Biserica Evanghelică critică referendumul CpF: Căsătoria nu este contestată şi nu trebuie apărată

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.10.2018 - 17:45
FOTO: Biserica Evanghelică C.A.

Biserica Evanghelică susține căsătoria dintre un bărbat și o femeie, dar consideră că referendumul inițiat de CpF este promovat de guvernarea PSD în încercarea de a-i distrage pe români de la „propria corupţie, violarea justiţiei, ostilitatea față de democrație”.

SHARE

Astfel, Biserica Evanghelică (B.E.C.A.R.) le lasă credincioșilor luterani libertatea de a decide singuri dacă vor merge sau nu la referendum. Totodată, comunicatul Bisericii Evanghelice menționează că nu există o poziție oficială a Sinodului pe tema referendumului Coaliției pentru Familie. 

Pe de altă parte, Coaliția pentru Familie a susținut, în nenumărate rânduri, că inițiativa de modificare a definiției căsătoriei este susținută de toate cultele religioase din România. Totodată, Biserica Ortodoxă Română a lansat numeroase apeluri către credincioși să iasă la vot la referendum și să voteze în favoarea modificării Constituției. Cel mai recent apel a fost în acest weekend, după ce Sinodul BOR a ajuns la concluzia că „participarea la referendum, în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018, este un act de mărturisire a credinţei în iubirea lui Dumnezeu pentru familie ”. 

Citește și: Biserica Ortodoxă vrea să scoată credincioșii la vot, la referendum

Biserica Evanghelică, însă, este de părere că, în România, căsătoria nu este contestată de cineva și, deci, nu trebuie apărată. Preoții luterani condamnă politizarea referendumului și acuză Guvernul și majoritatea parlamentară PSD-ALDE că, prin promovarea inițiativei CpF, încearcă să îi distragă pe români de la „ propria corupţie, violarea a justiţiei, a nepotismului, ostilităţii faţă de UE şi democraţie. Fac abuz de buna credinţă a  populației României pentru a se prezenta drept mântuitorii şi salvatorii credincioşiei şi prosperităţii ţării”. Totodată, Biserica Evanghelică critică învrăjbirea populației creștine de către acest referendum. Mai mult, B.E.C.A.R. atrage atenția că minoritatea germană a fost defăimată încontinuu și că, din luna ianuarie a acestui an, așteaptă un răspuns din partea Parlamentului și a BOR privind ziua libertății religioase. 

Citește și: Salvarea istoriei se pierde în birocrație. Cum mor bisericile fortificate din Transilvania

Redăm comunicatul Bisericii Evanghelice: 

„Dragi fraţi şi surori,

Împărtăşim două idei de bază cu voi:

1. Doar motivaţii pozitive găsim în favoarea căsătoriei ca o comunitate de viaţă între un bărbat şi o femeie.

Situaţia este clară d.p.v. biblic şi teologic. Dumnezeu Creatorul, Dumnezeu Fiul şi Apostolii, animaţi de spiritul lui Dumnezeu, văd în aceasta creaţia şi rânduiala sfântă a lui Dumnezeu, care trebuie respectată şi cinstită. Voia lui Dumnezeu devine evidentă pentru noi oamenii. O lume fără această rânduială sfântă a lui Dumnezeu este de neconceput. Ea este temelia pentru societatea creştină. B.E.C.A.R. învaţă, trăieşte şi propovăduieşte această rânduială sfântă şi creatoare de viaţă a lui Dumnezeu, fără echivoc.

2. Motive importante, negative vorbesc împotriva participării la referendum.

Căsătoria nu este contestată şi nu trebuie apărată. Nici chiar referendumul nu va aduce vreo modificare substanțială. Căsătoria este şi rămâne ancorată în Codul Civil. Majoritatea parlamentară şi Guvernul atrag atenţia asupra unei teme de formă. Scopul este de a distrage atenţia de la propria corupţie, violarea a justiţiei, a nepotismului, ostilităţii faţă de UE şi democraţie. Face abuz de buna credinţă a  populației României pentru a se prezenta drept mântuitorii şi salvatorii credincioşiei şi prosperităţii ţării. Polarizează şi politizată o iniţiativă creştină pentru a discredita adversarii politici. Acceptă alternativa unei divizări a populaţiei religioase creştine. Propagă sloganuri populiste, naţionaliste, dictatoriale, care nu sunt demne de o biserică. Pentru un asemenea scop biserica noastră ne este prea preţioasă. Curajul mărturisirii. nu se găseşte de partea celor care sunt de partea majorităţii şi se lasă manipulaţi. Curajul mărturisirii este de găsit acolo, unde se afirmă: „aşa nu!” O biserică cu o coloană dreaptă, aceasta este B.E.C.A.R.. Aduceţi-vă aminte de poziţia Sinodului faţă de distrugerea mediului cu cianură sau prin fracking sau faţă de refugiaţi. Considerăm că biserica noastră caută posibilităţi de a oferi sprijin duhovnicesc căsătoriilor şi familiilor. Ea se angajează împotriva destrămării căsătoriei şi a familiei prin despărţire, emigrare şi îndepărtare de credinţă. Ea sprijină educaţia şi cunoaşterea şi oferă locuri de muncă şi sens îngemănate cu credinţă şi iniţiativă, fantezie şi creativitate.

Ca biserică cu limba de propovăduire germana suntem parte integrantă a minorităţii germane. Suntem singura minoritate, care a fost membru constitutiv la întemeierea României Mari din 1918. Noi suntem minoritarii, care suntem defăimaţi şi în mod continuu, în special în activitatea educaţională, împiedicaţi şi colportaţi de reprezentanţii guvernului şi majorităţii parlamentare. Din ianuarie al acestui an aşteptăm un răspuns al Parlamentului român şi al Bisericii Ortodoxe privind ziua libertăţii religioase şi a valorilor credinţei şi libertăţii de exprimare cât şi a toleranţei. Referendumul poate fi organizat în grabă, în câteva săptămâni. Ceea ce a fost posibil acum 450 de ani la Turda, este astăzi pur şi simplu ignorat. Se pune întrebarea legată de valorile adevărate și a unui ecumenism dincolo de vorbe. Noi susţinem credinţa în Dumnezeu, libertatea şi toleranţă faţă de  minorităţi.

Urmând apelul Apostolului Pavel din 1.Tes.5,21: "Puneţi la încercare toate lucrurile, păstraţi ceea ce este bun," noi susţinem că BECAR protejează, promovează şi cinsteşte căsătoria și familia.

Un referendum care este iniţiat de o putere dictatorială şi distructivă şi care încalcă valorile democratice şi de demnitate umană cele mai elementare, nu poate fi susţinută.

Sub semnul libertăţii evanghelice şi în anul libertăţii evanghelice în B.E.C.A.R., fiecare este liber după buna credinţă şi conştiinţă să participe sau nu la referendum.

Cu binecuvântare Dumnezeiască

Episcop Reinhart Guib 

Episcop Vicar Dr. Daniel Zikeli 

Curatorul Bisericii generale Friedrich Philippi”


Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -