220 de urși ar putea fi uciși. Ce spune ministrul Mediului despre această propunere

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 01.08.2023 - 18:38
220 de urși ar putea fi uciși. Ce spune ministrului Mediului despre această propunere Foto: captură video Infotrafic Prahova

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că 220 de urşi vor fi ucişi, iar propunerea de avizare a acestui ordin a fost trimisă Academiei Române. El a afirmat că îşi doreşte ca ordinul să fie în vigoare cât mai curând înainte de a se întâmpla un eveniment nefericit.

SHARE

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că 220 de urşi vor fi ucişi, iar propunerea de avizare a acestui ordin a fost trimisă Academiei Române.

El a afirmat că îşi doreşte ca ordinul să fie în vigoare cât mai curând înainte de a se întâmpla un eveniment nefericit. 

Mircea Fechet a fost întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, dacă poate da mai multe detalii despre faptul că 200 de urşi ar urma să fie ucişi.  
 
“Cred că este bine să clarific faptul că nu ministrul Mediului, nu Ministerul Mediului decide că trebuie ucişi, împuşcaţi, eutanasiaţi, relocaţi sau alungaţi un număr mai mare sau mai mic de urşi.
Există un studiu făcut de către persoane care cu asta se ocupă în fiecare zi, studiu care, pe de o parte, estimează populaţia totală de urs brun din România şi, pe de altă parte, propune nişte măsuri de diminuare a conflictelor între urs şi om.
 
 
Şi când mă refer la diminuarea conflictelor, mă refer la acele situaţii în care interacţiunea dintre om şi urs se soldează fie cu pagube însemnate în gospodăriile oamenilor şi primesc zilnic mesaje de la familii care îmi trimit fotografii cu animale din bătătură ucise de puţin timp de urs şi care mă întreabă cu ce or să-şi hrănească copiii de azi încolo. 
 
 
Cine o să le asigure hrana de astăzi încolo? Discutăm despre familii aflate de obicei în sate de munte, fie că sunt din judeţul Alba, din judeţul Cluj, din Mureş, din Harghita, din Covasna sau din alte judeţe. Este o întrebare la care Ministerul Mediului trebuie să răspundă la fel cum trebuie să răspundă şi acelor situaţii în care interacţiunea dintre urs şi om produce pagube şi mai grave, respectiv vătămarea sau chiar decesul unor persoane”, a declarat Mircea Fechet. 
 

Câte exemplare vor fi ucise?

El a menţionat că în procesul de avizare pentru uciderea urşilor, Academia Română a transmis că este de acord cu 220 de exemplare în loc de 500.  
 
“Din acest motiv, în baza acelui studiu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a trimis spre avizare un proiect privind cotele de prevenţie şi de intervenţie pentru specia de urs brun.
 
Acel ordin prevedea o cotă însumată de aproape 500 de exemplare, iar în procesul de avizare, Academia Română, după ce a evaluat proiectul de ordin, după ce a evaluat studiul care se află în spatele acelui proiect de ordin, a decis şi ne-a comunicat în mod oficial că este de acord cu ordinul respectiv, cu menţiunea faptului că acele cote în discuţie nu vor fi de aproximativ 500 de exemplare, ci vor fi de doar 140 de exemplare pentru cota de prevenţie şi de 80 de exemplare pentru cota de intervenţie”, a povestit ministrul Mediului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te