Recunoașteți personajele? Soț și soție: El moare la 54 ani la cutremur. Ea fuge în SUA de gura lumii

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.08.2023 - 18:27
Toma Caragiu și soția sa Elena Bichman - Foto: Facebook / Istoria Românilor în Culori

Au fost doi actori care s-au iubit mult. El a fost, poate, cel mai mare actor pe care l-a avut România și a murit la numai 54 de ani. Ea va supraviețui cu greu morții soțului și va pleca din România.

SHARE

Elena Bichman (Caragiu) și Toma Caragiu sunt cei doi actori din poza de mai sus. Toma Caragiu va muri la numai 54 de ani, la cutremurul din 1977. Elena Bichman va fi supusă oprobiului public și va fi nevoită să plece din România.

Foto: Facebook / Istoria românilor în culori

Toma Caragiu s-a născut pe data de 21 august 1923. Ne va părăsi la numai 54 de ani, în plină putere creatoare, prins între dărâmăturile blocului care s-a prăbușit la cutremurul din 4 martie 1977.

Citește și: Toma Caragiu, timidul genial, muncea 17 ore pe zi. Moștenește talentul de la bunică. Moare la 54 ani

Toma Caragiu se afla în noaptea cutremurului acasă, alături de Alexandru Bocăneț, care îl vizita. La 21.30,  blocul Colonadelor 3, unde se aflau cei doi prieteni se va prăvăli, întâi partea de sus, alunecând etaj cu etaj. Întreaga masă a clădirii s-a năruit.

Soț și soție: El moare la 54 ani la cutremur. Ea fuge în SUA de gura lumii

Apartamentul lui Toma se afla la etajul al doilea, a rămas aproape intact. În a şasea zi de la căderea cortinei de moloz peste bucureşteni, de sub ruine, din locul unde ar fi trebuit să fie scările blocului, a apărut claia de păr creţ şi grizonat a lui Toma. Vărul său, Nelu Adam, l-a luat în braţe. A fost îngropat a doua zi, pe 11 martie 1977, la Cimitirul “Bellu” din Bucureşti.

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

Elena Caragiu, văduva lui Toma Caragiu, a plecat din România la puțină vreme după moartea actorului la cutremurul din 1977. Absolut întâmplător, soția lui Toma Caragiu, Elena, fusese chemată la Sinaia unde trebuia să se întâlnească cu niște cunoscuți. Astfel, a scăpat Elena Caragiu de o posibilă tragedie.

Actrița explică de ce a plecat din țară

”În acea perioadă am fost atacată din toate părţile şi am vrut să fug cât mai departe. Am trecut singură graniţa în Ungaria, iar cum am ajuns acolo am leşinat şi m-am trezit pe câmp după două zile.

Am ajuns la New York cu cinci dolari în buzunar, iar acolo am primit încă 30 de dolari, cât să pot închiria o cameră şi am cumpărat ceva de mâncare. Prietenul meu de acolo murise între timp, dar nu mi-a fost teamă că sunt singură într-un oraş atât de mare.

Aveam un scenariu despre imigraţie, iar la sindicatul actorilor am întâlnit o regizoare care a vrut să producă piesa imediat.

Citește și: Strania iubire a lui Toma Caragiu pentru o femeie dusă la biserică. Divorț pentru o colegă de scenă

Am jucat cu casa închisă aproape un an. Am avut şi alte roluri, de teatru şi film, şi am intrat în Uniunea Actorilor de Teatru. Nu mi-a fost frică niciodată!”, a spus actrița în 2011, când a venit să facă demersuri pentru o casă memorială Toma Caragiu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te