Ambasada SUA, „profund îngrijorată” de excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.12.2021 - 19:29
Ambasada SUA, „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Dănileț /Foto: gds.ro

Ambasada Statelor Unite ale Americii la București se declară „profund îngrijorată” de excluderea din magistratură, de către CSM, a judecătorului Cristi Dănileț.

SHARE

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, Ambasada SUA își manifestă îngrijorarea și încurajează noul Guvern de la București să continue reformele judicare și anticorupâie necesare.

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător.

Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, este mesajul transmis de Ambasada SUA.

Citește și: Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, urmărește cazul Danileţ, anunță Dacian Cioloș

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru două filmulețe postate pe Tik Tok. Decizia nu este definitivă.

Judecătorul Cristi Danileţ a declarat că excluderea sa din magistratură a fost decisă pentru două filmuleţe publicate anul trecut, care nu au legătură cu Justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată.

Citește și: Danileț, exclus pentru karate, judecătoarea Adriana Stoicescu se bucură. Ea poate să atace oricând

„Azi, s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmuleţe publicate anul trecut pe Tik Tok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăţ o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmaţie în legătură cu Justiţia şi imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viaţa mea privată, pentru care nu înţeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reţinută este 'conduită prin care se aduce atingere imaginii Justiţiei'.

Soluţia s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecţia Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ şi sunt sigur că se va remedia această soluţie. Îmi voi continua îndeplinirea atribuţiilor până se ia decizia finală", a precizat Dănileţ.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.