În plin scandal al facturilor la energie, șeful ANRE a plecat în concediu în Republica Dominicană

DE Edi Neagu | Actualizat: 20.01.2022 - 13:36
Inquam Photos / Octav Ganea

Versiunea oficială este că Dumitru Chiriță este plecat din motive medicale, însă surse convergente au declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că șeful ANRE este în vacanță în Republica Dominicană.

SHARE

În plin scandal al facturilor la energie, Dumitru Chiriță, președintele reglementatorului – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE – a plecat în concediu, potrivit unor surse din interiorul instituției.

Versiunea oficială care pe care o cunosc funcționarii ANRE este că președintele se află în concediu din motive medicale.

Surse convergente au declarat, însă, pentru cursdeguvernare.ro că Dumitru Chiriță a plecat în vacanță în Republica Dominicană. El lipsește din instituție de vinerea trecută, iar luni a fost văzut în zona Punta Cana a insulei.
Președintele ANRE n-a putut fi contactat pentru a lămuri diferența dintre varianta oficială care se știe în instituție și locul în care se află de fapt.

Citește și: Rusia declară că a început numărătoarea inversă. „E momentul adevărului”

ANRE e reglementatorul pieței de energie și are un rol central în stabilirea prețurilor și aprobarea pragurilor.

Marți, de pildă, când președintele său era plecat în vacanță, ANRE a aprobat creșterea cu 85% a  prețului gigacaloriei în București, până la 980 de lei.

ANRE se află zilele acestea în plin proces de control la furnizorii de energie, în urma scandalului facturilor și abia de săptămâna trecută a început să dea amenzi acestora pentru emiterea greșită a facturilor către consumatorii casnici – fiind trase, tardiv, la răspundere, companii precum Enel, Electrica Furnizare, Gaz Vest etc.

Citește și: N. Dan o acuză pe Firea de „rea-credință”: Bucureştenii nu vor plăti 980 lei/gigacalorie

Dumitru Chiriță încasează salariu de 58.000 lei pe lună, unul dintre cele mai mari din țară. Fost electrician și șef de tură la IDEB, șef de sindicat în energie, el a fost adus în PSD ca să aducă voturi de la sindicate și a fost deputat PSD în două legislaturi.

Dumitru Chiriță a fost numit la ANRE de către PSD.
Sub conducerea sa, ANRE, aflată în prima linie a liberalizării prețurilor la energie, a ignorat orice campanie de informare a populației privind pașii necesari în încheierea contractelor după liberalizare, ceea ce a produs haos în piață și panică între consumatori.

Dumitru Chiriță este președintele ANRE din noiembrie 2017. Potrivit declarației de avere, el a câștigat în această funcție suma de 700.000 de lei în anul 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.