Băluță a supraevaluat veniturile pentru 2021 cu aproape 70 de milioane de lei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.02.2022 - 21:27
Curtea de Conturi: Băluță a supraevaluat veniturile pentru 2021 cu aproape 70 de milioane de lei/FOTO: Facebook/DanielBaluta

Curtea de Conturi a descoperit că primarul Sectorului 4, Daniel Băluță a supraevaluat veniturile prevăzute pentru anul 2021 cu aproape 70 de milioane de lei.

SHARE

Conform raportului de audit, fundamentarea bugetului a fost făcută pe baze nereale, iar odată cu supraestimarea veniturilor au fost mărite și cheltuielile, „fără a avea surse de finanțare”.

Conform legislației în vigoare, dacă gradul de realizare a veniturilor programate în buget în ultimii doi ani este mai mic de 97%, instituția, în cazul de față Primăria Sectorului 4, este obligată să fundamenteze veniturile pentru anul curent cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent.

Mai exact, în 2019 și în 2020 banii care au intrat în buget au fost mai puțini decât 97% (pentru anul 2019=84%, iar pentru anul 2020=95%). Prin urmare, în momentul în care s-a făcut noul buget pentru 2021, veniturile ar fi trebuit să nu depășească 655 de milioane de lei, adică atât cât s-a câștigat în anul din urmă.

În momentul în care Primăria Sectorului 4 a supradimensionat veniturile, i s-a permis să crească și cheltuielile. Asta înseamnă, conform concluziilor din raport, că Daniel Băluță a putut să cheltuie mai mult, fără să aibă însă surse de finanțare.

Citește și: A început războiul: Putin a atacat Ucraina la scară largă

Dacă supraevaluarea veniturilor este o decizie asumată, susține Elena Calistru, atunci există riscul ca instituția să devină singura decidentă pe banii publici, fără niciun fel de control sau supervizare. „Pentru că se poate întâmpla ca bugetul să fie făcut „la mișto” (fără respectarea niciunei reguli, cum indică raportul Curții de Conturi), Consiliul local care are competență pe aprobare să își dea girul pe un document fără mare legătură cu realitatea, iar apoi primăria, în execuția bugetară, să facă practic ce vrea, scrie BuletindeBucureti.

Citește și: A început războiul: Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și nave militare. Debarcare în Odessa

Primăria Sectorului 4 susține că fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 s-a efecturat conform datelor și informațiilor transmise de instituțiile de stat, precum și a informațiilor statistice referitoare la creșterea economică previzionată la nivel național.

„La momentul elaborării proiectului de buget nu am primit de la ANAF – Trezoreria Sectorului 4 indicatorii bugetari și nici de la DGITL Sector 4 indicatorii cu privire la gradul de colectare/realizare a veniturilor proprii”, răspund oficialii Primăriei Sectorului 4.

Primarul sectorului 4 susține că problema supraevaluării veniturilor nu reprezintă informații de interes public, deși este vorba despre modul în care sunt gestionați banii cetățenilor: „explicațiile solicitate în cererea dvs. sus-menționată nu fac obiectul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te