Kovesi și DNA anchetează Inspectoratul de Aviație, al cărui șef are acțiuni de 200.000$ la 129 firme

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.09.2023 - 12:50
Inspectoratul General de Aviație - Foto: Facebook (Imagine cu rol ilustrativ)

Procurorii de la Parchetul European (EPPO) codus de Kovesi au făcut percheziții la sediul Inspectoratului General de Aviație (IGAV) al Ministerului Afacerilor Interne. Șeful instituției are acțiuni la zeci de companii și salariul la secret.

SHARE

Procurorii de la Parchetul European (EPPO) au făcut marți dimineața, percheziții la Inspectoratul General de Aviație (IGAV) al Ministerului Afacerilor Interne. Ar fi vorba de nereguli la proiecte cu fonduri europene.

Citește și: Parchetul European condus de Codruța Kovesi investighează o fraudă de 1,6 mil € în România

A mai existat o anchetă la IGAV

În vara acestui an, DNA a lansat acuzații grave la adresa conducerii Inspectoratului:

Citește și: Parchetul European face 40 de percheziții în România și Franța. Suspiciuni de fraudă de 30 mil. €

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 708/VIII/3 din 21 iunie 2023, procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

Koveși și DNA anchetează Inspectoratul de Aviație, al cărui șef are acțiuni de 200.000$ la 129 firme

DACHE CĂTĂLIN PAUL, general de flotilă aeriană, inspector general al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată...

În ordonanța procurorilor militari se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2019-2023, în contextul executării unor contracte de reparații/mentenanță pentru aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A și Cessna C-560 Citation V, încheiate de Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. cu o asociere formată din Școala Superioară de Aviație Civilă și o societate al cărui reprezentant este cercetat în prezenta cauză, suspectul Dache Cătălin Paul, în calitatea menționată mai sus, ar fi aprobat, cu încălcarea dispozițiilor legale, documentația necesară efectuării plăților pentru lucrările menționate mai sus, cunoscând că acestea nu au fost recepționate, executate sau au fost executate necorespunzător.

În demersurile sale, suspectul Dache Cătălin Paul ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care ar fi întocmit și aprobat diverse documente necesare efectuării plăților pentru lucrările amintite.
În contextul menționat mai sus, ar fi fost produs Inspectoratului General de Aviație din cadrul M.A.I. un prejudiciu în sumă totală de 23.199.049 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru asocierea respectivă”, potrivit DNA.

Cine e șeful Inspectoratului

Dache Cătălin Paul are o declarație de avere unică. El are salariul al secret, beneficiind de o „derogare” a PSD care a decis că soldele militarilor și polițitilor pot fi trecute la secret.

El este acționar la nu mai puțin de 129 de companii. Acțiunile sunt în valoare câteva mii de lei până la 8.000 de dolari. 

Foarte posibil că Dache vinde și cumpără acțiuni pe platformele de tranzaționare online precum Tradeville sau eToro unde are și acțiuni.

Dache are acțiuni de peste 200.000 de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te