Probele de competențe lingvistice și digitale se anulează și echivalează sau se recunosc pe baza unor certificate.
Elevii claselor a XII-a nu vor mai susține în acest an probele orale ale examenului de Bacalaureat.
Școlile s-au închis pentru elevii care nu dau examene naționale, aceștia urmând să se întoarcă la școală abia în septembrie.
Mai sunt de închis mediile pe semestrul al doilea. Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat vor fi precedate de o perioadă de pregătire de zece zile.
Examenele de admitere sunt anulate, universitățile alegând să țină cont de notele de la Bacalaureat și de dosarul de candidat.
Marea provocare o reprezintă anul 2020 – 2021, care ar putea fi unul
„online“ dacă pandemia de coronavirus nu va fi stinsă sau dacă aceasta va reapărea pe parcurs.
Scenarii pentru încheierea mediilor
Nu va exista niciun elev care să nu aibă situația școlară închisă. Ministrul Educației, Monica Anisie, a identificat modul în care se va acționa:
➜ dacă elevul nu a primit nicio notă până în momentul suspendării cursurilor şi nici nu a participat la lecţiile online, media de pe primul semestru devine medie anuală;
➜ dacă media de pe primul semestru este mai mică de 5, profesorul îi va da, de preferat online, o temă pe care elevul să o rezolve și care să fie notată;
➜ media se încheie dacă elevul are două note pe semestrul doi;
➜ dacă elevul nu are două note, el poate primi o notă pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în toată această perioadă la lecţiile online.
Cum se pun în practică
Într-un interviu pentru Newsweek România, inspectorul Școlar General al județului Dâmbovița, profesorul Sorin Ion, a anunțat că profesorii vor avea „diverse abordări în funcție de situația pe care o are elevul în catalog:
Elevului i se poate încheia situația școlară de pe semestrul al doilea dacă are două note primite până la oprirea cursurilor.
Nu este interzis, și poate este chiar recomandat, ca, în cazul în care elevul are acces la sistemul educațional la distanță, să poată primi note și în această perioadă.
Ministrul învățământului, Monica Anisie - Foto: INQUAM PHOTOS/ Ilona Andrei
Elevii cu acces la Internet pot obține note realizând un proiect sau rezolvând o aplicație online. Vom fi cât se poate de realiști în ceea ce privește posibilitățile de învățare ale elevilor și vom lucra în interesul lor.
În situația extremă în care elevul nu are încheiată media nici măcar pe semestrul întâi, din motive medicale să spunem, se poate realiza o corespondență cu respectivul elev.
Este timp suficient până la finalul anului școlar, pe 12 iunie, pentru ca elevul să poată primi, rezolva și apoi trimite un proiect pentru care să fie notat. Media de pe primul semestru devine medie anuală.
Majoritatea elevilor are cel puțin o notă pe semestrul al doilea. Poate chiar două, la materiile cu mai multe ore pe săptămână“, ne-a precizat inspectorul școlar.
Examenele Naționale, în condiții speciale
Examenul de terminare a clasei a opta va începe pe data de 15 iunie. Înscrierile vor avea loc în perioada 2 – 5 iunie.
„Materia semestrului doi nu va face parte din subiectele de examen. La Evaluarea Națională vom avea subiecte din trei ani și jumătate și nu din patru“, ne-a precizat profesorul Sorin Ion.
Măsuri igienice și de siguranță anunțate de Ministerul Educației:
➜ în sălile de clasă activitățile se vor desfășura cu10 elevi, situati la 2 metri distanță unul de altul,
➜ durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de 3 ore pentru elevii de liceu și de 2 ore pentru elevii de gimnaziu,
➜ parcursul prin curtea școlii până la intrarea în unitatea de învățământ se va realiza pe un traseu bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică;
➜ colectarea măștilor purtate se va face în locuri speciale, semnalizate corespunzător în incinta școlilor;
➜ la sfârșitul activităților, elevii vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea către domiciliu.
Perioada de pregătire, opțională
Ministerul a decis ca, în perioada 2 – 12 iunie, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să urmeze o perioadă de pregătire la școală.
„Îi familiarizăm pe copii și îi învățăm cum anume ar trebui să se comporte și la examenele naționale, unde vom urma aceeași procedură“, a declarat Anisie.
Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, a declarat pentru Newsweek România că unii elevi ar putea fi demotivați după ce, inițial, fuseseră informați că examenele se vor da în iulie.
„Lucrurile s-au schimbat peste noapte, revenindu-se la datele inițiale de examene. Poate această perioadă de 10 zile îi va ajuta pe elevi să își intre în ritm și să își fixeze niște cunoștințe pe ultima sută de metri“, ne-a precizat Antonia.
Profesorul Sorin Ion ne-a spus că în perioada de pregătire ante-examene elevii vor fi chemați la școală în ture. „Este vorba de sesiuni de pregătire pentru examenele finale, intrate în tradiția școlii.
Elevii pot veni la școală dacă consideră că le este asigurată securitatea medicală și dacă își doresc acest lucru. Nu există obligativitatea participării la aceste cursuri pregătitoare“.
Profesorul nu crede că elevii au fost luați prin surprindere de datele deexamene.
„Se cunoaște, din timp, materia din care se vor da examene. Probabil, mulți s-au orientat și spre disciplina la alegere pe care o vor da examen.
Datele pentru examenele finale se păstrează, cu un mic amendament. În cazul examenului de Bacalaureat se vor da prima oară probele scrise și apoi examenele privind competența de comunicare în limbile străine sau de calculator.
Pentru siguranța elevilor, o măsură care aproape sigur se va lua, este organizarea examenelor de evaluare și de Bacalaureat în unitatea școlară unde a învățat respectivul elev“, ne-a precizat profesorul Sorin Ion.
