VIDEO Infodemia tâmpește România. Minciunile despre COVID-19

DE Newsweek România | Actualizat: 28.05.2020 - 14:22

De la site-uri obscure la medici și politicieni notorii, propaganda și dezinformarea despre coronavirus au înflorit.

SHARE

Pandemia de coronavirus a fost însoțită de o „infodemie“ de dezinformări, fake news, adevăruri trunchiate și propagandă peste tot în lume. În federații de state ca Brazilia și SUA, chiar președinții au fost promotori de dezinformări.

În România, nici un oficial de rang atât de înalt nu a minimalizat gravitatea pandemiei. Totuși, și aici există demnitari și persoane publice care insinuează că în spatele măsurilor luate de autorități s-ar ascunde interese obscure.

Restricționarea accesului la site-uri de fake news

Între 20 martie și 6 mai a.c., Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a emis 16 decizii de „închidere“ a unor site-uri (de fapt, este vorba despre „restricționarea accesului utilizatorilor (din România – n.r.) la anumite site-uri“), la cererea Ministerului Afacerilor Interne, ca măsură de „înlăturare sau limitare a accesului la conţinutul ştirilor false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire“.

Pe 20 martie, accesul la un site (stiridemoment.ro) a fost restricționat pentru că acesta inducea panica publicând știri conform cărora supermarketurile urma să fie închise iar numărul bolnavilor să explodeze.

Pe 26 martie, Internele au cerut și obținut de la ANCOM restricționarea accesului la bpnews.ro, care afirma că „Polidin poate <ucide> coronavirusul“, deși medicamentul nu mai este produs din 2010 și nu a fost niciodată testat pe coronavirus.

Oricâte site-uri de fake news
ar restricționa ANCOM,
dezinformarea și manipularea
fac ravagii pe rețelele sociale

Tot pe 26 martie s-a cerut „închiderea“ unui site de știri false grosolane. Este vorba despre breackingnews.xyz, care publica „știri“ despre „24 de ore pentru a părăsi Capitala“ (care ar fi intrat în carantină), despre o ambulanță care „a fost incendiată de un grup de persoane“ în București sau despre cum „un curier infectat cu covid-19 a scuipat în pizza și apoi a livrat-o clientului“.

Pe 7 aprilie a urmat cohortaurbana.ro, site care susținea că virusul a fost „creat în laborator pentru a fi folosit ca armă biologică“.

Pe 10 aprilie a venit rândul site-ului blacktopics.wordpress.com, specializat în conspirații despre „noua ordine mondială“, rețele 5G și COVID-19.

Pe 16 aprilie, MAI a solicitat restricționarea accesului la genocid.ro, care acuza colaborarea autorităților naționale cu forțe străine pentru „impunerea vaccinării obligatorii“, compara vaccinarea cu crotalierea oilor și microciparea câinilor și numea starea de urgență „dictatură militară“.

În aceeași zi au fost „închise“ veghepatriei.wordpress.com și vremuritulburi.com pentru mesaje similare.

Saga justitiarul.ro

Pe 23 aprilie a „picat“ și romania-veche.ro, care promova articole despre legătura dintre 5G, „Ocultă“, coronavirus și starea de urgență.

Tot atunci a fost „închis“ și justitiarul.ro, care vorbește de o „pandemie imaginară“. Pe 29 aprilie, însă, ministrul de Interne Marcel Vela a cerut redarea accesului la justitiarul.ro, cu condiția ca site-ul să șteargă știrile false. Decizia nu este întâmplătoare: Lumea Justiției, site controlat de grupul de presă al lui Dan Voiculescu, a făcut presiuni zile la rând ca site-ul să fie „redeschis“ acuzându-l pe Vela că ar fi cerut blocarea acestuia pentru că ar fi publicat dezvăluiri despre președintele Klaus Iohannis.

Doar o zi mai târziu, însă, pe 30 aprilie, Internele au revenit și au cerut iar blocarea conținutului de pe justitiarul.ro, după constatarea că pe site au fost publicate alte articole panicarde și mincinoase.

24 aprilie a fost dedicată site-ului ortodox.info, care a publicat (printre multele altele asemănătoare) un articol intitulat „Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare“.

Între senzaționalism și anti-globalism

Și publicații aparent „sănătoase“, însă, și asumate de către deținători, au publicat conținut conspiraționist. Nici nu mai merită amintită versiunea în română a Sputnik, organ de propagandă al Kremlinului, specialistă în „deconspirarea“ globaliștilor și suporteră a Chinei.

