Femeia care și-a ucis soțul cu lopata, eliberată. Bărbatul era consumator cronic de spirt medicinal

DE Adrian Costin | Actualizat: 10.05.2022 - 20:31
Femeia care și-a ucis soțul cu lopata, eliberată pentru că era în legitimă apărare Foto: observator.ro

Argumentele completului format din doi judecători au fost redate detaliat pe pagina de internet a instanţei, arătându-se, în esenţă, că dovezile prezentate arată că femeia acuzată de omor a fost, la rându-i o victimă. Bărbatul era consumator cronic de spirt medicinal.

SHARE

Arestată marţea trecută la Tribunalul Bihor, Elena Maria Blaga, femeia din Vârciorog care, în seara zilei de 1 mai, şi-a ucis soţul cu o lopată, a fost pusă în libertate şi plasată sub control judiciar la Curtea de Apel Oradea.

Citește și: VIDEO Rusia știe de ce nu vrea Suedia în NATO: Submarinul Gotland-class poate scufunda un portavion

Potrivit soluţiei postate pe portalul Curţii de Apel Oradea, completul de judecată a desfiinţat în totalitate verdictul Tribunalului Bihor, a rejudecat propunerea de arestare formulată de procurori şi a respins-o, dispunând plasarea femeii sub control judiciar pe o perioadă de 30 de zile.

Citește și: Adrian "Beleaua" Corduneanu mai petrece încă 30 de zile în arest la domiciliu. Cine i-a mai cântat

Soțul ucis era consumator cronic de spirt medicinal

Conform magistraților, în ultimul an, ea a fost supusă la multiple agresiuni fizice şi psihice de soţul ei, un consumator cronic de spirt medicinal, aflat în cea mai mare parte a timpului în stare de ebrietate şi având multiple episoade de internare în spitale de psihiatrie.

Reacţia ei a survenit "pe fondul atacului violent exercitat de către victimă în data de 1 mai 2022 în urma căruia inculpata a suferit mai multe leziuni traumatice la nivelul trunchiului şi al capului", se arată în soluţie, unde li se reproşează procurorilor că nu au făcut suficiente demersuri pentru a lămuri circumstanţele în care s-a produs evenimentul, conform Bihoreanul. 

Femeia a acționat în legitimă apărare

În opinia judecătorilor, "din probele administrate până la acest moment procesual există suspiciunea rezonabilă că inculpata a acţionat în condiţiile legitimei apărări ori a excesului neimputabil de legitimă apărare în faţa atacului violent al soţului său". Iar ambele situaţii, potrivit legii, înlătură răspunderea penală pentru fapta comisă. 

Procurorilor li s-a imputat şi că nu au dispus efectuarea unor investigaţii medico-legale care să lămurească ce a provocat traumatismele vizibile pe care aceasta le are la nivelul feţei şi omoplatului drept, aspecte care ar fi arătat că aceasta a fost victima agresiunilor victimei sale şi nici nu clarificat dacă toate leziunile descoperite pe corpul victimei au fost provocate de ea ori dacă sunt "consecinţa unor acte de autoagresiune" sau "a căderii anterioare a inculpatului în timpul deplasării în propria locuinţă, pe fondul consumului de alcool".

Ce li s-a reproșat anchetatorilor

Anchetatorilor li s-a reproşat şi că s-au rezumat să justifice propunerea de arestare prin gravitatea faptei de care este acuzată femeia şi "cu privire la care există suficiente dubii" ca să fie calificată ca infracţiune.

Iar asta în condiţiile în care, tot din dovezile prezentate în faţa lor, aceasta este "o persoană integrată social, care munceşte, se ocupă de gospodărie, care nu prezintă un pericol social concret pentru comunitatea în care locuieşte şi care a fost victima agresiunilor domestice repetate exercitate de către soţ".

Ca atare, instanţa a decis să o elibereze pe femeie din arest şi să o lase acasă, impunându-i, însă, şi interdicţii, între care şi cea de a părăsi ţara, fără acordul poliţiştilor ori procurorului de caz. 

Soluţia Curţii de Apel Oradea este definitivă. 

Elena Blaga a fost arestată marţea trecută, sub acuzația de violenţă în familie prin omor, după ce şi-a lovit soţul de mai multe ori cu o lopată, victima decedând din pricina leziunilor suferite.

Bărbatul de 58 ani a fost găsit în dimineața zilei de 2 mai, dintr-un comunicat transmis ulterior de anchetatori reieşind că soţia "i-a aplicat lovituri cu un corp contondent dur în zona capului şi membrelor superioare", iar leziunile "i-au provocat bărbatului o hemoragie externă masivă, dar şi un traumatism cranio-cerebral cu hemoragie meningiană, conducând la decesul acestuia".

Femeia a fost reţinută în cursul zilei de luni, pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost arestată preventiv, la Tribunalul Bihor, pentru 30 de zile, măsură care a fost, însă, contestată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.