Surse: Afacerea Exxon din Marea Neagră, în atenția Poloniei și a Rusiei

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.01.2020 - 17:22

Compania din Polonia ar fi una din cele trei interesate de preluarea de la ExxonMobil a participației de 50% din proiectul Neptun de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră, potrivit HotNews.ro. Exxon ar discuta și cu rușii de la Lukoil, potrivit G4Media.ro.

SHARE

Celelalte două nu au anunțat oficial, însă potrivit surselor HotNews.ro este vorba despre Compania naţională de petrol şi gaze naturale din Polonia, PGNiG, și OMV. Romgaz ar urma să dețină 20% din proiect, compania din Polonia încă 20%, iar austriecii 10%.

Americanii de la Exxon ar intenționa să renunțe la participația sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră, alături de care se află și OMV Petrom, care deține tot 50%. Romgaz a anunțat deja că este în discuții pentru preluarea unei părți din participația Exxon.

Președintele Klaus Iohannis a declarat în noiembrie că este posibil ca americanii de la ExxonMobil să-și schimbe decizia și să nu renunțe la licențele de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră. "Posibil ca Exxon să nu se retragă, aceste mega-companii spun ce cred ele că e bine să spună, e posibil să se schimbe decizia și să nu se retragă", a spus Iohannis.

Acesta a mai spus că a întrebat direct despre ExxonMobil și i s-a răspuns că "politica mare a Exxon s-a schimbat și se va retrage din câteva proiecte de investiție din Europa și își va muta accentul în altă zonă".

De asemenea, ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil despre vânzarea participației de 50% deținută de compania americană în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Lukoil mai operează un zăcământ de gaze din Marea Neagră în Petrimetrul Trident, alături de Romgaz. Primele date au relevat resurse de gaze estimate la 30 de miliarde de metri cubi, iar Lukoil a primit în noiembrie acest an permisiunea de a începe forajul de la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO).

Americanii de la Exxon Mobil ar vrea să renunțe și la alte afaceri, nu doar la cea din România. De altfel, a demarat cea mai mare vânzare de active din ultimele decenii, renunţând la zăcăminte de gaze şi ţiţei în valoare de până la 25 de miliarde de dolari în Europa, Asia şi Africa, potrivit Reuters. informațiile obținute de Reuters arată că americanii doresc să renunțe la operațiunile din Europa, unde este prezentă de peste 120 de ani, planificatele vânzări însemnând ieşirea din zona britanică a Mării Nordului, Germania şi România.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.