De ce îți calculează Telekom factura la un curs valutar mai mare ca al BNR

DE Alexandru Pop | Actualizat: 03.02.2020 - 13:25
Foto: Gettyimages

Mulți dintre clienți ne-au întrebat de ce cursul de schimb la care plătesc facturile către Telekom este mai mare decât cel afișat de Banca Națională.

SHARE

Telekom calculează factura la cursul ING Bank din ziua emiterii conform datelor de pe site-ul companiei.

La solicitarea Newsweek România privind stabilirea cursului valutar, Telekom România a transmis următorul răspuns: “Conform art. 290 din Codul Fiscal, cursul Băncii Naționale a României nu este singurul curs valutar care poate fi aplicat atunci când prețurile sunt stabilite în euro. Astfel, un operator economic poate utiliza cursul băncii comerciale prin intermediul căreia realizează tranzacții bancare”.

Pe de altă parte, RCS- RDS calculează facturile în funcție de cursul BNR, evident, mai mic decât cel al ING Bank.

Spre exemplu, astăzi, cursul BNR este 1 EURO = 4.7779 Lei, iar cursul ING Bank este 1 EURO = 4.8660 Lei. Tot astăzi, Orange calculează abonamentele cu net prin fibră și TV prin cablu la un curs de 4,8 lei/Euro.

Articolul 290, privind cursul valutar, din Codul Fiscal prevede următoarele:

“(1) Dacă elementele folosite la stabilirea bazei de impozitare a unui import de bunuri se exprimă în valută, cursul de schimb valutar se stabileşte conform prevederilor europene care reglementează calculul valorii în vamă.
(2) Dacă elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operaţiuni, alta decât importul de bunuri, se exprimă în valută, cursul de schimb care se aplică este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză, iar, în cazul operaţiunilor supuse sistemului TVA la încasare prevăzut la art. 282 alin. (3)-(8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză dacă nu ar fi fost supusă sistemului TVA la încasare. În situaţia în care se utilizează cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană, conversia între monede, altele decât moneda euro, se realizează prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. În contractele încheiate între părţi trebuie menţionat dacă pentru decontări va fi utilizat cursul de schimb al unei bănci comerciale, în caz contrar aplicându-se cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană.”

Citește și:

Telekom își sfidează clienții: scoate programe, mărește tarifele și dă răspunsuri în doi peri

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te