Ce facem în weekend? În această seară are loc a 18-a ediție a Nopţii Muzeelor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.05.2022 - 08:28
În această seară are loc a 18-a ediție a Nopţii Muzeelor. / Foto: playtech.ro

La data de 14 mai 2022 are loc, la nivel naţional, cea de a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor. Evenimentul cultural face parte din manifestarea Noaptea Europeană a Muzeelor şi este organizat, în ţara noastră, de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR).

SHARE

După două ediţii - 2020 şi 2021 - desfăşurate în plină pandemie, ediţia din 2022 va oferi manifestări culturale în peste 170 de spaţii din întreaga ţară: de la muzee, teatre şi opere la Ateneu, de la castele, palate şi cetăţi la biblioteci, de la studiouri de creaţie şi centre culturale la grădini de artă, de la cartiere creative şi spaţii de ştiinţă şi experimente la spaţii ale memoriei, de la pavilioane şi galerii de artă la mori de hârtie.

Evenimentul cultural european Noaptea Muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei internaţionale a muzeelor, sărbătorită în fiecare an la 18 mai. Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în 1999, evenimentul s-a extins în toată Europa, începând din 2005. La prima ediţie au participat 1.200 de muzee europene, între care 700 din Franţa. Evenimentul este patronat, în prezent, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), relatează Agerpres.

Citește și: Reuters: Portul Constanța, într-o cursă contra cronometru pentru livrarea cerealelor din Ucraina

Expoziţii, tururi interactive, ateliere, filme şi spectacole - în 64 de obiective culturale din Bucureşti

Cea de a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc sâmbătă la nivel naţional, 64 de obiective culturale urmând să-şi deschidă porţile în Bucureşti, propunând publicului expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfăşurate în format fizic, după două ediţii de pandemie.

Un program complex de activităţi culturale şi educative, care cuprinde proiecţii de film, ateliere specifice pentru copii şi tineri, ghidaje specializate reprezintă oferta Muzeului Naţional de Artă al României pentru Noaptea Muzeelor.

Atelierul "Mistere la muzeu", realizat de Asociaţia Artelier D, care oferă copiilor o călătorie creativă despre taine şi dezvăluiri în artă şi literatură, inspirată de cartea "Fuga la muzeu" de E.L. Konigsburg, se va desfăşura sâmbătă, de la ora 17,00.

Tot sâmbătă, MNAR propune o serie de ghidaje de la orele 17,00 şi 20,00 cu un traseu al statuilor din curtea de onoare muzeului, o incursiune printre nume importante de artişti şi teme de la alegorii şi personaje mitologice, la personalităţi marcante ale istoriei, după care vizitatorii sunt invitaţi în spaţiile istorice unde vor fi ghidaţi în Sufrageria Regală şi Sala Tronului, de la orele 18,00 şi 19,00.

Dat fiind contextul generat de războiul din proximitatea ţării noastre, o parte din program este dedicat sensibilizării publicului la denunţarea agresiunii şi apărarea păcii, context în care vor fi proiectate la Sala Auditorium o serie de filme - "Plai. A Mountain Path", regia Eva Dzhyshyashvili (Ucraina, 2020) - de la ora 18,00 şi "Children of the Mist", regia Diem Ha Le (Vietnam, 2021) - de la ora 20,30. Proiecţiile vor fi urmate de o sesiune de dezbateri în jurul temei curatoriale centrale.

În Sufrageria Regală de la MNAR, sâmbătă, de la ora 22,00, actorul Şerban Pavlu va citi, în premieră absolută, monologul "Sindromul supravieţuitorului" scris de dramaturgul ucrainean Andrii Bondarenko, la câteva zile de la invadarea Ucrainei de către armata rusă, "un text emoţionant care confruntă temerile, regretele şi vinovăţiile unui om în a cărui ţară a început războiul".

Programul va continua cu un minirecital al trupei FiRMA, care a răspuns propunerii Radio România Cultural. Spectacolul va fi transmis în direct pe frecvenţele Radio România Cultural şi pe pagina sa de Facebook.

Seara de 14 mai se va încheia cu ghidajul "Poveşti ascunse ale capodoperelor din Galeria de Artă Europeană a MNAR", susţinut de directorul general al MNAR, Călin Stegerean, de la ora 23,00.

Şase expoziţii de artă, pictură, fotografie, performance şi tur ghidat, proiecţii de filme şi un târg de bere artizanală sunt propunerile din programul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, deschis sâmbătă, de Noaptea Europeană a Muzeelor, în intervalul 18,00 - 22,00, ora anunţată pentru închidere reprezentând cea de intrare a ultimului vizitator.

Intrarea se va face prin strada Monetăriei.

Anul acesta, expoziţia permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric de pe şoseaua Kiseleff nu a reintrat încă în funcţiune.

Programul special de la "Antipa" pregătit pentru Noaptea Muzeelor va începe sâmbătă, la ora 19,00, şi se va termina după miezul nopţii, vizitatorii putând asculta un recital de muzică de folk şi participa la activităţi de colectare a insectelor nocturne şi de interceptare a liliecilor.

Bucureştenii vor putea vizita gratuit şi expoziţia permanentă.

Muzeul va fi deschis şi în intervalul orar 10,00 - 19,00, ultimul vizitator putând intra la ora 18,00.

Între orele 19,00 - 19,45 şi 23,00 - 23,45, invitatul special al serii, Marius Matache, cercetător, muzician şi blogger, va susţine în grădina muzeului un recital de muzică folk.

De la ora 21,30, publicul este invitat în curtea muzeului să participe la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiştilor de la "Antipa".

De asemenea, publicul este invitat să afle informaţii despre lilieci şi să descopere cum comunică micile vietăţi, într-o serie de activităţi desfăşurate în curtea muzeului, între orele 21,30 şi 22,30.

Activităţile din grădina Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" vor avea loc numai în condiţii meteo favorabile.

Muzeele şi casele memoriale din structura Muzeului Municipiului Bucureşti vor oferi, sâmbătă, programe artistice şi expoziţii gratuite celor care vor să participe la Noaptea Muzeelor, instituţia fiind pregătită să îşi întâmpine vizitatorii între orele 18,00 - 24.00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator), doar Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" urmând să aibă un program diferit (20,00 - 2.00 - ultima intrare).

La Palatul Suţu - Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2 - vor putea fi vizitate trei expoziţii: "Timpul Oraşului" (expoziţia permanentă), expoziţia tematică "Orient versus Occident" şi expoziţia tematică "Civilizaţia Gumelniţa. Viaţa în sud-estul României acum 6.500 de ani".

La ora 20,00 va avea loc un recital special susţinut de pianistul Darian Burgea şi soprana Arlinda Morava; la ora 22.00 va avea loc un moment artistic - un performance teatral intitulat 7 string of art / Cele 7 funcţii ale artei, susţinut de Cuibul Artiştilor.

În acelaşi cadru vor putea fi vizitate expoziţiile permanente de la Muzeul George Severeanu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Theodor Aman, unde vor avea loc mini-recitaluri de jazz şi muzică clasică, Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, care va găzdui concertul "Cu primăvara în suflet", Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei.

La Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" vor fi organizate observaţii astronomice, dacă vremea va permite.

Muzeul Municipiului Bucureşti anunţă şi un eveniment asociat la Casa Kerim, casa scriitoarei şi a regizorului Mircea Veroiu, deschizându-şi pentru prima dată uşile în Noaptea Muzeelor, vizitatorii fiind invitaţi să descopere universul unei scriitoare şi om de cultură care a contribuit considerabil la memoria culturală a Bucureştiului prin cărţile, memoriile, jurnalele şi interviurile realizate cu marile personalităţi ale vremii, dar şi trei expoziţii de video, fotografie şi instalaţii.

Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis sâmbătă, pasionaţii de istorie şi artă fiind invitaţi să treacă pragul instituţiei muzeale pentru a putea vizita saloanele regale şi expoziţiile temporare găzduite de palat.

Începând cu ora 14,00, publicul va putea vizita etajul I al muzeului unde se află dispuse saloanele regale: Holul de Onoare, Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cherchez şi Sufrageria Regală.

Anul acesta, toţi cei care vor alege să vină la Muzeul Cotroceni se vor putea bucura de lucrările expuse în cadrul Salonului Artelor Decorative 2022, curatoriat de Cosmin Năsui şi Georgiana Cozma. Trei dintre cele patru secţiuni ale Salonului sunt dedicate domeniului sticlei.

Totodată, vizitatorii vor avea ocazia să admire noul spaţiu deschis în Pivniţă, care găzduieşte expoziţia multimedia "A fost odată la Cotroceni", proiect expoziţional care valorifică legătura dintre monument şi comunitate prin mijloace interactive şi noi tehnologii, oferind privitorului o experienţă unică de cunoaştere a istoriei Palatului Cotroceni.

Accesul se face gratuit, în grupuri formate din maximum 25 persoane, în intervalul 14,00 - 20,00 (ora de intrare a ultimului grup).

Vizitarea se face în baza unei programări prealabile, cu minimum 48 de ore înainte, la numerele de telefon 021-317.31.07 şi 0725.518.381 sau la adresa de email: [email protected] Programarea va fi confirmată de un reprezentant al muzeului.

La intrarea în Muzeul Naţional Cotroceni este necesară prezentarea unui act de identitate.

Muzeul Naţional de Istorie a României invităm publicul să se bucure de un program divers în Noaptea de sâmbătă care include ateliere educative şi de creaţie, ghidaje tematice în cadrul expoziţiei Muzeul Jucăriilor, demonstraţie de ateliere şi prezentări de vestimentaţie, armament şi echipament specific dacilor şi romanilor, precum şi un moment artistic.

Accesul publicului la eveniment va fi gratuit şi se va face prin intrarea principală din Calea Victoriei nr. 12.

Vor fi accesibile publicului expoziţiile permanente şi cele temporare deschise în această perioadă.

Sâmbătă, 14 mai, muzeul va avea şi un program de vizitare diurn, cu plată, în intervalul orar 10,00 - 18,00 (cu ultimul acces la 17,15).

Expoziţii şi recitaluri vor fi găzduite de Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului", sâmbătă, între orele 19,00 - 24,00.

Parterul Palatului Brâncovenesc găzduieşte expoziţia "At the Gate of Eden" a artistului Florin Petrachi, în timp ce în Cuhnia Palatului Brâncovenesc este deschisă expoziţia "Faiths & Fights" a artistului Traian Lupu.

Galeriile Foişor şi Gheţărie găzduiesc, simultan, expoziţia "Obsolescentum" a lui Emil Cristian Ghiţă, iar în Curtea de Onoare va putea fi vizitată expoziţia de artă vizuală şi literatură "Încă, nu e de ajuns..." a Gabrielei Lupu.

În interiorul Palatului Brâncovenesc, poate fi vizitată, de asemenea, expoziţia de fotografie "Regina Maria", amplasată în Holul cu mozaic veneţian, al cărei vernisaj va avea loc începând cu ora 19,30.

Tot la Etajul Palatului Brâncovenesc va putea fi vizitată şi expoziţia permanentă "Colecţia Liana şi Dan Nasta", iar în Pivniţa Domnească vizitatorii vor putea admira "Fresce Mănăstirea Văcăreşti", din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti.

În Sala Scoarţelor, de la ora 12,00, va avea loc un spectacol dedicat poetului Lucian Blaga, "La Curţile Dorului", concept artistic şi interpretare Iuliana Muşetescu, iar între orele 20,00 şi 21,00, va fi prezentat spectacolul de muzică şi poezie "Cuprinderi", pe versuri de Radu Gyr, propus de Cristina Deleanu şi Eugen Cristea.

În acelaşi spaţiu, între orele 21,00 şi 22,00, violonistul Constantin Muşat va susţine un "Recital Solo".

Un număr de 22 de instituţii de cultură din subordinea Primăriei Capitalei îşi vor deschide porţile în Noaptea Muzeelor, pe 14 mai, cu expoziţii, spectacole de muzică şi teatru, recitaluri, prezentări interactive şi tururi ghidate ale unor case memoriale.

Potrivit municipalităţii, printre evenimentele organizate se numără:

- Expoziţii la Palatul Şuţu (inclusiv expoziţia permanentă "Timpul Oraşului", care, pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotaţie inversă fabricat de Casa Collin din Paris, propune o călătorie începută în prezent care se îndreaptă spre trecut);

- Mini-recitaluri de jazz şi muzică clasică la Muzeul Theodor Aman;

- Observaţii astronomice la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu;

- Înregistrări celebre în interpretarea pianistului Dinu Lipatti se vor putea auzi la Casa Artelor Dinu Lipatti, iar bursierii Fundaţiei Regale Margareta a României vor susţine un recital extraordinar de muzică clasică;

- Prezentarea interactivă a păpuşilor de la Teatrul Ţăndărică unde vizitatorii pot vedea, printre altele, cum, dintr-o bucată de lemn, se realizează o păpuşă sau o marionetă.

De asemenea, la Muzeul Naţional al Literaturii Române va cânta, în concert, trupa Sarmalele Reci, iar invitatul de la miezul nopţii va fi Florin Piersic Jr.

Primăria Capitalei va găzdui nouă expoziţii, o proiecţie cu filme istorice din arhiva Muzeul Municipiului Bucureşti şi o instalaţie video despre Bucureşti.

Sunt pregătite, de asemenea, surprize pentru copii: vânătoarea de obiecte din muzeu, organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române (şi în cadrul căreia obiectele ascunse vor avea legătură cu activitatea de scriere/lectură), tururi ghidate la Mărţişor sau ateliere de colorat şi vopsit blazoane, steaguri, scuturi şi săbii, organizate de Opera Comică pentru Copii.

Astfel, în Noaptea Muzeelor vor putea fi vizitate 22 de instituţii de cultură aflate în administrarea Primăriei Capitalei: Teatrul Ţăndărică, Muzeul Municipiului Bucureşti şi instituţiile muzeale din subordine, Casa Artelor Dinu Lipatti, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Casa Memorială Tudor Arghezi-Mărţişor, Casa Memorială George şi Agatha Bacovia, Casa memorială Ion Minulescu şi Claudia Millian, Casa Memorială Liviu şi Fanny Rebreanu, Casa Memorială Anton Pann, Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului", Opera Comică pentru Copii, ARCUB şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" va prezenta, sâmbătă, cu prilejul Nopţii Muzeelor, o serie expoziţii, videoproiecţii, instalaţii şi va organiza ateliere pentru vizitatori.

Centrul Expoziţional Documentar al universităţii şi Asociaţia Studenţilor organizează "Şcoala de Arhitectură", tema ediţiei de anul acesta fiind "Arhitectura şi Artele cu care se leagă".

Evenimentul "O Noapte la Muzeul Şcolii de Arhitectură" se va deschide la ora 16,00 şi se va încheia la miezul nopţii.

Vizitatorii vor fi întâmpinaţi de "Museum Bus", un proiect al Muzeului Judeţean Buzău. Patru niveluri din corpul vechi al universităţii vor fi deschise publicului. Accesul este gratuit, iar intrarea se face prin Strada Biserica Enei.

Sediul Corului Madrigal, o clădire cu o arhitectură deosebită, construită în urmă cu aproape 100 de ani, va fi deschis publicului, gratuit, pe 14 mai, cu ocazia Nopţii Muzeelor.

Dincolo de estetica edificiului, publicul va putea face o incursiune în istoria şi evoluţia Corului Madrigal, ilustrată prin expoziţii de costume, fotografii, partituri şi alte elemente de referinţă pentru memoria acestui ansamblu coral.

Experienţa vizitatorilor va fi completată vizual de scenografia de lumini care va îmbrăca venerabila clădire de pe Dealul Mitropoliei şi mai ales sonor, prin recitalurile corale susţinute de peste 200 de copii din corurile Programul Naţional Cantus Mundi, precizează sursa amintită.

Accesul vizitatorilor în clădire în Noaptea Muzeelor va fi gratuit, între 18,00 şi 22,00, în grupuri de maximum 10 persoane.

Expoziţia permanentă de fotografii "Familia Lipatti şi prietenii" şi un recital de muzică clasică vor fi organizate sâmbătă în cadrul evenimentului "Noaptea Muzeelor la Casa Artelor Dinu Lipatti".

În intervalul orar 19,00 - 20,30, bursierii Fundaţiei Regale Margareta a României, din Programul "Tinere Talente" vor susţine un recital extraordinar de muzică clasică, iar de la ora 20,30, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti va avea loc proiecţia de filme despre viaţa şi creaţia legendarului muzician Dinu Lipatti, cu acces gratuit.

Între orele 18,00-23,00, bucureştenii sunt invitaţi să viziteze Casa Lipatti, cu această ocazie putând fi admirată, în interiorul casei, expoziţia permanentă de fotografii "Familia Lipatti şi prietenii", vizita fiind însoţită sonor de prezentarea unor înregistrări celebre în interpretarea pianistului Dinu Lipatti.

Vizitarea Casei Lipatti este gratuită, iar participarea la recitalul extraordinar de pian se va face în baza biletelor ce pot fi cumpărate online de pe iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea sau de la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.

Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" organizează, sâmbătă, o Noapte Militară în cadrul programului Noaptea Muzeelor, unde vizitatorii vor putea admira expoziţii cu tematică istorică şi vor avea acces, după o perioadă îndelungată, în Pavilionul Colecţiei Aviaţie, unde sunt expuse atât aeronave emblematice din istoria tehnică a României, cât şi obiecte legate de misiunea primului român în spaţiul cosmic.

Din oferta muzeului pentru acest eveniment fac parte expoziţia permanentă cu tematică istorică şi două expoziţii temporare: "Armata Română în timpul lui Alessandru Joan I" şi Exponatul lunii Mai "Albumul Serbărilor Încoronării, 10-11 mai 1881".

Muzeul va fi deschis în intervalul 10,00 - 24,00, iar intrarea va fi gratuită.

Cu prilejul Nopţii Muzeelor, în Capitală va funcţiona linia specială de transport public 362, pe traseul Piaţa Presei, Arcul de Triumf, Piaţa Romană, Bd. Nicolae Bălcescu, Piaţa Unirii, de la 19,00 până la 2,00.

În premieră la această ediţie, publicul bucureştean se poate reîncărca cu energie în punctele Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Arthub şi Art Safari, consumând Bragagizantul, o licoare energizantă, 100% naturală, produsă pentru prima oară în România sub marca "Braga Boierească", informează organizatorii.

