Sărbătoare religioasă pe 12 februarie. De ce este importantă această zi pentru creștini

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.02.2024 - 08:29
De ce este importantă ziua de 12 februarie pentru creștini Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

În calendarul creștin ortodox, ziua de 12 februarie este închinată Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei. El a fost foarte iubit de credincioși, iar cei din cetatea unde locuia își botezau copiii cu numel elui.

SHARE

Pe 12 februarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei.

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 14 februarie. Trei sfinți făceau minuni. Nicio legătură cu Valentine's Day

Citește și: Când este de fapt Sfântul Valentin în Calendarul Ortodox. A fost ucis în secret la 100 de ani

Acesta era un ocrotitor al copiilor dar și al celor care făceau fapte bune. 

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 13 februarie. Cine este tânărul care a refuzat căsătoria cu o fată frumoasă

Credincioșii îl iubeau atât de mult încât își botezau copiii cu numele lui. 

Sărbătoare religioasă pe 12 februarie. De ce este importantă această zi pentru creștini

Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 12 februarie.

S-a născut în Armenia, părinţii săi fiind creştini şi de neam. A trăit în timpul împăraţilor Constanţiu (337-361) şi Teodosie cel Mare (379-395).

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 11 februarie. Ce nu trebuie să facem în această zi. Doi sfinți sărbătoriți

A primit o educaţie desăvârşită atât în domeniul ştiinţelor profane, cât şi în deprinderea sfintelor dogme ale credinţei creştine. S-a desăvârşit în toate faptele cele bune, iar pentru viaţa lui îmbunătăţită, pentru dragostea lui cea înfocată şi curată pe care o avea către Dumnezeu şi către aproapele, precum şi pentru blândeţea, nerăutatea şi smerenia sa, era iubit de toţi.

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 10 februarie. Ce să faci de Sfântul Haralambie ca să alungi duhurile rele

Pentru aceasta a fost hirotonit episcop în Sevastia din Armenia. Nu după mult timp, însă, a fost mutat episcop al Antiohiei.

În Antiohia, atât era de iubit şi atâta evlavie avea poporul pentru dânsul, încât se povesteşte despre el că la început, după ce a intrat în cetate, antiohienii îşi numeau copii după numele sfântului. Copiii născuţi nu numai din dragostea cea firească, ci şi din acel aşezământ erau mult iubiţi de părinţii lor.



Ocupând scaunul Antiohiei, Sfântul Meletie avea către popor o mare deschidere pentru a oferi educaţie moral-religioasă în măsura în care inimile oamenilor să fie câştigate spre dreapta credinţă. "Căci sfântul aştepta, că dacă va îndrepta mai întâi obiceiurile cele rele, smulgând spinii şi ciulinii din holdele inimilor, să semene în ele mai cu înlesnire seminţele dreptei credinţe" ("Vieţile Sfinţilor").

Sfântul Meletie a ajuns în Antiohia în timpul luptelor dintre ortodocşi şi arieni. Susţinător al dreptei credinţe în faţa ereziei ariene (Arie, preot în Alexandria care a trăit între anii 256-336, a iniţiat una dintre

 cele mai grave erezii din istoria Bisericii, prin care susţinea că Fiul nu are o natură identică cu Tatăl, lovind prin aceasta temelia Bisericii Creştine care este Hristos Dumnezeu), Sfântul Meletie a ocupat scaunul

 arhiepiscopal din Antiohia cu intermitenţe, prigonit de împăraţii apostaţi şi arieni care s-au perindat în acel timp la conducerea imperiului.

Citește și: Ce să faci în ziua de luni să îți meargă bine toată săptămâna. Ți se îndeplinește orice dorință

A participat la Sinodul II Ecumenic de la Constantinopol, din 381, unde s-a arătat un înfocat apărător al ortodoxiei, sfârşindu-şi viaţa chiar în timpul lucrărilor acestui sinod, scrie Agerpres.

În timpul păstoririi Sfântului Ierarh Meletie, în părţile Siriei, în care se afla şi Antiohia, şi-a început nevoinţa Sfântul Simeon Stâlpnicul, cel care a devenit primul "stâlpnic" sau "stilit", inaugurând un mod de viaţă ascetic impresionant.

Mai întâi, Sfântul Simeon s-a urcat pe un deal înalt şi s-a legat cu un lanţ de fier. Auzind, Sfântul Meletie s-a dus la el şi, văzându-l ferecat, i-a zis: "Poate omul şi fără obezi să se stăpânească pe sine şi nu cu fiare să se lege de un loc, ci cu voia şi înţelegerea". Cuviosul Simeon, auzind acestea, s-a folosit şi, scoţând obezile, s-a legat cu voia sa liberă, ca de bună voie să fie legat pentru Iisus Hristos.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te