Austeritate de ochii lumii. Guvernul menține „mita” electorală de 27 miliarde dată anual bugetarilor

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.08.2023 - 16:34
Marcel Ciolacu - Foto: gov.ro

Guvernul a anunțat o serie de măsuri de austeritate: blocarea unor posturi în aparatul de stat și creșterea de taxe. Nimic despre mita electorală de 27 miliarde lei formată din sporuri greu de justificat acordată bugetarilor.

SHARE

Guvernul a anunțat măsuri de austeritate prin creșterea taxelor și blocarea unor posturi în aparatul de stat pentru a reduce deficitul. Nu se atinge de sporurile de 27 miliarde de lei pe care le acordă, anual, celor 1,2 milioane de bugetari. Newsweek România a scris, în repetate rânduri, că e vorba despre o mită electorală mascată, dată din bani publici, deoarece aceste sporuri nu se pot justifica.

Citește și: Gaura din buget creşte la 12 miliarde de euro. Cum poate fi acoperită şi care sunt efectele sociale

De unde vrea să taie Ciolacu

Coaliția ar urma să dea o Ordonanță de Urgență pentru a crește TVA și impozitul la microîntreprinderi. Taxa pe valoarea adăugată va crește de la 5 la 9% pentru mai multe categorii de servicii. Beneficiile de care se bucurau IT-iștii ar urma să fie șterse, în timp ce impozitarea microîntreprinderilor va crește.

Citește și:  SURSE Coaliția pregătește o creștere a TVA de la 5 la 9%. Microîntreprinderile, mai dur impozitate

Guvernul Ciolacu a anunțat și că oprește o serie de investiții tot pentru a aduce bani la buget. 

Citește și: Ciolacu promitea în Programul Guvernare sute de săli de sport și bazine. Azi, le-a tăiat finanțarea

Guvernul menține „mita” electorală de 27 miliarde dată anual bugetarilor

Guvernul nu se atinge de niciun leu din sporurile imorale acordate bugetarilor. Aceștia muncesc, majoritar, din fața computerului, dar primesc sporuri pentru condiții grele de muncă  sau de antenă ce ajung și la 3.000 de lei pe lună.

Newsweek România a scris că aceste sporuri (în cuantum de 15% din salariu) nu sunt altceva decât o mită electorală mascată, dată din bani de la guvern.

Fostul premier Florin Cîțu spunea: „În acești 4 ani (2016 - 2021 n.red.) de zile, veniturile în sectorul public s-au dublat. Nu inventez nimic, cifrele sunt reale - de la 53 la 110 miliarde lei. Gândiți-vă că în 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei cu personalul bugetar, astăzi se cheltuie 110 miliarde de lei. 
Dintre aceste 110 miliarde de lei, aproape 27 sunt sporuri. Nu ar fi o problemă dacă aceste sporuri ar merge la oameni care și-au făcut treaba și peste, după aceea. Ca în sectorul privat în care tu premiezi pe cineva. Din păcate, aceste sporuri sunt date doar pentru că apari la locul de muncă", a spus premierul Cîțu în urmă cu doi ani, atunci când era în funcție. 

Exemple de sporuri nemeritate de mii de lei pe lună date în instituțiile de stat

Cel mai mare spor pentru condiții vătămătoare pe care îl ia un angajat la stat este cel al secretarului general al Senatului, de 3.000 lei pe lună, la care se adaugă un salariu de 20.000 de lei.

Un secretar din Ministerul Educației ia 2.100 lei spor pentru condiții vătămătoare, deși stă la birou și muncește din fața computerului. Un director general ia un spor pentru condiții vătămătoare de muncă de 1.500 de lei, la un salariu de 13.000 - 18.000 de lei.

Citește și: Angajații din Ministerul Educației, sporuri de 8 ori mai mari ca profesorii. Ajung la 2000 lei/lună

Cum s-au acordat sporurile de condiții vătămătoare la Ministerul Muncii:

- Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – 2.778.000 lei

- Casa Națională de Pensii Publice - 2,8 milioane lei.

- Inspecția Muncii: 963.527 lei

- Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă: 1.116.006 lei

- Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială: 947.224 lei.

Citește și: EXCLUSIV Nouă milioane de lei sporuri date angajaților din Ministerul Muncii pentru boli închipuite

Deși se află într-o situație delicată, primăria București oferă angajaților sporuri de muncă de milioane de euro.

 Citește și: EXCLUSIV Angajații Primăriei București, sporuri de 2 milioane euro. Loviți de unde electromagnetice

Judecătorii Curții Constituționale încasează, pe lângă salariile generoase de 6.000 de euro pe lună, sporuri pentru boli inventate, pentru că se simt extrem de extenuați și pentru a nu divulga secretele meseriei. După plecarea lui Dorneanu din fruntea CCR, sporurile s-au menținut.

Citește și: Judecătorii CCR au 110.000 lei/lună din 4 sporuri: praf, nervi, exclusivitate, doctorat

Magistrații care au făcut grevă pentru pensiile speciale iau 8.000 de lei spor pe lună.

Citește și: Magistrații care intră în grevă. Spor: 8.000 lei/lună, salariu: 28.000 lei. Miza: pensiile speciale

Ce spune legea

Potrivit art. 23 din Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I - VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului), la propunerea fiecăruia dintre ministere.

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii: a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te