Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord

DE Mihai Duță | Actualizat: 14.10.2020 - 23:58
Macarie Drăgoi s-a născut la data de 9 mai 1977

Macarie Drăgoi s-a născut la data de 9 mai 1977, în localitatea Căianu Mic, județul Bistriţa-Năsăud, iar la botez a primit numele Marius Dan.

SHARE

A urmat  școala generală din localitatea Spermezeu, județul Bistriţa-Năsăud, iar clasa a VIII-a (1990-1991) la Şcoala Generală „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ din Cluj-Napoca.

Apoi a fost elev la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava. Apoi s-a întors la Cluj, unde a studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai“, secția Teologie Pastorală. A urmat un Master la secția Teologie Istorie.

Între anii 1998-2003, a îndeplinit funcția de secretar de cabinet al Înaltpreasfințitului Părinte Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului. În paralel, a fost redactor la Radio Renaşterea din Cluj-Napoca.

La 23 iunie 2003, a fost tuns în monahism la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Alba Iulia de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, avându-l ca naș de călugărie pe Preasfințitul Părinte Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, iar a doua zi a fost hirotonit ierodiacon. În anii 2004-2005, a făcut studii de specializare la universităţile Leeds şi Durham (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

A urcat toate treptele ierahice, iar, la 6 iulie 2008, a fost întronizat ca primul Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, în Catedrala sârbă „Sfântul Ierarh Sava“ din Stockholm, de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord și Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon al Târgoviștei.

De-a lungul timpului, Macarie Drăgoi a fondat mai multe instituții și publicații. De asemenea, are mai multe volume publicate pe teme folclorice și teologice.

În anul 2005, a întemeiat prima parohie românească din nordul Marii Britanii, la Mirfield-Leeds, cu hramul „Sfântul Cuvios Macarie cel Mare“ și două filii la Manchester şi Corby.

În perioada 2008-2016, a întemeiat primele parohii românești în Danemarca și Norvegia, iar în Suedia alte noi parohii, adăugându-se la cele trei parohii întemeiate în anul 1971, o parohie în Insulele Feroe, o misiune în Insula Bornholm, o misiune în Arhipelagul Svalbard și o misiune în Groenlanda.

Preasfințitul Macarie Drăgoi a întemeiat prima mănăstire românească în Danemarca, la Ikast, cu hramul „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț“ (2014).

Împreună cu păstoriții săi, a achiziționat lăcașuri de cult proprii pentru parohiile românești din Ikast, Danemarca (2013), Jönköping, Suedia (2014), Viborg, Danemarca (2017), Esbjerg, Danemarca și Haugesund, Norvegia (2018), iar în perioada 2009-2015, în orașul Sölvesborg, Suedia, a fost ridicată biserica de lemn cu hramul „Sfinții Martiri Năsăudeni“.

La 30 noimebrie 2018, Preasfințitul Macarie Drăgoi a fost distins cu Ordinul Sfântul Apostol Andrei al Patriarhiei Române.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te