce ar fi de făcut.

UPDATE

Primăria Capitalei ne-a trimis un răspuns, joi, 28 martie, la ora 16.35, când revista era deja tipărită. Solicitarea noastră fusese făcută cu 16 zile înainte, pe 12 martie. Răspunsul Primăriei Capitalei îl puteți citi aici: Măsurătorile independente arată dezastrul

Citește dosarul special „Moartea pe care o respirăm”

 

Poluarea ucide mai mult decât fumatul

Măsurătorile independente arată dezastrul

Radu Țincu: Amenințare globală

Emisiile de CO2 ale autoturismelor au crescut în 2018

Primăria Capitalei, dată în judecată

Ciprian Ciucu: Autoritățile ascund adevărul

Undă verde pentru mirosul pestilențial

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -