VIDEO Cum au ajuns blugii cei mai purtați pantaloni. Acum 150 de ani „îmbrăcau” caii de povară

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 24.05.2023 - 19:32
Prima pereche de pantaloni din denim cu nituri de cupru, „blugii” de astăzi, a fost făcută şi vândută acum 150 de ani - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Chiar dacă înainte de Revoluție „blugii” nu se găseau decât pe sub mână în România, se făcea contrabandă și erau considerați o adevărată fiță, pantalonii din denim au fost inventați acum 150 de ani în SUA. Inițial, materialul din care sunt făcuți era folosit la căruțe.

SHARE

Prima pereche de pantaloni din denim, cu nituri de cupru, „blugii” de astăzi, a fost făcută şi vândută acum 150 de ani. Pe 20 mai 1873 Levi Strauss şi Jacob Davis au obţinut brevetul privind procesul de punere a niturilor de cupru la pantalonii din denim, folosiţi la lucru de către bărbaţi. 

Povestea „blugilor” și a țesăturii din bumbac numită denim

Comerciantul de mărfuri Levi Strauss s-a născut în Bavaria, Germania, la 26 februarie 1829. În 1846, a emigrat în New York împreună cu mama şi cu surorile sale. Acolo trăiau deja cei doi fraţi mai mari ai săi, Jonas şi Louis, care aveau o afacere cu textile numită "J. Strauss Brother & Co.".

Citește și: Palatul cu cinema și piscină al unui politician acuzat de corupție, transformat în grădiniță de fițe

În 1853, acesta a mers la San Francisco, pentru a deschide şi pe Coasta de Vest o filială a afacerii cu textile a fraţilor săi. În următorii 20 de ani, afacerea sa a devenit una de mare succes şi şi-a făcut un nume nu numai ca om de afaceri respectat, ci şi ca filantrop local. Printre produsele vândute se afla şi o ţesătură robustă din bumbac numită denim, relatează Agerpres.

Inițial, denimul era folosit pentru articole robuste, cum ar fi corturi, pături pentru cai şi huse pentru căruţe

Unul dintre clienţii săi era croitorul Jacob Davis din Reno, Nevada. Acesta cumpărase ţesătură de denim pentru afacerea sa: producea articole robuste, cum ar fi corturi, pături pentru cai şi huse pentru căruţe. El a fost însărcinat de o companie minieră care se ocupa cu extragerea aurului să croiască nişte pantaloni dintr-un material gros care putea rezista la muncă grea.

Într-o zi, soţia unui muncitor local l-a rugat pe Jacob Davis să facă o pereche de pantaloni care să nu se mai destrame pe la cusături.

Davis s-a gândit la o modalitate de a întări pantalonii şi i-a venit ideea de a pune nituri metalice în punctele de încordare, cum ar fi colţurile buzunarelor şi la baza porţiunii de încheiere cu nasturi a pantalonilor.

Citește și: FOTO WC-uri „deștepte” și antivandalism de 50.000 € bucata, la Oradea. Poți plăti intrarea cu cardul

Convins că aceşti pantaloni cu nituri vor fi un succes, Davis a decis rapid că trebuie să obţină un brevet, dar avea nevoie de un partener de afaceri care să-l ajute la derularea proiectului.

S-a gândit imediat la Levi Strauss, de la care cumpărase materialul pentru pantaloni, propunându-i acestuia să obţină brevetul împreună. Levi, un om de afaceri priceput, a văzut imediat potenţialul acestui nou produs şi a fost de acord cu propunerea.

La 20 mai 1873, cei doi parteneri de afaceri au primit brevetul nr. 139.121 "An Improvement in Fastening Pocket Openings" de la Oficiul de brevete şi mărci comerciale din SUA.

Apoi, prima pereche de pantaloni din denim cu nituri de cupru a fost făcută şi vândută.

Astfel, a început istoria pantalonilor pe care astăzi îi ştim sub numele de "blue jeans" sau "jeanşi". Până prin anii 1960 aceştia s-au numit "waist overalls" ("salopetă până la brâu") dar generaţia "baby boomers" a adoptat numele de "jeanşi".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te