Gripa aviară a ajuns în Harghita, după focarul din Mureș: găinile vor fi ucise și incinerate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.05.2021 - 17:28
Sursă imagine: agrointel.ro

Virusul gripei aviare a fost depistat și în județul Harghita, într-o gospodărie cu 66 de găini din Cristuru-Secuiesc, după ce un focar cu 180.000 de păsări a fost stins în Mureș, relatează duminică Agerpres.

SHARE

Virusul gripei aviare a fost confirmat, duminică, la o probă colectate de la pui de găină morţi într-o gospodărie din Cristuru-Secuiesc, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita dispunând uciderea şi incinerarea tuturor păsărilor din exploataţia contaminată şi alte măsuri de protecţie în zona localităţii, relatează Agerpres.

„În gospodăria anexă a unui cetăţean din Cristuru-Secuiesc, unde acesta deţinea 60 capete pui de găină şi 6 capete găini adulte, după apariţia pe baza semnelor clinice a suspiciunii de influenţă aviară, au fost recoltate probe de la pui morţi, probele fiind expediate în ziua de 08.05.2021 la Laboratorul din Iaşi. Prin identificarea genomului virusului influenţei aviare a ieşit un rezultat pozitiv la pasărea examinată, confirmat prin B.A. 11739/ 09.05.2021”, a anunțat Prefectura Harghita.

Citește și: FOTO Maratonul Vaccinării din Capitală, un succes: peste 16.000 de oameni, imunizați în 24 de ore | Newsweek Romania

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita, întrunit în şedinţa de duminică, a dispus ca furajele, deşeurile, materialele susceptibile a fi contaminate din gospodăria respectivă să fie neutralizate, prin incinerare sub supraveghere sanitară veterinară. De asemenea, gunoiul de grajd şi aşternutul provenit de la păsările susceptibile de a fi contaminate vor fi eliminate prin îngropare suficient de adânc pentru a preveni accesul păsărilor sălbatice şi a altor animale.

S-a dispus şi constituirea unei zone de protecţie, pe o rază de 3 kilometri în jurul exploataţiei contaminate, care cuprinde localităţile: Cristuru-Secuiesc (cu sat Beteşti); Şimoneşti (cu sat Rugăneşti), Secuieni (cu sat Bodogaia), Avrămeşti (cu sat Cecheşti) şi în zona de supraveghere cu o rază de 10 km în jurul exploataţiei, incluzând zona de protecţie, care cuprinde localităţile: Porumbenii-Mari (cu satele Porumbenii Mari şi Porumbenii Mici), Şimoneşti (cu satele Medişoru-Mare, Nicoleni, Chedia-Mare, Chedia-Mică, Cădaciu-Mic), Săcel (cu satul Şoimoşu-Mic), Secuieni (cu satele Secuieni şi Eliseni), Avrămeşti (cu satele Laz-Şoimuş, Andreeni şi Goagiu) – judeţul Harghita, respectiv Vânători, Mureni, Feleag, Şoard – judeţul Mureş.

Citește și: Judecător: Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea. Finalul unui interviu | Newsweek Romania

Vor fi verificate toate gospodăriile din această zonă, vor fi făcute controale pentru găsirea comercianţilor ilegali de păsări din Harghita și, de asemenea, vor fi făcute controale pentru a vedea dacă păsări din Mureș au ajuns și în acest județ. 

Joi, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, ferma având un efectiv de 180.000 de găini. Acestea au fost omorâte și arse, împreună cu furajele și așternutul. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.