Epidemiolog: Dacă s-ar purta masca, s-ar reduce rata de infectare cu 90%

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 24.11.2020 - 11:31
Purtarea măștii de 80-90% dintre oameni ar reduce rata infectare/FOTO: hotnews.ro

Transmiterea coronavirusului s-ar reduce cu 90% și nu am mai avea probleme în cazul în care 80% - 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile în care se impune portul măștii, afirmă Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

SHARE

"Ori faptul că nu se întâmplă acest lucru și a trebuit să fie suplimentate măsurile cu interdicțiile care au intrat în vigoare acum două săptămâni arată că, de fapt, nu suficient de mulți oameni poartă mască. Eu nu spun că nu poartă nimeni, dar spun că nu o poartă suficient de mulți pentru ca indicatorii să se schimbe în urma acestei măsuri", atrage atenția specialistul.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie consideră că "este și o problemă de responsabilitate a fiecăruia. Nu poate să stea orice Guvern ar fi, orice administrație - locală, județeană, regională, națională - nu poate să stea tot timpul după tine să îți spună ce ai de făcut. Fiecare dintre noi trebuie să se adapteze la situația în care ne aflăm."

De ce este atât de necesară purtarea măștii în aer liber? Epidemiologul Emilian Popovici avertizează că "pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spațiu închis mediu aglomerat. Fiecare om trebuie să știe aceste lucruri și să se adapteze: nu invit acasă o grămadă de oameni, chiar dacă legea încă îmi permite, nu voi face anumite chestiuni care mă expun. Dacă procedezi în acest fel, nu spun că excluzi riscul de infecție, dar îl reduci semnificativ."

"Dacă fiecare ar face la fel sau marea majoritate - 80% - 90% - ar face la fel, cu siguranță că rezultatul ar fi altul", este concluzia epidemiologului.

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont: "cu cât punem capăt acestei infecții mai repede, cu atât vom fi feriți de niște schimbări care se pot produce în timp, pentru că mutațiile sunt caracteristice la virusuri care pot să ne încurce lucrurile. Până la urmă, unii oameni respectă regulile, alții nu."

În ceea ce privește restricțiile care au intrat în vigoare acum două săptămâni, Emiliian Popovici spune că "măsurile sunt binevenite și nu mai puteau fi întârziate. S-a văzut că și alte țări, destul de multe în lume, au luat măsuri corespunzătoare situației", potrivit hotnews.ro.
 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.