Miron Cozma, premiat pentru „o viață în slujba poporului român" de Andronescu, Tudorache și Talpeș

DE Adrian Costin | Actualizat: 15.02.2022 - 14:23
Miron Cozma, premiat pentru „o viață în slujba poporului român" de Andronescu, Tudorache și Talpeș Foto: NWR/INQUAM Photos
Fundația Internațională Omenia l-a premiat pe Miron Cozma Foto: NWR
Miron Cozma, la Parchet, în dosarul Mineriadei din 1990 Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Miron Cozma, liderul minerilor care a făcut 10 ani de închisoare în dosarul mineriadei din 1991, a fost premiat pentru "deosebite fapte de omenie și o viață pusă în slujba poporului român", de Fundația Omenia.

SHARE

Fundația Internațională Omenia o are ca director general pe Minodora Ilie și prim-vicepreședinți pe fostul șef al SIE, gen. Ioan Talpeș, fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, fostul primar al Sectorului 1, Dan Tudorache și colonelul Dănuț Petrișor Gruia.

Citește și: COMPLICII. Mineriada din 13-15 iunie, „măcelul total împotriva democrației“

Semnăturile celor patru apar pe diploma pe care i-au acordat-o lui Miron Cozma, fost lider al minerilor, pentru "deosebite fapte de omenie și o viață pusă în slujba poporului român".

Citește și: Contesa Băncuță, în arest la domiciliu. Interlopii Neagu Sentiment și Italiano Tănase rămân închiși

Condamnat la 10 ani de închisoare

Cozma a fost închis pentru prima dată în februarie 1999 la finalul unui marș spre București, fiind arestat la Stoenești. El a fost condamnat prima dată la începutul lui 1999 la 18 ani de închisoare, pentru violentele acțiuni ale Mineriadei din septembrie 1991, care s-au soldat cu trei morți și au dus la căderea guvernului Petre Roman.

Citește și: Un șofer Bolt a fost bătut și înjunghiat de trei interlopi la o benzinărie. Motivul: „făcea curent"

În decembrie 2003 a primit două noi condamnări, la zece, respectiv șapte ani de închisoare, pentru Mineriada de la Stoenești, din lunile ianuarie și februarie 1999.  

Citește și: Miron Cozma: „În fața conștiinței mele, eu sunt curat“

El a fost grațiat de președintele Ion Iliescu pe 15 decembrie 2004, cu doar câteva zile înainte ca mandatul său de președinte să fie încheiat, dar grațierea a fost revocată în 16 decembrie, ca urmare a protestelor împotriva deciziei.

Miron Cozma a fost eliberat din închisoare pe 2 decembrie 2007, primind însă o restricție de șapte ani de intrare în Petroșani sau București.

Miron Cozma, la Parchet, în dosarul Mineriadei din 1990 Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Acuzat de crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din 1990

Miron Cozma este anchetat și în dosarul Mineriadei din 1990 fiind acuzat, alături de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu Virgil Măgureanu de comiterea infracţiunii de crime împotriva umanităţii.

Citește și: Petre Roman: „Nemernicii ăia din Piață... Iertați-mă, să scoateți cuvintele astea“

Evenimentele violente din 13-15 iunie 1990 au rămas cunoscute în memoria postcomunistă sub numele de "Mineriada din 13-15 iunie 1990" şi se referă la reprimarea, de către forţele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest din Piaţa Universităţii din acea perioadă. Manifestaţiile din Piaţă, revendicate ca fiind anticomuniste, erau îndreptate împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu şi începuseră încă din 22 aprilie 1990, odată cu Fenomenul Piaţa Universităţii.

Fundația Internațională Omenia, implicată în multe scandaluri

Fundația Internațională Omenia, din care fac parte și câșiva membri marcanți ai PSD, precum Ecaterina Andronescu și Dan Tudorache, funcționează de mai bine de 30 de ani, însă a fost implicată în mai multe scandaluri.

"Ca urmare a afirmațiilor calomnioase și iresponsabile ale doamnei Minodora Ilie, președinte fondator și director general al fundației internaționale OMENIA, la adresa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, publicate în Jurnalul de Argeș din 27 aprilie 2012, precum și a amestecului brutal în viața familiei Ioan Octavian și Florica Vișan Ciobotea, Patriarhul României a decis să se retragă din funcția de președinte de onoare al fundației mai sus menționate începând cu 7 mai 2012.

În același timp, Patriarhia Română încetează orice colaborare cu doamna Minodora Ilie și fundația internațională OMENIA", este un comunicat din 2012 al Patriarhiei Române. 

Discuțiile asupra colaborării cu Patriarhia Română aveau să revină în 2017, când au existat dezvăluiri conform cărora bani obținuți ilegal de către directorul Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, ar fi mers și către Fundația Omenia. 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te