Presa: Socialiștii europeni au evitat o întâlnire cu Dăncilă, la Sibiu. Dragnea e la Iași

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.05.2019 - 15:45
Summit-ul de la Sibiu reunește cele mai importante personalități ale Europei Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Şefii statelor şi guvernelor UE, precum şi Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Angela Merkel, participă azi la Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt aşteptate decizii importante pentru viitof

SHARE

Liderii socialiştilor europeni, în frunte cu Frans Timmermans, prezenţi la Sibiu cu ocazia summitului european, s-au reunit în această dimineaţă, într-o şedinţă informală, pentru a discuta despre alegerile europarlamentare.

Deşi se află în România, ţară cu guvern socialist, liderii stângii europene au refuzat să se întâlnească la Sibiu cu Liviu Dragnea şi cu Viorica Dăncilă, în ciuda insistenţelor premierului român, susţin surse diplomatice pentru Adevărul.

Pe lângă cei cinci premieri socialişti care participă la reuniunea informală a Consiliului European (Spania, Portugalia, Suedia, Slovacia şi Malta), la Sibiu e prezent şi prim-vicepreşdintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care nu va participa la summit, ci doar la discuţia cu colegii săi din aceeaşi familie politică. Calitatea de membru al Comisiei Europene nu-i oferă lui Timmermans dreptul de a participa la şedinţele Consiliului European, reuniunea şefilor de stat şi de guvern din UE. 

Deşi România e printre puţinele ţări (şase la număr) cu guvern socialist, liderii de stânga din UE au refuzat să se întâlnească la Sibiu cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi cu premierul Viorica Dăncilă. Surse diplomatice susţin pentru Adevărul că Viorica Dăncilă a insistat să fixeze o întâlnire cu socialiştii europeni, însă a primit răspuns negativ. 

______________

Liderii PPE se vor reuni astăzi la Summitul Partidului Popular European, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu, urmând ca ulterior preşedintele Klaus Iohannis să aibă declaraţii de presă comune cu preşedintele PPE, Joseph Daul, liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, precum şi cu preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban.

Începând cu ora 11.45 şefii statelor şi guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, precum şi premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primăria Sibiu, unde se desfăşoară Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, conform Mediafax.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunţat că va propune la summitul Consiliului European de la Sibiu, reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului Lisabona, liderul de la Viena pledând pentru introducerea unor reglementări europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept.

Liderii socialişti, în frunte cu Frans Timmermans, prezenţi la Sibiu cu ocazia summitului european, se reunesc în această dimineaţă, într-o şedinţă informală, pentru a discuta despre alegerile europarlamentare. Deşi se află în România, ţară cu guvern socialist, liderii stângii europene au refuzat să se întâlnească la Sibiu cu Liviu Dragnea şi cu Viorica Dăncilă, în ciuda insistenţelor premierului român, susţin surse diplomatice pentru Adevărul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te