Fiforul trădării. După ce s-a lepădat de Ponta, Firea și Dragnea, o abandonează și pe Dăncilă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.11.2019 - 16:31
Mihai Fifor

Mihai Fifor, secretar general al PSD, a trădat-o pe Viorica Dăncilă la doar câteva ore după ce aceasta a pierdut alegerile prezidențiale. În trecut, s-a dat bine pe lângă toți liderii PSD aflați „pe val”, întorcându-le spatele celor care pierdeau puterea și pe care-i susținuse.

SHARE

Mihai Fifor, unul dintre oamenii de bază ai Vioricăi Dăncilă în partid, dar și în guvernul pe care aceasta l-a condus, a trădat-o pe candidata PSD la prezidențiale la scurt timp după pierderea alegerilor prezidențiale.

Fostul ministru al Apărării a susținut varianta Gabrielei Firea, lansată de aceasta pe Facebook, potrivit căreia PSD nu se poate „reforma” și nu poate „relua legătura cu simpatizanții noștri, printr-o minciună. Aud că și alte persoane controversate se lipesc acum, în înghesuială și nebăgare de seamă, de noi”.

Gabriela Firea a făcut referire, astfel, la Gabriel Oprea, anunțat duminică de Viorica Dăncilă ca fiind vicepreședinte al PSD și membru al CEx, lucru care i-a surprins și scandalizat pe mai mulți social-democrați.

La rândul său, Mihai Fifor a scris luni, pe pagina sa de Facebook, că „Gabi Firea are perfectă dreptate! Nu putem începe reconstrucția PSD cu oameni care nu mai au nimic de a face cu ceea ce ar trebui sa devina acest partid. Ar fi o contradicție cu termenul de reformare.

PSD nu își mai permite să își dezamăgească la nesfârșit electoratul. Trebuie să incepem să promovăm o garnitură politică nouă, care să ofere o perspectivă credibilă, cu adevărat promițătoare.

Avem multi oameni buni în partid, care au fost aici și au luptat și care pot fi promovați oricand in structurile de conducere ale PSD.

Nu sunt împotriva venirii sau revenirii unor oameni din afara partidului. Trebuie să fim deschiși către cei care pot aduce un plus PSD. Cred că e nevoie mai mult ca oricand de o analiza profunda si onesta, de consultare si de dialog colegial, la toate nivelurile din partid si acesta trebuie să fie motorul relansării PSD.”  

Fifozoful priceput la orice

Mihai Fifor, licențiat în filozofie, fost ministru al Economiei, fost ministru al Apărării, fost vicepremier și fost ministru interimar la Interne, în guvernările PSD din ultimii trei ani, a reușit întotdeauna să se dea bine pe lângă liderii partidului, părăsindu-i imediat ce aceștia pierdeau puterea. Așa a procedat cu Victor Ponta, cu Liviu Dragnea și, acum, cu Viorica Dăncilă.

În anul 2009, în timpul guvernării PDL-PSD, Fifor a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, însă nu a reușit să reziste prea mult în această funcție, după ce social-democrații au ieșit de la guvernare înainte de prezidențialele din acel an. În mai 2012, odată cu revevnirea PSD la putere, prin USL, Fifor este adus înapoi în Guvern, de Victor Ponta, tot în funcția de secretar de stat în cadrul MAI. Câteva luni mai târziu, în decembrie 2012, tot cu sprijinul lui Victor Ponta - președintele PSD atunci, același Mihai Fifor câștigă, pe listele partidului, un mandat de senator.

Anul acesta, în timpul moțiunii de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Dăncilă, Mihai Fifor l-a atacat pe fostul său „stăpân” politic, declarând despre Victor Ponta: „Să-și aducă aminte că a fost pesedist, înainte de a fi trădător”. Fifor făcea referire la faptul că actualul partid al lui Ponta, Pro România, se împotrivea premierului Viorica Dăncilă. 

După ce l-a trădat pe Ponta, a urmat Dragnea

În 2016, Mihai Fifor mai obține un mandat de senator, tot pe listele PSD. În primul său mandat de parlamentar, acesta a fost numit de PSD în fruntea comisiei parlamentare care s-a ocupat de anchetarea modului în care fostul președinte Traian Băsescu și-a achiziționat un teren în localitatea Nana. În cel de-al doilea mandat de parlamentar, Liviu Dragnea îl plasează pe Fifor în fruntea comisiei parlamentare care s-a ocupat de verificarea modului în care au fost organizate prezidențialele din 2009, cu finala care a fost între Traian Băsescu și Mircea Geoană. 

În vara lui 2017, Mihai Fifor este numit ministru al Economiei în cel de-al doilea Guvern „Dragnea”, condus de Mihai Tudose. Rezistă în această funcție doar câteva luni, iar în toamna aceluiași an, Liviu Dragnea îl mută pe Fifor, apropiat al său în acea vreme, în fruntea Ministerului Apărării.

La începutul lui 2018, Mihai Tudose demisionează din funcția de premier, în urma unor neînțelegeri cu liderul PSD de la acea dată, Liviu Dragnea, iar șeful statului, Klaus Iohannis, îl desemnează pe Fifor în funcția de premier interimar.

Fifor rămâne în această funcție doar câteva zile, până când Viorica Dăncilă preia șefia Guvernului, la finele lui ianuarie 2018. În vara lui 2018, Mihai Fifor, în calitate de ministru al Apărării, declara la Antena 3 că baza militară de la Deveselu are rachete balistice de care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu „o să fie extrem de încântat”. Declarația, care promova speculațiile Rusiei, a produs un scandal de proporții. A doua zi, Fifor a revenit asupra a ceea ce a spus, susținând că „a fost o greşeală de înţelegere, de comunicare, în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aş putea vreodată afirma că la baza de la Deveselu avem rachete balistice“. 

Semnează „scrisoarea puciștilor”, dar nu mai recunoaște

Deși era considerat a fi în tabăra lui Liviu Dragnea, Mihai Fifor a semnat, toamna trecută, scrisoarea puciștilor din PSD, promovată intens de Gabriela Firea, prin care câțiva lideri social-democrați se revoltau împotriva lui „Daddy”.

Fifor demisionează din Guvern, susținând că scrisoarea menționată este „un fals grosolan” , deși semnătura lui apărea pe acea scrisoare, care i-a fost arătată de jurnaliști. Fifor apare din nou în peisaj la scurt timp după condamnarea lui Liviu Dragnea, în mai 2019, și se „lipește” de noul lider al partidului, Viorica Dăncilă.

Este ales secretar general al PSD, purtător de cuvânt al partidului (înlocuind-o pe Olguța Vasilescu) și vicepremier pentru parteneriate strategice, preluând și interimatul Ministerului de Interne, după tragediile de la Caracal.

De-a lungul ultimelor luni, Mihai Fifor a însoțit-o aproape peste tot pe șefa PSD, în mai toate deplasările din țară și la evenimentele importante la care a participat, lăudând-o pe aceasta, luna trecut, că „nu obosește niciodată”.

La mijlocul lunii octombrie, însă, pe fondul unor tensiuni interne în partid, Mihai Fifor, care fusese delegat de Dăncilă să conducă campania electorală pentru prezidențiale, rămâne fără această funcție, la solicitarea mai multor baroni PSD din țară.

Mihai Fifor a continuat să fie alături de Viorica Dăncilă, de care, însă, s-a delimitat la doar câteva ore după ce aceasta a pierdut finala pentru prezidențiale.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te