Biserica Ortodoxă vrea să scoată credincioșii la vot, la referendum

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.09.2018 - 13:50
Patriarhul Daniel. Foto: Inquam Photos - George Călin

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a publicat un apel către toți credincioșii sa meargă la referendum, pentru că participarea la vot este “un act de mărturisire a credinţei în iubirea lui Dumnezeu pentru familie”.

SHARE

Apelul, adoptat de Adunarea Naţională Bisericească, compusă din toţi ierarhii Sfântului Sinod, le cere creștinilor ortodocși sa voteze “Da” la referendumul de modificare a definiției căsătoriei în Constituție. 

Totodată, Biserica acuză “acţiuni de boicotare agresivă şi denigrare injustă a referendumului” și face apel la ortodocși să apere “darul sacru al vieţii persoanei umane care se naşte din iubirea conjugală între un bărbat şi o femeie, preţuind astfel şi generaţiile de părinţi şi copii care au asigurat continuitatea poporului român de-a lungul veacurilor”. 

Citeste și: Protest al comunității LGBT, înainte de referendumul Coaliției pentru Familie

Acesta este primul apel oficial al întregului Sinod pentru participarea la referendum, după ce, in ultimele săptămâni, au apărut îndemnuri ale mitropoliților și ale patriarhului Daniel. 

Referendumul pentru modificarea definiției căsătoriei în Constituție, inițiata de Coalitia pentru Familie, un grup de organizații creștine, și sprijinit politic de majoritatea PSD-ALDE, va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie. 

Citește și: Decizie istorică: CCR recunoaște viața de familie în cazul românului gay căsătorit cu un american

CpF vrea modificarea Articolului 48 (1) din legea fundamentală, pentru a prevedea că familia se întemeiază prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, prevedere care există deja in Codul civil. 

Activiștii civici și pentru drepturile omului au criticat organizarea consultării populare fără Sistemul electronic de monitorizare, care ar fi împiedicat orice fraudă. Referendumul va costa aproximativ 164 milioane de lei, bani care provin din Fondul de rezervă bugetară. 

Citește și: FOTO Afișe cu „homosexualii care iau copiii” oamenilor, prin toată țara, înaintea referendumului CpF

Citiți mai jos apelul lansat de Sfântul Sinod: 

 1. Adunarea Naţională Bisericească, compusă din toţi ierarhii Sfântului Sinod, reprezentanţii clerului şi reprezentanţii credincioşilor mireni din eparhiile Patriarhiei Române, întrunită în şedinţa din 29 septembrie 2018, îndeamnă pe toţi cetăţenii ortodocși români să participe la referendum şi să spună DA clarificării textului articolului 48 din Constituţia României privind definirea căsătoriei, adică înlocuirea expresiei confuze: „uniunea liber consimţită între soţi”, cu formularea clară şi precisă: „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
 2. Prin această precizare clară şi fără echivoc, în Constituţia României, se afirmă, se apără şi se promovează familia ca instituţie umană fundamentală creată şi binecuvântată de Dumnezeu pentru creşterea şi perpetuarea umanității, potrivit cuvintelor Sfintei Scripturi: „Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat zicând: Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l stăpâniţi!” (Facere 1, 27-28). Această familie bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie a fost binecuvântată şi cinstită de Mântuitorul Iisus Hristos prin prezenţa Sa, a mamei Sale şi a ucenicilor Săi, la Nunta de la Cana Galileii, unde a săvârşit minunea transformării apei în vin (cf. Ioan 2, 1-11), arătând astfel valoarea sfântă a familiei conjugale pentru viaţa Bisericii. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel recomandă ca iubirea mirelui faţă de mireasă să fie asemenea cu iubirea lui Hristos faţă de Biserică (cf. Efeseni 5, 22-25, 32).
 3. Familia binecuvântată de Dumnezeu, spre a cultiva iubirea reciprocă şi a da naştere la copii, este izvor de viaţă pentru fiecare popor şi pentru întreaga umanitate. Prin urmare, participarea la referendum, în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018, este un act de mărturisire a credinţei în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum şi un examen de maturitate spirituală pentru a alege între valori permanente şi ideologii efemere.
 4. Cuvântul „referendum” înseamnă: „consultare directă a cetăţenilor chemaţi să se pronunțe prin vot asupra unui proiect de lege de o deosebită importanţă pentru stat sau asupra unor probleme de interes general” (DEX). Aşadar, participarea cetăţenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în Constituţia României este un act profund democratic şi patriotic-naţional, de o deosebită importanţă pentru întreg poporul român, deoarece se votează pentru apărarea familiei bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie şi pentru viitorul copiilor poporului român. De fapt, în articolul 2 din Constituţia României se precizează că prin referendum se exprimă suveranitatea naţională a României.
 5. În pofida multor acţiuni de boicotare agresivă şi denigrare injustă a referendumului, trebuie să apărăm darul sacru al vieţii persoanei umane care se naşte din iubirea conjugală între un bărbat şi o femeie, preţuind astfel şi generaţiile de părinţi şi copii care au asigurat continuitatea poporului român de-a lungul veacurilor.

Să cinstim, aşadar, Centenarul Marii Uniri din 1918, printr-o mare unire de cuget şi acţiune naţională în apărarea familiei creştine şi a viitorului poporului român!

Preşedintele Adunării Naţionale Bisericeşti

† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (sursa: basilica.ro) 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.