Capcana anulării bacalaureatului
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu a venit cu ideea anulării examenelor de Bacalaureat. Nota de Bacalaureat s-ar fi realizat pe baza mediilor generale din anii anteriori.
Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Petrișor Țucă, crede că este o idee nocivă:
„Este adevărat că avem nevoie de mai mulți studenți, de mai mulți tineri cu studii superioare. Asta ajută la dezvoltarea economică și socială, dar nu trebuie făcut rabat de la calitatea candidaților în context de criză.
Sunt multe generații de elevi care s-au înscris la examenul de Bacalaureat și nu au luat notă de trecere. Acum, li se deschide posibilitatea de a-și echivala nota finală de la Bacalaureat cu notele obținute în anii de liceu și ulterior să se înscrie la o universitate din țară. Asta ar putea afecta calitatea învățământului.
Există diferențe de notare nu doar între orașe și școli, ci și între profesorii acelorași școli. Dacă s-ar ajunge aici, universitățile ar trebui să organizeze propriile examene de admitere pentru a nu se prejudicia calitatea învățământului superior“.
La rândul său, Antonia Pup spune că nu este de acord cu anularea examenelor de Bacalaureat. „Avem decalaje și diferențe nejustificate de notare în același microsistem de învățământ. Diferențele de notare din mediul rural, în comparație cu mediul urban, sunt foarte mari. Nu suntem în punctul de vorbi de un sistem de notare echitabil“.
Elevii se opun competențelor online
Inițiativa ministrului Anisie potrivit căreia probele de competențe să se desfășoare online, a fost criticată de elevi.
Antonia Pup
„Considerăm că această măsură nu este optimă, întrucât mii de elevi din România nu dispun de infrastructura necesară pentru a susține online aceste probe ale examenului de Bacalaureat.
Un alt argument care arată că probele de competențe obligatorii nu pot fi susținute online este lipsa unui sistem informatic care să permită organizarea acestor probe prin garantarea obiectivității.
Dacă aceste competențe ar fi susținute online, ar exista probabilitatea de fraudare a examenelor, nefiind permisă o monitorizare a acestui proces“, spune Antonia Pup.
Examenele de admitere, anulate
La Universitatea București se va da examen doar la Facultatea de Drept. La celelalte facultăți, admiterea va fi în baza mediei și a unor note obținute la Bacalaureat la diferite discipline, în funcție de specificul facultății.
La Universitatea de Vest din Timișoara se va da examen doar la facultățile voca-ționale - Arte și Muzică. Se va lua în calcul doar Bacalaureatul la toate facultățile, în diverse forme.
Organizația Studenților în Drept și Consiliul Studenţilor au publicat un document în care își manifestă dezamăgirea referitoare la deciziile luate de Facultatea de Drept din Universitatea Babeş-Bolyai, de a renunța la admiterea scrisă pentru acest an.
„În condițiile în care s-a decis eliminarea examenului, oare despre ce calitate mai putem vorbi? Dau un exemplu: dacă ne uităm pe listele de la admiterile din anii trecuți, vom putea observa inclusiv persoane cu peste 9,50 la Bac, care nu au fost admise“, a fost un argument valid al studenților clujeni.
Pentru Newsweek România, Petrișor Țucă (foto) a comentat deciziile facultăților.
„Ne dorim un sistem de admitere care să fie în egală măsură echitabil și eficient, care să se focuseze pe potențialul candidaților, dar și pe interesele și abilitățile acestora și, nu în ultimul rând, să se
plieze cât mai bine pe programul de studii pe care doresc să-l urmeze.
Toate acestea ar trebui implementate ținând cont și de mediul socio-economic din care provin. Este de apreciat faptul că din ce în ce mai multe universități optează pentru admiterea online, fiind un pas spre debirocratizare, dar nu ar trebui să facă rabat de la calitate și să nu ia în calcul candidații care au mari dificultăți financiare și care sunt predispuși să întâmpine probleme în acest proces.
Această categorie de viitori studenți ar trebui sprijinită suplimentar și de universități, dar și de Ministerul Educației și Cercetării.
Totodată, universitățile care vor păstra examenul tradițional trebuie să pună în prim plan siguranța atât a candidaților cât și a personalului propriu. Universitățile nu ar mai trebui să perceapă taxe auxiliare pentru candidați în perioada desfășurării examenelor de admitere. Indiferent dacă se optează pentru un online sau tradițional, cuantumul taxelor de admitere percepute ar trebui stabilit astfel încât să acopere cheltuielile necesare desfășurării procesului în sine, nu ar trebui văzute ca o activitate generatoare de profit“.
____________________
Citește și
Când ar putea fi gata primul vaccin împotriva coronavirusului, SARS-COV 2
Antiinflamatoarele în contextul COVID-19. Ce este demonstrat și ce nu
Cât de corecte sunt datele despre mortalitatea SARS-COV-2
Cum poate fi repornită economia, după ce PSD a golit trezoreria
Liberalii, sub asediul PSD, CCR și al Avocatului Poporului. Cine decide data alegerilor
Oficiul pentru Achiziții Centralizate, creat de Dăncilă, a luat doar hârtie înainte de pandemie
VIDEO Infodemia tâmpește România. Minciunile despre COVID-19
Operațiunea vacanța de vară. Unde putem merge și cum
PSD nu a putut deschide Biblioteca Virtuală, care ar fi ajutat elevii, în pandemie
Efecte psihologice ale pandemiei de coronavirus. Explicațiile experților
„Zona roșie“ din asistența socială. Cine a fost abandonat în starea de urgență
Starea de urgență versus starea de alertă. Legi care încing spiritele
Pandemiile, specialitate chinezească
Antecedentele mortale ale Chinei în materie de sănătate mondială
_______________________