marți 25 noiembrie
EUR 5.0890 USD 4.4112
Abonează-te
Newsweek România

La ce să fii atent când faci mâncarea la ceaun în curte. Trebuie să așezi lemnele sub formă de piramidă

Data publicării: 25.11.2025 • 19:15
Bărbat care gătește mâncare la ceaun - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Bărbat care gătește mâncare la ceaun - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Mâncare gătită la ceaun - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Mâncare gătită la ceaun - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Gătitul la ceaun în curte poate fi o experiență minunată, dar pentru ca mâncarea să iasă perfect, trebuie să ții cont de câteva reguli simple. În primul rând, lemnele trebuie așezate sub formă de piramidă, pentru a asigura un foc stabil.

Mâncarea la ceaun rămâne și astăzi, una dintre cele mai gustoase și apreciate metode de gătit din bucătăria tradițională românească. Fumul, jarul și ceaunul dau preparatelor un gust extraordinar, imposibil de reprodus în bucătăria modernă. Aroma pe care o capătă mâncarea la ceaun ne amintește de vremurile de odinioară, când oamenii găteau doar în aer liber, la foc de lemne.

Totodată, gătitul la ceaun, în natură este un prilej perfect pentru a te relaxa și a petrece timp cu familia și prietenii. Este la fel ca la un grătar, însă mâncarea iese mult mai gustoasă. 

La ce să fii atent când faci mâncarea la ceaun în curte. Trebuie să așezi lemnele sub formă de piramidă

Încă din cele mai vechi timpuri, această metodă de a găti era preferată pentru simplitatea ei. Fie că vorbim despre fasolea cu afumătură, carnea fragedă sau tradiționala tochitură, toate capătă un gust mult mai bun atunci când sunt pregătite la ceaun.

Citește și Ce mâncau românii din Țara Românească în secolul 18? Rețeta „secretă” a mămăligii

Lemnele pentru foc trebuie alese cu grijă

Totuși, pentru ca mâncarea să iasă gustoasă, trebuie respectate câteva reguli importante. Ideal este să se folosească lemn uscat, din esențe tari, care arde constant și nu scoate scântei. Poziționarea lemnelor este la fel de importantă: focul trebuie să fie stabil, iar flacăra controlată, pentru a evita un incendiu. Totodată, cel mai important lucru este să așezi lemenele în formă de piramidă pentru a arde complet.

Citește și Rețetă jumări. Cum prepari acasă cele mai bune jumări de porc? Ce poți face cu untura rămasă?

Atenție la locul în care gătiți

Un alt aspect foaret important este alegerea locului unde gătiți. Vântul poate schimba direcția focului sau poate ridica scântei, așa că este recomandat să se aleagă o zonă protejată, departe de obiecte inflamabile. De asemenea, suprafața pe care este așezat ceaunul trebuie să fie plană și stabilă, pentru a evita accidentele.

Mâncare gătită la ceaun - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Mâncare gătită la ceaun - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Nu lăsați focul nesupravegheat 

Gătitul în aer liber poate fi imprevizibil, iar un mic moment de neatenție poate duce la incidente. Pentru mulți români, mâncarea la ceaun nu este doar o metodă de gătit, ci un ritual în sine.

Iată câteva idei de rețețe pentru a fi gătite la ceaun:

Sarmale la ceaun

Pentru sarmalele tradiționale românești, ai nevoie de carne tocată de porc, ceapă, orez, sare, piper, cimbru și foi de varză murată sau viță de vie. După ce împachetezi corect sarmalele, le așezi în ceaun pe un strat de varză tocată, câteva felii de afumătură și bulion. Se acoperă cu apă și se lasă să fiarbă încet, la foc mic, câteva ore. La ceaun, sarmalele capătă un gust intens și ușor afumat.

Pomana porcului la ceaun

O rețetă tradițională, perfectă pentru iernă. Se folosesc bucăți proaspete de porc, tăiate în bucăți mai mari. Se rumenesc în ceaun cu untură, apoi se adaugă usturoi, sare, piper și puțin vin alb. Această mâncare poate fi servită cu mămăligă.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră