CHIȘINĂU Imagini cu președintele Dodon în timp ce primește o sacoșă suspectă de la Plahotniuc

DE Adelina Sahlean, Silviu Sergiu | Actualizat: 18.05.2020 - 17:36

Deputatul moldovean de opoziție Iurie Reniță, fost ambasador în România, a publicat luni o înregistrare video în care oligarhul fugar Vlad Plahotniuc apare oferindu-i o sacoșă neagră președintelui Igor Dodon, transmite portalul „Agora”. Reniță susține că în sacoșă s-ar afla bani.

SHARE

Igor Dodon îi spune la un moment dat lui Plahotniuc: „Dați (sacoșa – n.red.) lui Costea și mâine îi va da lui Cornel, pentru că eu la cinci zbor și el trebuie să dea salariile”.

Imaginile pare a fi înregistrate în 2019. Deputatul Iurie Reniță a anunțat că va depune o plângere către procurorul general privind situația prezentată în imaginile video și le-a cerut parlamentarilor să susțină inițierea procedurii de destituire din funcție a președintelui Igor Dodon.

Vă prezentăm discuția dintre Dodon, Plahotniuc și Serghei Iaralov, omul de încredere al lui Plahotniuc: 

Dodon: Iar umblați cu culioacele?

Plahotniuc: Eu nu știu cât Costea mi-a dat.

Dodon: Dați-i lui Costea și mâine îi va da lui Cornel, pentru că eu la 5 zbor și el trebuie să dea salariile.

Plahotniuc, către Iaralov: El trebuie să îi dea lui Cornel?

Dodon: Da, ei se vor lămuri între ei.

Iuire Reniță susține că în pachet ar fi fost suma de 600.000 și 800.000 de euro.

„Până în prezent n-am văzut nicio secvență video în care să apară pe viu și sacoșa neagră cu acele presupuse 600-800 de mii de euro pe care Dodon le cerea de la Plahotniuc, urmare a discuției cu Kozak.

După mine, acum există suficiente motive și bănuieli rezonabile ca să considerăm că în acea sacoșă neagră era tocmai suma menționată mai sus ce urma să fie transmisă, la indicația lui Dodon, lui Cornel de la Costea, și ulterior distribuită angajaților PSRM.

Cred că ar putea fi vorba despre colegul său Corneliu Furculiță, dar aceasta este o supoziție, justificată de relația specială dintre cei doi. Iar Costea ar putea fi nimeni altul decât faimoasă persoană „Borsetka” (Constantin Botnari) de la PDM”, a declarat Iurie Reniță, citat de Jurnal.md.

Deputatul menționează că va sesiza Procuratura Generală, prezentând secvența video.

„Chiar astăzi voi face o adresă pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cu anexarea secvenței video, în speranța că Procuratura va demonstra că nu e influențată politic și își face datoria cu verticalitate și responsabilitate”, a spus Reniță.

El solicită:

1. Inițierea procedurii suspendării din funcție a șefului statului de către Parlament și luarea tuturor măsurilor ca acesta să fie deferit justiției conform legii;

2. Susținerea necondiționată din partea partidelor și a factorilor decizionali a combaterii corupției și atragerea la răspunderea penală a tuturor corupților, indiferent de funcțiile lor.

Explicațiile lui Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că imaginile în care este surprins cum primește o pungă, în care se presupune că sunt bani, de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, reprezintă „o scenetă” pe care el însuși a pus-o la cale cu scopul de „a-i da senzația fostului șef al PD că au o relație de colaborare”.

„Am mai spus și anterior că în discuțiile avute atunci cu Plahotniuc fiecare a avut tactica sa: a mea a fost să-i dau senzația că avem o relație de colaborare ca să întind momentul până am putut să acționez deschis și direct și să scot țara din captivitatea lui. Tactica lui Plahotniuc a fost să însceneze diferite provocări și pachețele pentru a le filma. Nu cunosc ce era în acel pachet, totul a fost doar o scenetă făcută pentru înregistrare”, a declarat Dodon.

Totodată, el l-a acuzat pe deputatul Iurie Reniță, cel care a făcut publice imaginile, că este folosit pe post de instrument politic și de manipulare.

„A devenit clar că Reniță a fost o conservă oligarhică infiltrată în blocul ACUM, care mai întâi a lovit în integritatea blocului, iar acum face alte servicii pentru oligarhi”, a mai spus șeful statului.

Potrivit Jurnal.md, din imagini se înțelege că Plahotniuc i-ar fi dat lui Igor Dodon bani pentru salarizarea membrilor PSRM. În discuție se discută despre „Costea” și „Cornel”, iar deputatul Iurie Reniță susține că este vorba despre Constantin Botnari, zis „borseta” lui Plahotniuc și socialistul Corneliu Furculiță. Potrivit lui Iurie Reniță, în pachet ar fi fost suma de 600-800.000 de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te