MAI și SRI vor mașini noi de milioane €. Cererea de derogare, pe masa Guvernului

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.06.2024 - 21:22
MAI și SRI vor mașini noi de milioane €. Cererea de derogare de la „Austeritate”, pe masa Guvernului - Foto: MAI / imagine rol ilustrativ

MAI și SRI vor mașini noi de milioane €. Ministerul de Interne spune că 40% din parcul său auto are 5-10 ani vechime, iar Serviciul Român de Informații se plânge că peste 60% din autovehiculele sale au peste 8 ani. Derogarea de la „Ordonanța austerității” e pe masa Guvernului.

SHARE

Proiectul de OUG prin care MAI și SRI cer derogare de la Ordonanța 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru a putea să cumpere mașini de milioane de euro a fost avizată și a ajuns pe ordinea de zi a Guvernului de marți, 20 iunie 2024. 

MAI și SRI vor mașini noi de milioane €. Cererea de derogare de la „Austeritate”, pe masa Guvernului 

În Ordonanța de Urgență pentru autorizarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări și a Serviciului Român de Informații, să achiziționeze autovehicule necesare desfășurării activităților structurilor din cadrul acestora se precizează că „ (...) Dat fiind faptul că situația actuală a înzestrării cu autovehicule a structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Român de Informații este grevată de o serie de neajunsuri generate de deficitele înregistrate la mai multe categorii de autovehicule, precum și de faptul că mijloacele de mobilitate terestră aflate în dotare sunt supuse permanent unei intense uzuri fizice şi morale, măsurile practicate privind realizarea înzestrării asigurând parțial necesarul de mijloace al unităților, iar deficitele înregistrate perpetuându-se de la un an la altul, 

În contextul în care disfuncționalitățile în procesul de asigurare logistică cu autovehicule s-au înregistrat din cauza achiziționărilor în salturi care, pe fondul finanțărilor insuficiente, nu au putut fi corelate cu duratele normale de serviciu şi consumurile anuale, 

Citește și: Jandarmeria a plătit 20.000 € în plus să pună 8 opționale pe mașină: girofar, cârlig, roți de iarnă

Având în vedere importanța dispunerii de măsuri proactive care să contribuie la îndeplinirea priorităților instituționale, ținând seama atât de deficitul de mijloace de mobilitate terestră înregistrat la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Român de Informații, cât și de interdicția impusă autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, de achiziționare a autoturismelor

(...)

Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Art. 1 -  (1) Prin derogare de la prevederile art. III alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, respectiv de la dispozițiile art. XVI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2024, structurile/instituțiile din cadrul/subordinea Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații pot demara procedurile pentru achiziția, respectiv pot achiziționa autoturisme, astfel cum sunt acestea definite la art. 3 pct. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările și completările ulterioare, necesare desfășurării în bune condiții a misiunilor specifice.  (2) În aplicarea alin. (1), se autorizează structurile/instituțiile din cadrul/subordinea Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații să încheie în anul 2024 contracte și acorduri-cadru ce urmează a se derula până la finalul anului 2027.

Citește și: Vama și ANAF vor mașini și de 3 ori mai scumpe decât le-ar trebui. Dube de 100.000€ pentru off-road?

Art. 2 – Se autorizează Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, să achiziționeze, în anul 2024, inclusiv în baza acordurilor-cadru existente, potrivit prevederilor legale în vigoare, autovehicule cu dotări specifice, autoutilitare, autoturisme, autocamioane, autobuze și motociclete necesare desfășurării în bune condiții a misiunilor specifice ale structurilor/instituțiilor din cadrul/subordinea ministerului, din excedentul activității finanțate integral din venituri proprii de confecționare și valorificare a plăcilor cu numere de înmatriculare cu fond reflectorizant, precum și aprovizionarea cu acestea în formă brută și să efectueze plăți în limita sumei de 200.000 mii lei cu TVA (...)”. 

În nota de fundamentare a OUG de derogare, MAI precizează că „În coordonatele date, gradul de asigurare cu mijloace de mobilitate terestră înregistrat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne este de 48,8%, valoare care poate fluctua în raport cu mijloacele propuse pentru scoaterea din funcțiune.

La principalele categorii de vehicule rutiere, respectiv autoturism de serviciu, autovehicul de ordine publică, autovehicul de patrulare, autovehicul pentru muncă operativă, gradul de dotare este de aproximativ 65%.

Citește și: MAI cere derogare să cumpere mașini de 40.000.000 €. Se plânge că 30% din parc are peste 100.000 km

Luând în considerare faptul că un procent de 27,5 % au rulaje de peste 100 mii km (2,8% fiind autovehicule cu rulaje de peste 250 mii km), ponderea vehiculelor rutiere funcționale poate fi influențată în sens negativ și prin creșterea numărului de defecțiuni tehnice la vehiculele rutiere, care implică costuri mari de reparație și întreținere.

Din perspectiva vechimii în exploatare, situația vehiculelor rutiere existente se prezintă astfel: 38,1% au o vechime sub 5 ani, 39,3% dintre acestea au o vechime cuprinsă între 5-10 ani, iar 22,6% au o vechime de peste 10 ani”.

Iar SRI afirmă că „La nivelul Serviciului Român de Informații, în anul 2025, când s-ar preconiza prima livrare de autoturisme, 62,35% din flota auto a Serviciului va avea o vechime mai mare de 10 ani.

În acest sens, pentru asigurarea continuității în ceea ce privește îndeplinirea atribuțiilor Serviciului Român de Informații, este necesară înlocuirea graduală a mijloacelor de transport din dotare.

Înlocuirea autoturismelor uzate utilizate în activitățile derulate la nivelul Serviciului este necesară pentru asigurarea îndeplinirii misiunilor specifice în condiții de siguranță”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te