Dar trebuie amintită Lumea Justiției, care nu doar că a sărit în apărarea unor site-uri ca justitiarul.ro, ci promovează figuri care neagă amploarea pandemiei, precum medicul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor. Uneori, în eforturile de a critica autoritățile, LJ ajunge să se contrazică în mod ridicol: în decurs de câteva zile, publicația l-a acuzat pe dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, că a exagerat numărul posibilor pacienți cu coronavirus, apoi a făcut o acuzație contrară (via Marcel Ciolacu) – autoritățile ascund numărul real de morți de coronavirus, care ar fi mult mai mare.

CONSPIRAȚII Senatorul Vosganian (sus) îi promovează mesajele medicului Astărăstoae (primul de jos) și viceversa, Olivia Steer (a doua de jos) e fană a ultimului

Fără să aibă neapărat o agendă conspiraționistă, senzaționalismul practicat de capital.ro a dus la publicarea pe 12 mai a unui articol intitulat „Teoria conspirației în România?! Cifrele care dau totul peste cap. Adevărul despre decesele din luna martie“.

În acesta, se poate citi că „Pandemia de coronavirus a lovit crunt România, dar acest lucru pare să nu se vadă și în statistici. (...) Cifrele INSP (Institutul Național de Statistică și Prognoză – n.r.) dau totul peste cap. În martie 2020 au murit mai puțini oameni comparativ cu luna martie a anului trecut“.

Articolul continua cu „Totuși, pare explicabil. Față de luna martie a anului trecut au avut loc mult mai puține accidente pe șosele de exemplu pentru că oamenii au stat baricadați în propriile case obligați de restricțiile impuse de autorități“, dar tonul general este că la mijloc e ceva putred.

Triunghiul Bermudelor: Astărăstoae – Steer – Vosganian

Medici ca Vasile Astărăstoae (pomenit mai sus) și Adrian Streinu-Cercel au avut poziții bizare. Ultimul, de exemplu, a susținut că spirtul medicinal nu are nici un efect asupra coronavirusului, nefiind un biocid. A fost contrazis și de către dr. Rafila, dar și de organizații suprastatale de sănătate.

Astărăstoae, pe de altă parte, este mult mai radical – susține (pe propria pagină de Facebook) că „Este o nebunie! S-a trecut de la o simplă răceală la apocalipsă!“ (ocazie cu care mesajul său a fost preluat de celebra anti-vaccinistă și fană a remediilor naturiste Olivia Steer), că nu se fac autopsii în număr suficient (ceea ce duce la suspiciuni despre pandemie) etc.

Nu întâmplător, Astărăstoae preia pe pagina sa de Facebook insinuări conspiraționiste ale senatorului ALDE Varujan Vosganian, care se întreba pe 11 mai așa: „De ce trebuie să stăm cu masca pe figură și să îndurăm o stare apăsătoare, cu reguli absurde și mesaje imbecile, fără ceremonii de familie, fără ritualuri religioase și fără spectacole? De dragul cui și în interesul cui?“

Toate acestea fac ca rezultatele unui sondaj Avangarde din martie a.c. să nu mai fie atât de surprinzătoare: 52% dintre români consideră că acest nou coronavirus a fost creat în laborator.

____________________

Citește și

Când ar putea fi gata primul vaccin împotriva coronavirusului, SARS-COV 2

Antiinflamatoarele în contextul COVID-19. Ce este demonstrat și ce nu

Cât de corecte sunt datele despre mortalitatea SARS-COV-2

Cum poate fi repornită economia, după ce PSD a golit trezoreria

Liberalii, sub asediul PSD, CCR și al Avocatului Poporului. Cine decide data alegerilor

Oficiul pentru Achiziții Centralizate, creat de Dăncilă, a luat doar hârtie înainte de pandemie

Operațiunea vacanța de vară. Unde putem merge și cum

Școala online va bântui și la toamnă

PSD nu a putut deschide Biblioteca Virtuală, care ar fi ajutat elevii, în pandemie

Efecte psihologice ale pandemiei de coronavirus. Explicațiile experților

„Zona roșie“ din asistența socială. Cine a fost abandonat în starea de urgență

Starea de urgență versus starea de alertă. Legi care încing spiritele

Pandemiile, specialitate chinezească

Antecedentele mortale ale Chinei în materie de sănătate mondială

_______________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te