Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, urmărește cazul Danileţ, anunță Dacian Cioloș

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.12.2021 - 17:33
Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, urmărește cazul Danileţ, anunță Dacian Cioloș. / Foto: Dacian Cioloș, Facebook

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, transmite că a discutat cu comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, şi că acesta i-a confirmat că urmăreşte cazul judecătorului Cristian Danileţ, dar şi că va sesiza Curtea de Justiţie, dacă nu va fi desfiinţată SIIJ.

SHARE

"Degeaba speră liderii toxici ai coaliţiei PSD-PNL-UDMR că nu se află în Europa de derapajele la statul de drept. Nu există aşa ceva!

Astăzi, la Strasbourg, comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, mi-a confirmat că urmăreşte cazul Danileţ şi că a cerut deja mai multe informaţii despre deciziile luate aseară de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)", a scris Cioloş pe Facebook.

Citește și: Danileț, exclus pentru karate, judecătoarea Adriana Stoicescu se bucură. Ea poate să atace oricând

În lipsa desfiinţării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiţie

Potrivit acestuia, desfiinţarea SIIJ este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar "trenarea" desfiinţării acesteia va avea consecinţe.

"Din discuţiile cu comisarul Reynders, am înţeles că îngrijorarea Comisiei vine din faptul că, deşi există o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) încă din luna mai, lucrurile stagnează şi, mai grav, între timp, alţi magistraţi sunt timoraţi.

Citește și: Justiția a ajuns mai coruptă decât clasa politică. Și chiar mai nerușinată

Didier Reynders mi-a confirmat că, în lipsa desfiinţării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiţie la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată. În Uniunea Europeană există temerea că, după Polonia şi Ungaria, ar putea apărea un nou stat-problemă", adaugă Cioloş.

Luni, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Decizia nu este definitivă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.