Prima ediție a Nopții Muzeelor, pe 14 mai 2005

Prima ediţie a evenimentului cultural, în ţara noastră, a avut loc la 14 mai 2005 şi a fost marcat, în Bucureşti, de Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional al Literaturii Române, dar şi de câteva instituţii din ţară, precum Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Peste 5.000 de vizitatori au dorit să vadă, în 2006, în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului cultural, expoziţia "Întâlnire cu Rembrandt - 400 de ani de la naşterea artistului. Pictură, desen, gravură din colecţiile Muzeului Naţional de Artă al României şi Bibliotecii Academiei Române", organizată de Muzeul Naţional de Artă al României. Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Ţăranului Român şi-au întâmpinat vizitatorii, de asemenea, cu manifestări culturale inedite. Aproximativ 6.000 de vizitatori au vizitat Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Colecţiilor de Artă, cu ocazia celei de-a treia ediţii a Nopţii Muzeelor 2007. Una dintre atracţiile evenimentului a fost spectacolul de dans contemporan "Corpuri în oglindă". În 2008, 12 instituţii din Capitală s-au unit într-un proiect comun, prin care au fost puse la dispoziţia publicului autobuze speciale care au făcut legătura între aceste instituţii, de la ora 21.00 până la ora 3.00. Şi alte muzee din ţară, precum Muzeul "Casa Mureşenilor" şi Muzeul de Artă din Braşov, Muzeul Judeţean din Alexandria, Muzeul Naţional al Petrolului din Ploieşti, Muzeele de Artă Populară şi de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Muzeul de Istorie din Târgovişte, Muzeul Naţional Brukenthal - Sibiu, Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul de Istorie din Sighişoara, şi-au deschis porţile pentru acest eveniment.

Noaptea Muzeelor din 2009, la care au participat 11 instituţii bucureştene, a înregistrat cifre record de peste 100.000 de vizitatori, Muzeul Naţional de Istorie a României fiind cel preferat, cu 24.000 de vizitatori, urmat de Muzeul Naţional de Geologie - 20.000 de vizitatori, şi de Muzeul Naţional de Artă al României - 15.000 de vizitatori. În 2010, s-au alăturat evenimentului Arhivele Naţionale ale României, Fundaţia Löwendal şi Centrul Cultural Art Society. Muzeul Enescu a raportat cei mai mulţi vizitatori - 15.000, urmat de Muzeul Naţional de Istorie a României (13.500) şi de Muzeul de Geologie (12.150).

Citește și: FOTO Rușii și-au instalat sisteme antiaeriene „Tor-M2” şi „Panţîri” pe Insula Șerpilor

La ediţia din 2011, au participat peste 70 de muzee din întreaga ţară. În premieră, în Bucureşti, au intrat în circuit Muzeul Bellu, care face parte din Asociaţia Cimitirelor Semnificative din Europa, inclus pe harta culturală a Europei, Muzeul Naţional Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida" şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I". În 2012, s-au alăturat Nopţii Muzeelor: Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti, Şcoala Centrală, Biblioteca Naţională a României (expoziţia World Press Photo România) şi Muzeul Naţional al Pompierilor. În ciuda vremii nefavorabile, în Bucureşti, s-au înregistrat peste 150.000 de vizitatori, cu peste 21.000 la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Peste 180 de instituţii culturale din România au sărbătorit ediţia a IX-a a Nopţii Muzeelor. Au participat, pentru prima oară, din Bucureşti, Muzeul Căilor Ferate, Muzeul "Theodor Aman", dar şi organizaţiile culturale Ferma Animalelor (Pantelimon), Galeria Galateca, Romanian Design Week Preview - Palatul Ştirbei. Numărul vizitatorilor, în Bucureşti, a fost de 171.824 de persoane. În 2014, Complexul Naţional Muzeal ASTRA a înregistrat un număr total de 10.792 de vizitatori, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti a atras 17.308 vizitatori, iar în Iaşi, au fost deschise o serie de muzee literare, între care Muzeul "Vasile Pogor", Muzeul "Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul", Muzeul "Otilia Cazimir", Muzeul "G. Topîrceanu", Colecţia "Istoria teatrului românesc", Muzeul "Vasile Alecsandri" din Mirceşti, care au atras aproape 15.000 de vizitatori.

Aproximativ 30 de muzee, printre care, în premieră, Muzeul Băncii Naţionale a României, şi 20 de organizaţii culturale au fost deschise, în 2015, la Bucureşti, cu prilejul Nopţii Muzeelor. Municipiul Galaţi a înregistrat un record de vizitatori, aproximativ 24.000, cel mai vizitat muzeu fiind cel de Istorie, cu 8.246 de persoane care i-au trecut pragul. Potrivit Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, numărul mare de vizitatori a plasat oraşul Galaţi pe locul al cincilea în topul naţional, după Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Cluj-Napoca.

La Noaptea Muzeelor 2016, au participat, la nivel naţional, peste 170 de entităţi culturale (muzee şi spaţii culturale alternative) şi a adus circuite muzeale organizate în mai multe oraşe (Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare), a integrat o multitudine de spaţii culturale alternative (galerii de artă, biblioteci, spaţii non-formale şi creative) şi a generat o serie de evenimente conexe, derulate la nivel naţional în majoritatea oraşelor din ţară: concerte, proiecţii, mapping, performing, ateliere experimentale, tururi de biciclete, quiz-uri & quest-uri. 212 complexe muzeale şi organizaţii culturale din întreaga ţară - un număr record - şi-au deschis porţile în seara zilei de 20 mai 2017. În Bucureşti, dar şi în ţară, publicul a fost atras de un număr record de evenimente culturale, de la vizite ghidate, expoziţii temporare, lansări de carte sau mese rotunde, la spectacole de teatru sau concerte.

Peste 180 de instituţii culturale şi organizaţii partenere din ţară şi din Bucureşti au participat la Noaptea Muzeelor 2018, ediţia a XIV-a, şi au atras zeci de mii de vizitatori. Noutatea acestei ediţii a fost difuzarea pe posturile naţionale ale TVR, începând cu data de 7 mai, a unei serii de 10 scurtmetraje documentare, cu durata de 5 minute, prin care au fost prezentate publicului aspecte neştiute şi nevăzute din culisele a 10 muzee din Bucureşti, membre ale RNMR. Campania "Poveşti neştiute ale muzeelor" a urmărit consolidarea valorii sociale şi educative a colecţiilor muzeale în conştiinţa publicului.

Noaptea Muzeelor 2019, ajunsă la cea de-a XV-a ediţie, a reunit 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale din Bucureşti şi peste 150 în restul ţării. Au fost organizate expoziţii, proiecţii, piese de teatru şi concerte, care au atras peste 1 milion de vizitatori. Ediţia a stat, însă, sub semnul unei serii de proteste-manifest, care au avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă în legătură cu lipsa de finanţare din segmentul cultural. În Capitală au fost şi spaţii nou intrate în circuit, printre care s-au numărat Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, oferit de Qreator, dar şi cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin".

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, evenimentul Noaptea Muzeelor a avut loc, la nivel european, în 14 noiembrie. La noi în ţară, pentru cea de-a XVI-a ediţie a Nopţii Muzeelor, o serie de organizaţii şi instituţii culturale au pregătit câteva proiecte culturale ce au putut fi accesate de pe platformele social-media şi de pe website-urile acestora. Au fost şi evenimente organizate în spaţiul fizic, cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţi.

Cea de-a XVII-a ediţie a Nopţii Muzeelor a avut loc, în ţara noastră, la 12 iunie 2021. În contextul crizei sanitare, evenimentul a avut date diferite de organizare ţinându-se cont de evoluţia diferită a situaţiei în fiecare ţară în parte şi de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Din acest motiv, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a propus o dată diferită - 12 iunie, faţă de cea oficială, respectiv 3 iulie, potrivit www.noapteamuzeelor.org. Au fost organizate, fizic, expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar şi o serie de activităţi în mediul online. Manifestarea a fost prezentă în 185 de spaţii culturale din 37 de judeţe ale ţării. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.