Milioane de români ar trebui amendați cu 500 lei. De ce nu își mai pot vinde casele din noiembrie

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.10.2023 - 21:24
7.000.000 de români ar trebui amendați cu 500 lei - Foto: Profimedia Images

Milioane de români ar trebui amendați pentru că nu au o asigurare obligatorie de locuință. Sunt 9 milioane de locuințe, din care puțin peste 7 milioane nu au asigurare. Tranzacțiile imobiliare vor deveni aproape imposibile din noiembrie pentru cine nu are asigurarea de locuință.

SHARE

Un calcul al autorităților arată că în jur 7 milioane de locuințe nu sunt asigurate împotriva calamităților. 

„Statisticile sunt îngrijorătoare, în momentul de față dintr-un total de 9,3 milioane de locuințe, câte sunt înregistrate în România, doar 1,8 milioane sunt asigurate”, a spus Nicoleta Radu, Director General al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale potrivit Pro TV.

Aceste persoane ar trebui să fie amendate cu suma de 500 de lei, potrivit legii. Dar, surpriză, nu s-a dat nici măcar o singură amendă.

Potrivit autorităților lucrurile se vor schimba. Din 11 noiembrie, o casă, apartament pot fi trecute în Cartea Funciară doar după ce se verifică dacă asigurare obligatorie la dezastru. Orice modificare făcută în Cartea Funciară se va face doar dacă locuința respectivă are asigurare obligatorie la calamitate.

Milioane de români ar trebui amendați cu 500 lei. De ce nu își mai pot vinde casele din noiembrie

"Suntem cel mai important comunicator din piața de asigurări din România. Unul dintre cele mai importante lucruri realizate a fost spotul de interes public, realizat cu IGSU și AMR. Am făcut un tur de forță prin țară.

Avem protocoale de colaborare cu foarte multe municipii, reședințe de județ și orașe mai mici.", a precizat Nicoleta Radu, Director General al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

Citește și: 2.300 de morți, pagube de 2 miliarde$ în trei cutremure care au lovit România. Scenariul unui seism

Doar că toată această comunicare pare să fi fost în zadar.

"Şi în fosta lege, şi în actuala lege, noi (autorități locale n.red.) gestionăm această poveste, în sensul în care ar trebui să dăm amenzi între 100 şi 500 de lei pentru fiecare om, proprietar de locuinţă, care nu şi-a făcut o asigurare obligatorie. Am verificat ieri, nimeni nu a dat nicio amendă la nivelul României", a precizat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău la un seminar.

Citește și: Cutremur în România. S-a resimțit în mai multe orașe. Ce magnitudine a avut?

Românii vor avea o surpriză începând cu 11 noimebrie, când se schimbă legea.

"Începând cu 11 noiembrie, va intra în vigoare nouă noastră lege. Una dintre modificări se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară”, potrivit oficialilor.

Astfel, nu se mai poți face tranzacții și schimbări în Cartea Funciară dacă nu ai polița de asigurare la calamități. trebuie văzut, însă, dacă autoritățile vor și respecta această lege. Sau vor proceda ca în cazul amenzilor, ignorându-le.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te